banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar KAHRAMANMARAŞ ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİANIYOR SİZE İHTİYACIMIZ VAR DULKADİROĞLU BELEDİYESİ ASFALTTA TAM GAZ GEBEL DE MİLLETVEKİLİ ADAYI BORAHAN

Bu haber kez okundu.

KAHRAMANMARAŞ PAZARCIK İLÇESİNDE ‘ BAĞCILIK SEKTÖRÜNDE GELİŞMELER VE FIRSATLAR PANELİ’ DÜZENLENDİ…
 Panele, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin ÖZKAN, Kahramanmaraş Milletvekili, TBMM İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin GÜVENÇ, Pazarcık Kaymakamı Çağlayan AYDIN, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Onur YILDIZ, K.S.Ü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Kadir SALTALI, Doğu Akdeniz Geçir Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Hasan GEZGİNÇ, çok sayıda davetli, üzüm üreticileri ve basın mensupları katıldı.

Panel açılış konuşmasını yapan, Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan EMİRALİOĞLU, ‘Kahramanmaraş ilimiz coğrafi konumu ekolojik özellikleri ve mikro klima bölgelerinin yoğun olması itibari ile bitkisel üretim açısından cazip imkanlar sunan çok önemli geçit bölgelerinden birisidir. İlimizde üzümden elmaya, kayısıdan zeytine ve antepfıstığına kadar 30 civarında ticari manada meyve yetiştiriciliğine sahiptir. Bağcılık ve üzüm ise başlı başına özel bir sektördür. Kahramanmaraş ili üretim alanı ve miktarı bakımından ülkemiz bağcılığında 4.352.000 da- 4.000.000 ton % 7-8 oranında bir paya sahiptir. Özellikle çekirdekli kuru üzüm üretimine yönelik yetiştiricilikte ilimiz önemli bir yere sahiptir’ dedi.

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Onur YILDIZ; ‘İnsana dokunan kalkınma modelleri ile bölgemizin gelişmesi ve büyümesi, sosyo kültürel varlıkların artırılmasını hedeflediklerini belirten YILDIZ, bugün burada bağcılığı konuşacağız tabi iktisadi teorilere baktığımız zaman her büyüme kendi ihtiyacını her ihtiyaç da büyümeyi tetiklemektedir. Değerli üreticilerimiz üzümleri üretiyorlar, bu vesile ile ajansımızın mali desteklerini sonuna kadar sizlere açtık’ dedi.

Pazarcık Kaymakamı Çağlayan AYDIN, Üzüm ve bağcılık bizim için Pazarcık için çok önemli çünkü ağırlıklı 6 mahallemizde de olsa 50 mahallemizde üretim yapılmakta ve buda kırsal mahallerimiz için son derece önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor diyerek, panelin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Kahramanmaraş Milletvekili,  TBMM İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin GÜVENÇ ise; ‘Çok önemli bir toplantıyı icra ediyoruz çünkü tarım vazgeçilmez bir sektör teknoloji nereye giderse gitsin tarım önemini yitirmedi ve yitirmeyecek. Üretim üretici asla önemini yitirmeyecek. Bu anlamda bu işe emek veren tüm tarım sektörü temsilcilerini tebrik ediyorum. Böyle bir paneli ilçemizde yapan Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüze , kalkınma ajansımızın genel sekreterine,  üniversitemizin temsilcilerine ve tüm katılımcılara şükranlarımı ve minnetlerimi sunuyorum’ dedi.

Açılış Konuşmalarının ardından KSÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümünden Prof. Dr. Kadir SALTALI’ nın başkanlığında “ Bağcılık Sektöründe Gelişmeler ve Fırsatlar Paneli ”ne geçildi.

İlk olarak TR Shop İcra Kurulu Başkanı Murat ÇUHADAR, “Bağcılık Sektöründe Pazarlama Fırsatları” konulu sunumunu yaptı. TR Shop Holding İcra Kurulu Başkanı Murat ÇUHADAR konuşmasında özellikle yaş ve kuru üzüm başta olmak üzere bölgesel tarım ürünlerinin pazarlama fırsatlarından bahsetti.

Daha sonra Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanı Oğuzhan SOLTEKİN ise “Bağcılık” konusunda sunumunu gerçekleştirdi.

Üçüncü olarak Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Naim ÖZTÜRK’ ise “Bağcılıkta zararlılar ve Biyoteknik Mücadele” konusunda sunum gerçekleştirdi.

Son olarak Girişimci Kemal GÜNER’ “Üzüm İşleme ve Pazarlama Başarı Hikâyesi”nin ardından panel soru cevapların  ardından sona erdi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol