banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar SİZE İHTİYACIMIZ VAR KAHRAMANMARAŞ ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİANIYOR DULKADİROĞLU BELEDİYESİ ASFALTTA TAM GAZ GEBEL DE MİLLETVEKİLİ ADAYI BORAHAN

Bu haber kez okundu.

JOAN MIRO ESERLERİ SERGİSİ, ZİYARETÇİLERİNİ AĞIRLIYOR
 Modern resmin öncülerinden dahi ressam Salvador Dali’nin “Zodyak” sergisinden sonra, sürrealist akımın öncülerinden JoanMiro’nun     “Düşlerimin Rengi” adlı sergisine ev sahipliği yapan Sanko Sanat Galerisi, sanat çevrelerinin dikkatini Gaziantep’e yoğunlaştırdı. .

SANKO Holding’in sponsorluğunda 20 Eylül - 10 Ekim 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilen Dali sergisinin ardından, 32 eserle 25 Ekim’de açılan Miro sergisi, sanatçılar ve sanatseverlerin büyük ilgisini çekti.

Sanko Sanat Galerisi’nde açılan "Düşlerimin Rengi" adlı sergi; resim tarihine adını altın harflerle yazdıran JoanMiro’nun 1955 ile 1970 yılları arasında yaptığı orijinal alçı baskı, taş baskı, çinko baskı, karakalem eksiz ve 1978 yılında açtığı serginin, parmakları ile çizdiği afişlerinden oluşuyor.

SERGİNİN FARKLILIĞI

Dalive Miro sergilerininküratörlüğünü üstlenen Fahri Özdemir, Miro sergisine gösterilen ilginin, Gaziantep’te sanatın geldiği noktanın tartışmasız en güzel yansıması olduğunu söyledi.

Gaziantep’in Sanko Sanat Galerisi’nin etkinlikleri sayesinde Türkiye’min önemli sanat kentlerinden birisi olma yolunda önemli mesafe aldığınıbelirten Özdemir, şöyle devam etti:

“Daha önce de dile getirmiştim; Salvador Dali’den sonra, JoanMiro’nun eserlerinden oluşan serginin Gaziantep’te açılması, sanata ilginin İstanbul, Ankara ve İzmir ile sınırlı olmadığının göstergesidir. Bu serginin diğer ülkelerde açılanlardan önemli bir farkı da, sanatçı ve sanatseverlerin ücretsiz gezebilmesine olanak sağlanmasıdır.

Bu tür sergiler diğer ülkelerde yüksek ücret ödenerek gezilebilir. Türkiye’de İzmir’den sonra Gaziantep’te açılan sergi de İzmir’de olduğu gibi ücretsiz geziliyor. İddia ediyorum, dünyada başka örneği yok. Sanatçılar ve sanatseverler adına, bizlere bu olanağı sağlayan Konukoğlu Ailesi ve SANKO yönetimine teşekkür ediyorum.”

Sergide yer alan eserlerin tamamının, Miro’nun kendisi için hazırladığı özel eserler olduğuna vurgu yapan Özdemir, “Miro 1978 yılında 52 eserden oluşan sergi açtı. O sergide yer alan eserlerin 32’si Gaziantep’te sanatseverlerle buluşturuldu. Sanatçının sergisi için parmakları yaptığı afişler sergiye anlam kattı” diye konuştu.

Özdemir, eserlerden bazılarının kopyalanması ve kalıba alınması mümkün olmayan özel kağıda basıldığını da sözlerine ekledi.

Sergi, Sanko Park Alışveriş Merkezi’nde bulunan Sanko Sanat Galerisi’nde, 10 Kasım’a kadar her gün 10.00-22.00 saatleri arasında gezilebilecek.


JOAN MİRO

Gerçek, onun için "ulaşılması gereken bir sonuç" değil, sadece bir çıkış noktasıdır. Gerisini içgüdülerine bırakır. Klasik bir fırça tuval ilişkisi onu ilgilendirmez. Renkleri sadece tuvaldeki lekeler olarak görür. Doğmamış bebeklerdir onlar ve resmin yaşaması için tek başına yeterli değildirler. Belki de bu nedenle, resimlerinin içine şiirler, kelimeler, objeler katar.

 

Şiirleri resimleştiren, resimleri şiirleştiren sanatçı olarak tanımlanması bundandır. Resimlerine resim demekten nefret ettiği için onlara "x" adını verir. Ve onlarla sürekli didişir. Hedef, gidebileceği en uzak noktaya ulaşabilmektir. Bazen aşkla yapar bunu, bazen kavgayla…

Resimlerini şehvetle boyar, onlarla adeta aşk yaşar. Durmadan stil değiştirir. Her fırsatta "resmin ötesine geçmek için resmi katlettiğini" söylemesi biraz da bundandır. Kolajlarında kum taneleri, çocuk patikleri, tüyler ve deniz kabuklarına rastlamak mümkündür. Güzel ve hijyenik resimden uzaklaşabilmenin doğruluğuna inanır. Onun için, boşluğa ve bilinçaltına yaklaşmanın yolu budur.

Sanatının ve felsefesinin ardındaki isimler; Nietzsche, Sade, Rimbaud, Mallarmé, Saint PolRoux’tur. Miró onların yapıtlarıyla tanıştıkça kendi yolunu daha iyi çizmiş, Apollinaire okumalarıyla iyice derinleşmiştir. Gençlik dönemlerinden itibaren yaşadığı dünyayla ve onun sorunlarıyla da yakından ilgilenmiştir.

Ünlü Fransız şair RenéChar şunları söylüyor onun için: "Geleneklerden arınmış, şen şakrak ressam… Mutluluğun kışkırtıcı çarkının üstünde avuntular ve kıvılcımlar ekicisidir o. Yasın kıvrımlarında Osiris'i diriltecek güzellikleri vardır. Çok zaman olmuştur göğün mekaniği bu usta cambaza yeşil dallarını, dolambacını ve hilelerini göstereli. 12 Nisan 1961 geldiğinde (uzaydaki ilk insan), Miró çoktan geçmiştir o yoldan. Bir meteordan daha iyisini yapmak çok da bir şey değildir insan alev alev yanmadığında. Miró tutuşur, koşar, bize verir alevini ve yeniden tutuşur."


SANKO SANAT GALERİSİ

Gaziantep’te 2004 yılında sanatseverlerin kullanımına sunulan ve sergi açmak için yurtiçi ve yurtdışından gelenlerin büyük beğenisini kazanan Sanko Sanat Galerisi, kent kültür ve sanat etkinliklerine önemli kazanımlar sağladı.

Kurulduğu tarihten bu yana, aralarında iki defa uluslararası ressamlar buluşması, Salvador Dali ve JoanMiro sergisi olmak üzere, 169 sergiye ev sahipliği yapan Sanko Sanat Galerisi, 3 yıl önce taşındığı Sanko Park AVM’ye de farklı bir anlam kazandırdı.



Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol