Öne Çıkanlar BAHÇE YANGINI EVLERE SIÇRAMADAN SÖNDÜRÜLDÜ İLGİNÇ İDDİA KAYAK MERKEZİ SENEYE HAZIR KOLAT; TAKIMI BERABER ÇIKARALIM ŞEREFSİZ BÖLÜCÜ ÖRGÜT MENSUPLARINI LANETLİYORUM.

Bu haber kez okundu.

ÇAKIROĞLU DERNEĞİ BUĞDAYLARI BİÇERDÖVERLE BULUŞTURDU

 Arazilerin sarp olması sonucu yıllardır buğdayların orakla ya da traktöre takılan orak makineleri ile biçildiği, destelerin elle toplanarak harman yapılması ve sonrasında patoz aracılığı ile buğdayların hasat edildiği Çakıroğlu Mahallesinde bu süreç hem uzun günler alması ile iş gücü kaybına yol açması hem de kullanılan makine ve malzemeler nedeniyle buğday tarımının maliyetli hale gelmesine yol açıyordu.

Çakıroğlu Derneğinin girişimleri sonucunda buğdayların biçerdöverle biçilmesi sonucunda yaklaşık on beş günü bulan hasat süresi bir güne hatta saatlere düştü. 

Çakıroğlu Derneği Başkanı Muhammet Kamalak yaptığı açıklamada; ”Önceki yıllarda mahallemizin tarım arazilerinin sarp ve engebeli olması nedeniyle buğdayların hasat edilmesi daha çok elle orakla veya traktöre takılan makine yardımı ile biçiliyordu. Biçilen buğdaylar deste halinde harmanda toplanıyor ve daha sonra patoz aracılığıyla buğday hasat ediliyordu. Bu da iş gücü ve zaman kaybına neden olarak maliyeti artırıyordu. Mahallemize gelen biçerdöverler ise sadece düz arazilerde hasat yapabiliyor birçok tarla ve arazide ki buğdaylar geleneksel yöntemlerle hasat ediliyordu. Yaptığımız araştırmalar da arazilerimizde ki buğdayların biçerdöveri tecrübeli bir operatörün kullanması ve arazi yol ve dönüşlerinin düzenlenmesi ile biçerdöver aracılığı ile hasat edilebileceğini öğrendik ve bu yönde birçok biçerdöver sahibi ile görüştük sonuçta tarlalarımızı biçebilecek hem biçerdöver hem de operatör bularak buğdayların biçerdöver aracılığıyla hasat edilmesine başlanıldı.” Dedi.

Vatandaşlardan Yaşar Küpeli ise biçerdöverle hasatın hem kısa sürede yapılması hem de ürün kaybını en aza indirildiğini belirterek girişimleri dolayısla Çakıroğlu Derneğine teşekkür etti. Başka bir vatandaş Osman Kaplan ise buğday tarlalarının büyüklüğüne göre değişmekle beraber daha önce iki ya da üç günde buğday biçiliyordu birkaç gün kuruması bekleniyordu, buğday destelerinin toplanarak harman yapılması da iki üç günü buluyordu daha sonra ise harman patoza veriliyordu bu da en az bir gün sürüyordu. Buğdayın ve samanın taşınması gibi işlemlerle buğdayın hasat edilmesi on ile on beş gün arasında bir zaman alıyordu şimdi ise bir günde hem buğday biçiliyor hem de saman ya da balyası yapılarak hasat hızlı ve kolay bir şekilde yapıldığını söyleyerek çalışmalarını takdirle karşıladığı Çakıroğlu Derneğine teşekkür etti. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol