banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar KAHRAMANMARAŞ ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİANIYOR SİZE İHTİYACIMIZ VAR DULKADİROĞLU BELEDİYESİ ASFALTTA TAM GAZ GEBEL DE MİLLETVEKİLİ ADAYI BORAHAN

Bu haber kez okundu.

DEMİR; “NÖBET ÜCRETİ ÖDENMELİ”
 Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Adem Demir, gönderdiği yazılı basın açıklamasında; “değiştirilmiş, nöbet karşılığı olarak da, 657 sayılı Kanunun ek 33 üncü maddesi çerçevesinde nöbet ücreti ödenir" hükmünün eklendiğini belirterek;

“Bakanlık bu uygulamasına da, tüm sağlık personelinin nöbet hizmetine katkısını sağlamak, sağlık insan gücünün verimli ve etkin şekilde kullanılabilmesini temin etmek, sürekli mesleki eğitim ve acil sağlık hizmeti pratiklerinin devamlılığını sağlamak olarak gerekçe göstermiştir.

Şayet Bakanlık yetkilileri, sağlık personelinin verimli ve etkin şekilde çalışabilmesini temin etmek istiyorlarsa bizim onlara önerimiz; “zaten kendi görevini yapma konusunda, her türlü fedakârlığı gösteren çalışanlara ekstra işler yüklemek ve iş yoğunluklarını artırmak yerine, sağlık çalışanlarını kendi görevi alanı dışında başka işlerde çalıştırmamasıdır.”

Yine 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 45. Maddesinde: “Hiçbir memur sınıfının dışında ve sınıfının içindeki derecesinin altında bir derecenin görevinde çalıştırılamaz hükmü mevcuttur.”

Yukarıda bahse konu edilen yasal mevzuatlara ve sağlık personeli yetersizliğine rağmen, Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarında, yönetici olarak çalışan üç bin Hekim mevcuttur. Bu Yönetici Hekimler, almış oldukları eğitim ve hekimlik mesleği dışında başkaca işlerde görevlendirmeleri, sağlık insan gücünün verimli ve etkin şekilde kullanılabilmesinin önünde engel teşkil etmekle beraber, zaten yetersiz olan sağlık çalışanlarının, iş yükü daha da artmaktadır” dedi.

HAYARİ RİSKİ BARINDIRIYOR İDDİASI

Başkan Demir, “Danıştay 11. Dairesi 2014 yılında vermiş olduğu bir kararında nöbet usulü çalışma sisteminde olduğu gibi fazla çalışma karşılığında izin verilmesi, ilgili gönüllü olsa bile anayasa ile güvence altına alınan dinlenme hakkının ihlal edilmesine yol açacak şekilde düzenleme yapılmasına imkan vermeyeceği dikkate alınması gerektiği, kaldı ki sağlık personelinin doğrudan insan sağlığı ile ilgili olan mesaisinin yeterince dinlenmenin engellenmesine neden olabileceği ve bu durumun telafisi mümkün olmayan hayati riski barındırdığı açıktır demektedir.

Sağlık Bakanlığı, ihtiyacı olan sağlık personelinden çok daha az bir sayı ile sağlık hizmeti vermektedir. Bu durumda Sağlık Bakanlığı elinde bulunan sağlık personelini etkin ve verimli bir şekilde kullanmak durumundadır. Bunun yolu da mevcut çalışanların iş yükünü arttırmak yerine, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 45. Maddesi hükümleri çerçevesinde tüm sağlık çalışanlarını sınıfı içerisinde istihdam etmektir.

Çalışan sayısını gerekçe göstererek Aile Hekimliği çalışanlarına nöbet tutturmak yerine, çeşitli ayak oyunları ile nöbet tutması gereken çalışanları, nöbetten muaf ederek yeni görev yerleri icat etmekten vazgeçmek, daha adil bir uygulama olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol