banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar KAHRAMANMARAŞ ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİANIYOR SİZE İHTİYACIMIZ VAR DULKADİROĞLU BELEDİYESİ ASFALTTA TAM GAZ GEBEL DE MİLLETVEKİLİ ADAYI BORAHAN

Bu haber kez okundu.

HER BAĞIŞ YENİ BİR HAYATTIR
 Daha sonra Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda KSÜ Tıp Fakültesi Dekan yardımcısı ve Organ Ve Doku bağış Koordinatörü Doç.Dr. Mustafa Çelik ile Necip Fazıl Şehir Hastanesi Organ Bağış Koordinatörü Dr.M.Ali Düzkale ülkemizdeki organ bağışlarıyla ilgili bir sunum yaptılar. Söz konusu sunumda il ve ilçelerden gelen organ bağışı almaya yetkili personel ve sağlık müdürlüğü çalışanları hazır bulundu.

Organ Bağış standının Piazza AVM’de kurulacağını söyleyen yetkililer, hemşerilerimizde organ bağışlama bilincinin oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

Kendi organlarını da bağışladığını söyleyen  İl Sağlık Müdürü Dr.M.İlker Çitil ,konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı. “Tedavisi sadece organ nakli ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biridir. Bu bilinçle ülkemizde “Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi”  kurulmuş olup organ dağıtımı en adaletli ve şeffaf şekilde yapılmaktadır. Ayrıca aktiviteleri ve istatistikleri anlık olarak sistemden takip edilir hale getirilmiştir.

Ülkemizde organ bağışları, Bakanlığımızın kontrolü ve denetiminde yapılmaktadır. Ülke genelinde Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış tam donanımlı 111 nakil merkezi, yeterli ve deneyimli nakil ekipleri ile organ nakli faaliyetlerini başarı ile gerçekleştirmektedir.


Halkımız organ bağışlarını, tüm özel ve kamu hastanelerinde, Aile Sağlığı Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerindeki organ bağış birimlerinde yapabilmektedirler. Organ bağışında bulunacak kişiler Akciğer, Karaciğer, Böbrek, Kalp, Kalp kapağı, Pankreas, İnce Bağırsak, Kornea, Kas Dokusu,  Kemik,  Kıkırdak,  Tendon, Yüz ve Saçlı Deri, Üst Sindirim Sistemi, Üst Solunum Yolu, Ekstremiteler ve Uterus gibi organlarını bağışlayabileceklerdir. İlimiz Kahramanmaraş Sütçü İmam üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde Böbrek ve Karaciğer Nakli yapılmaktadır. Nakil için gerekli Doku Tipleme Laboratuarı Üniversitemiz bünyesinde mevcuttur. Nakil yaptıracak hastalarımızın nakil olmak istedikleri merkezlere başvurmaları gerekmektedir. Nakiller canlı donör ve kadavradan yapılabilmektedir. 

Ülkemizde 65000’e yakın, ilimizde ise 688 Kronik Böbrek Yetmezliği hastası, diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Kalp ve Karaciğer nakli bekleyen hastalar, böbrek hastaları kadar şanslı değillerdir; uygun organ bulunmadığı takdirde kısa bir süre içinde yaşamlarını kaybetmektedirler.

Özverili çalışmalarından dolayı tüm sağlık çalışanlarına teşekkür eden Dr M. İlker Çitil, bu başarılarının 2014 yılında da artarak devam etmesini diledi.

Tüm vatandaşlarımızı organ bağışı yapmaya ve bu konuda daha duyarlı olmaya davet eden Dr. Çitil, unutmayalım ki “bağışlanan her organ filizlenen bir candır.” diyerek organ bağışının önemini vurguladı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol