Öne Çıkanlar dizi TEYFİK YAĞCI İSTİFA ETTİ!!! KAHVE İÇİRECEK 13 YIL ŞEYTAN TAŞLADIK GÖRÜMCEDEN YENGEYE BÖBREK NAKLİ

Bu haber kez okundu.

BİZİ AYAKTA TUTAN ESNAF!
 Günümüz esnafları arasında, ahilik; sanat ve erdemli yaşama sanatı olarak tarif edilirken, ekonomik ve sosyal hayatın temel direği olarak da yorumlandı.

Haftanın ilk günü, Taşhan’da düzenlenen tören, bandonun birbirinden güzel türkü-şarkıları ile başladı.

Ahilik Haftası töreni bir dakikalık saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı.

Kahramanmaraş Belediyesi, Gümrük Ticaret İl Müdürlüğü ve Esnaf ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğimizin birlikte düzenlemiş olduğu ahilik kutlamalarının yılın ahisine kaftan giydirme merasiminde bir konuşan Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkârları Odalar birliği Başkanı Ahmet Kuybu, “Bilim, Ahlak, akıl ve çalışma prensiplerine dayanan Ahilik Teşkilatı, örgüt olarak Anadolu’da 13’ncü yüzyılda Ahi Evran tarafından kurulmuştur. Ahi kelimesi de Arapça’da “Kardeş/Kardeşim” demektir.

Ahilik yüzyıllarca karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü, dayanışma ve adalet bilincini taşıyan esnaf ve zanaatkârlar yetiştirmiştir. Peygamber efendimiz “Müminlerin iman bakımından en kâmili ahlâkı en güzel olanıdır” buyurmuşlardır”

AHİ, YIKAN DEĞİL YAPANDIR

Kuybu, “Bu hadisler, Ahîlere yön vermiş ve hayatın her alanında ahlaklı olmaya onları teşvik etmiştir. Kul hakkı sadece kul tarafından affedilmektedir. Bu sebeple esnaf kardeşlerimizin Yüce Dinimizin koymuş olduğu ticaret ahlakıyla ilgili prensiplerini her zaman bilmiş yaşamış ve ticaretine aktarmıştır.

Ahi; dağıtan değil toplayandır, yıkan değil yapandır, dünya ve ahiret dengesini tutturandır.

Çalışma hayatının yanı sıra sosyal hayatın gelişmesine katkı sağlayan Ahi Teşkilatları, barışta devletine eğitimli asker hazırlamış, onların her türlü savaş teçhizatını üretmiştir. Ahilik sadece iktisadi hayatı yönlendiren bir kurum olmanın ötesinde, temelinde vatan ve millet sevgisi bulunan, dinini ve kültürünü yaşayan ve yaşatan sistemdir. Ahi Evran tarafından Anadolu’da 13’ncü yüzyılda kurulan Ahilik, belli kurallara bağlı olarak faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlar birliğini ifade etmektedir.

Bizler ahilik teşkilatının bugün ki mensupları olarak Kahramanmaraş’ta 32.000 esnaf kardeşimle birlik ve beraberlik içerisinde birçok başarıya imza atmış bulunmaktayız. Altın işlemeciliğinde üretici firma sayısı bakımdan Türkiye’de 2. İl olmamız ve 22 ayar altın işlemeciliğiyle Türkiye genelinin yüzde 60.’nın ihtiyacını ilimiz karşılamaktadır. Truva, yüzüklerin efendisi gibi dünyaca ünlü filmlerde kullanılan çarıklar bizim ustalarımızın ellerinden şekil almıştır. Türkiye’de bayan ayakkabı imalatında 2 sıra yer alamızda ayrı bir gurur kaynağımızdır. Bunun yanı sıra Türkiye’nin metal mutfak gereçleri ihtiyacının yüzde 60. Ustalarımızın hünerli ellerinden çıkmaktadır.

Sözlerime Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bir millet sanat ve sanatkârdan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz” sözleriyle son verirken ahrete göç etmiş ustalarımızı rahmetle anıyor, hayatta olanlara sağlık sıhhat ve uzun ömür diliyor bizi yetiştirip bu günlere getiren ustalarımızın da ellerinden öpüyorum” diye konuştu.

ESNAF TOPLUMUN TEMEL TAŞIDIR

Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ise yaptığı konuşmasında şunları dile getirdi: “Kahramanmaraş’ımızda 32 bin esnafımız var, tabi esnaflar bizim toplumumuzun temel taşlarından. Toplumumuzun kalkınasında, yükselmesinde hiç kuşkusuz onlar her zaman lokomotif görevi görmüştür. Hele Kahramanmaraş gibi üretken bir esnaf topluluğu içerisinde hele böyle güzel bir mekânda, Taşhan ve bunun bağlantısı olan çarşılarımızın çok güzel bir şekilde restorasyonlarının yapılıp bitirilmiş olması da bizim için ayrı bir onur guru meseledir. Esnafın ahlaklısı, çalışkanlığı esastır bunun için Kahramanmaraş’ımıza bununla ilgili fazla bir şey söylemeye gerek yok. Haftalarını tebrik ediyorum” dedi.

BİZİM YÜKÜMÜZÜ ÇEKEN ESNAFIMIZDIR

Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Aslında bizim onlara plaket sunmamız gerekir çünkü bizim yükümüzü çeken esnafımız, hem sosyal hayatımızda hem de ekonomik hayatımızda temel direğimiz esnafımız. Onlar sayesinde ayaktayız, esnaf sayesinde varlığımızı sürdürüyoruz, geçmişten bu güne. Mesleki dayanışmanın, ahlakın, dürüstlüğün, doğruluğun ve sağlam inancın temsilcisi bizim esnafımızdır”

Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe’ye plaketini Esnaf Odalar Birliği Başkanı Ahmet Kuybu verdi.

Belediye başkanı Mustafa Poyraz plaketini Hazır Ayakkabıcılar Odası Başkanı Cafer Tepe'den aldı. Ticaret İl Müdürü Mahmut Kalacı’ya plaketini Terziler Odası Başkanı İhsan Kurtar verdi.

Yılın ahisi seçilen Bakkalar Bayiler ve Şekerciler Odası üyesi Şakir Kar’a kaftanını Esnaf Odalar Birliği Başkanı Ahmet Kuybu giydirdi.  



Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol