Öne Çıkanlar DUALARIMIZ ŞEREF EROĞLU İÇİN HALİL İBRAHİM SOFRASINA BUYURUN! KAHRAMANMARAŞ BBS 0-1 OFSPOR MİLLİ BİLARDOCUMUZA DESTEK BATIPARK ER MEYDANI

Bu haber kez okundu.

DÜNYA LEPRA (CÜZZAM) GÜNÜ
 Bu haftanın amacı, toplumun lepra ve lepralıya karşı oluşan yanlış inançlardan, bilgisizlikten kaynaklanan korkularını önleyerek lepra hastalığının erken teşhis edilmesinin sağlanması, uygun tedavisi ve izlenmesiyle hastaları topluma kazandırmaktır.

Dünyanın geri kalmış ülkelerinde, açlık, yoksulluk, yaşam ve temizlik koşullarının kötülüğü, sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamama, iyi beslenememe, doğurganlık hızlarının yüksek oluşu,  iç savaşlar, sürekli göçler gibi nedenlerle kökü kazınamamaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre, dünyada her yıl yaklaşık 200.000 yeni Lepra vakası tedaviye alınmaktadır. Lepraya bağlı olarak çeşitli sekel ve sakatlıklar bırakabilen yan etkiler gelişmektedir. Ancak etkin tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde, günümüzde Lepraya bağlı ağır sekeller önlenebilmektedir.

Mikrop vücuda girdikten 2-7 yıl sonra ortaya çıktığı için belirtiler tanı koymakta geç kalınabilmektedir. Vücudun herhangi bir yerinde deriden açık renkte, oval veya yuvarlak, kabarık olmayan, hiçbir şikâyet yaratmayan kepeksiz leke veya vücutta değişik büyüklükte, pembe-kırmızı-mor renkli kabarıklıklar, kol ve bacaklarda his kaybı veya azalması, 4.ve 5. Parmakların elde içe kıvrılması, avuç içi kaslarda erime başlaması, kol ve bacak sinirlerinde kalınlaşma, ağrı, hareketleri yapmakta zorluk, güç kaybı, burunda tıkanıklık, zaman zaman burunda görülen hafif kanamalar, alt göz kapaklarının kapanmaması, kaşların uçlardan dökülmesi gibi belirtiler ile anlaşılabilmektedir.

Cüzzamın bulaşma kaynağı tam olarak bilinmemekle beraber, sadece hasta vücuttan dışarıya çeşitli yara salgıları ve özellikle burun salgısı ile etrafa yayıldığı düşünülmektedir. Cüzzam mikrobu taşıyan bir hastayla uzun süreli ve yakın temas halinde olmak sonucunda doğal bağışıklığa sahip olmayan bir kişinin hastalığa yakalanması mümkün olabilmektedir Erken teşhis ve tedavi edildiğinde kesinlikle iyileşen bir hastalık olduğundan belirtilere karşı dikkatli olmak gerekmektedir.

Tedavi görülmemiş veya teşhisi gecikmiş olan Lepra hastalarında 10-15 yıl sonra sakatlıkların gelişebileceğini, bu yüzden belirtilerden birkaçı görüldüğünde hemen bir cildiye uzmanına görülmek gerektiğini ihmal edilmemesi gerektiğini bilmek gerekir.

Ülkemizde 2014 yılında kayıtlı lepralı hasta sayısı toplamda 1044 olarak saptanmıştır. 2014 yılında 6 yeni vaka tespit edilmiştir.

Lepra hastalarının tedavi ve takipleri deri ve zührevi hastalıklar kliniklerinde yapılmaktadır. Ayrıca Deri ve Tenasül Hastalıkları Dispanserleri de lepra hastalarının takiplerini yapmaktadır. Hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz karşılanmaktadır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol