banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar ADAYLIK BAŞVURUSUNU YAPTI İSTİHBARATIMIZIN HAFIZASI SİLİNMİŞ GAZETECİ DOĞRU VE TARAFSIZ OLMALI BASINDAN SORUMLU Menar

Bu haber kez okundu.

KAHRAMANMARAŞ SİYASİ EĞİLİM ARAŞTIRMASI SONUÇLARI
 

 

 

Araştırmada anketörlerimiz Şehit Abdullah Çavuş, Namık Kemal, Mağralı, Sakarya, Yunus Emre ve İsmetpaşa mahalleleri ile Trabzon Bulvarı, Kıbrıs Meydanı ve Doğukent gibi bölgelerde çalışmışlardır.  Araştırma oy kullanma hakkına sahip 18 yaş üzeri kişileri kapsamaktadır. Araştırmada evrenimiz Kahramanmaraş’ın Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçeleri olarak tespit edilmiştir. Tüm genellemelerimiz bu iki ilçeye aittir.

 

Araştırmanın her aşaması bilimsel araştırma ilkeleri dikkate alınarak yapılmış olup araştırma sürecinin tamamı sıkı bir denetimden geçirilmiştir. Marpoll kamuoyu araştırması demokratik bir toplumun varlığına ve demokratik bakış açısının önemine olan inançla hazırlanmış olup etik ilkelerden ödün verilmemiştir.

 

 

 

 

 

1-   PROF. DR. AHMET DAVUTOĞLU’NUN AK PARTİ GENEL BAŞKANI OLMASINI ONAYLIYOR MUSUNUZ?

Bu soruda Kahramanmaraş halkının Ahmet Davutoğlu’nun Adalet ve Kalkınma Partisi Genel başkanı olmasını onaylayıp onaylamadıkları tespit edilmeye çalışılmıştır.

Ahmet Davutoğlu’nun Adalet ve Kalkınma Partisi genel başkanı olmasını uygun buluyorum diyenlerin oranı %69,8 iken, uygun bulmuyorum diyenlerin oranı %22,18 olarak tespit edildi. Bu soruya kararsızım şeklinde cevap verenlerin oranı ise %7,97 olarak ölçülmüştür. Bu bulgulara göre Kahramanmaraş halkının %69,8 gibi büyük bir kısmı Ahmet Davutoğlu’nun Adalet ve Kalkınma Partisi’nin genel başkanı olmasını onaylamaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2-  PROF. DR. AHMET DAVUTOĞLU’NUN BAŞBAKAN OLMASINI ONAYLIYOR MUSUNUZ?

Bu soruda Kahramanmaraş halkının Ahmet Davutoğlu’nun başbakan olmasını onaylayıp onaylamadıkları tespit edilmeye çalışılmıştır.

 

 

Ahmet Davutoğlu’nun başbakan olmasını uygun buluyorum diyenlerin oranı % 68,8 iken, uygun bulmuyorum diyenlerin oranı %22,88 olarak tespit edildi. Bu soruya kararsızım şeklinde cevap verenlerin oranı ise %8,32 olarak ölçülmüştür. Bu bulgulara göre Kahramanmaraş halkının % 68,8 gibi büyük bir kısmı Ahmet Davutoğlu’nun başbakan olmasını onaylamaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3-   PROF. DR. AHMET DAVUTOĞLU’NUN BAŞBAKAN OLARAK BAŞARILI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

 

Bu soruda Kahramanmaraş halkının Ahmet Davutoğlu’nun başbakan olarak başarılı olup olmayacağına ilişkin beklentileri tespit edilmeye çalışılmıştır.

 

 

Ahmet Davutoğlu’nun başbakan olarak başarılı olacağı düşünenlerin oranı % 62,22 iken, başarılı olamayacağını düşünenlerin oranı %23,05 olarak tespit edildi. Bu soruya kararsızım şeklinde cevap verenlerin oranı ise %14,73 olarak ölçülmüştür. Bu bulgulara göre Kahramanmaraş halkının % 62,22 gibi büyük bir kısmı Ahmet Davutoğlu’nun başbakan olarak başarılı olacağını düşünmektedir.

 

 

 

 

 

 

4-  PROF. DR. AHMET DAVUTOĞLU’NU DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI YAPTIĞI DÖNEMİ BAŞARILI BULUYOR MUSUNUZ?

 

Bu soruda Kahramanmaraş halkının Ahmet Davutoğlu’nun dışişleri bakanı iken başarılı olup olmadığına dair düşüncesi tespit edilmeye çalışılmıştır.

 

 

Ahmet Davutoğlu’nu dışişleri bakanı iken başarılı olarak bulanların oranı % 54,77 iken, kısmen başarılı bulanların oranı % 18,72, başarısız bulanların oranı ise %16,81 olarak tespit edildi. Bu soruya kararsızım şeklinde cevap verenlerin oranı ise %9,71 olarak ölçülmüştür.

Bu bulgulara göre Kahramanmaraş halkının % 73,49’luk kısmı Ahmet Davutoğlu’nu dışişleri bakanlığı yaptığı dönemde kısmen ya da tamamen başarılı olarak görüyor.

 

 

 

 

 

5-  BU HAFTA SONU GENEL SEÇİMLER OLSA HANGİ PARTİYE OY VERİRSİNİZ?

Bu soruda Kahramanmaraş halkının bu hafta sonu seçim olsa hangi partiye oy vereceklerine dair eğilimleri tespit edilmeye çalışılmıştır.

 

Araştırmamıza katılanların % 65,7’si Adalet ve Kalkınma Partisi’ne, % 10,7’si Milliyetçi Hareket Partisi’ne, %3,8’i Cumhuriyet Halk Partisi’ne, % 2,4’ü Saadet Partisi’ne, % 2,3’ü Büyük Birlik Partisi’ne, % 0,9’u Halkların Demokratik Partisi’ne oy vereceklerini ifade ettiler. Ancak Kahramanmaraş halkının %5’i sandığa gitmek istemediğini % 7,8’lik kısmı ise hangi partiye oy vereceği konusunda kararsız olduğunu ifade etti.

 

Bu bulgulara göre Kahramanmaraş halkının bu hafta sonu seçim olsa % 65,7 gibi büyük bir kısmı Adalet ve Kalkınma Partisi’ne oy vermeyi düşündüğünü ifade etti. Kahramanmaraş’ta Adalet ve Kalkınma Partisi’nden sonra en yüksek oyu % 10,7’lik bir oran ile Milliyetçi Hareket Partisi’nin alacağı görülmektedir.

 

6-  BAŞKANLIK SİSTEMİNİ YETERİNCE BİLDİĞİNİZİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Bu soruda Kahramanmaraş halkının başkanlık sistemine dair yeterince bilgisi olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır.

 

 

Araştırmamıza göre başkanlık sistemini bildiğini düşünenlerin oranı % 42,29 iken, kısmen bildiğini düşünenlerin oranı %24,26, bilmediğini ifade edenlerin oranı ise % 33,45 olarak tespit edilmiştir.

Bu bulgulara göre Kahramanmaraş halkının % 42,29’luk kısmı başkanlık sistemini bildiğini ifade etti. Kahramanmaraş halkının % 57,71 gibi büyük bir kısmı başkanlık sistemini çok az ya da hiç bilmediğini ifade etti.

 

 

 

 

 

 

 

 

7-  TÜRKİYE’NİN BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇMESİNİ ONAYLIYOR MUSUNUZ?

Bu soruda Kahramanmaraş halkının başkanlık sistemine geçmesini onaylayıp onaylamadıkları tespit edilmeye çalışılmıştır.

 

 

Türkiye’nin başkanlık sistemine geçmesini uygun bulanların oranı % 48,9 iken, uygun bulmuyorum diyenlerin oranı %28,6 olarak tespit edildi. Bu soruya fikrim yok şeklinde cevap verenlerin oranı ise %22,5 olarak ölçülmüştür. Bu bulgulara göre Kahramanmaraş halkının % 49’a yakın bir kısmı başkanlık sistemine geçilmesini onaylamaktadır. Başkanlık sistemine geçilmesine karşı olanların oranı ise % 28,6 olarak tespit edilmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8-  ABDULLAH GÜL’ÜN AKTİF SİYASETE DÖNMESİNİ ONAYLIYOR MUSUNUZ?

Bu soruda Kahramanmaraş halkının 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün aktif siyasete dönmesini onaylayıp onaylamadıkları tespit edilmeye çalışılmıştır.

 

 

Abdullah Gül aktif siyasete dönsün diyenlerin oranı % 59 iken, dönmesin diyenlerin oranı %31,3 olarak tespit edildi. Bu soruya fikrim yok şeklinde cevap verenlerin oranı ise %9,7 olarak ölçülmüştür. Bu bulgulara göre Kahramanmaraş halkının % 59’u gibi büyük bir kısmı Abdullah Gül’ü aktif siyasetin içerisinde görmek istiyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

9-        ABDULLAH GÜL HANGİ SİYASİ PARTİDE SİYASETE DEVAM ETMELİDİR?

 

Bu soruda Abdullah Gül’ün aktif siyasete dönmesini isteyenlerin, hangi partide siyaset yapmasını istedikleri edilmeye çalışılmıştır. Bu soru Abdullah Gül’ün aktif siyasete dönmesini istemeyenlere yöneltilmemiştir.

 

 

Abdullah Gül’ün aktif siyasete döndüğü takdirde % 78,6’lık gibi büyük bir kısmı kendisinin de kurucuları arasında bulunduğu Adalet ve Kalkınma Partisi’nde siyaset yapmasını uygun bulmuştur. Ancak oranları küçük olmakla birlikte Abdullah Gül’ün başka partilerde de siyasete dönmesi gerektiğini ifade edenler bulunmaktadır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol