Öne Çıkanlar öneri BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE İŞKUR FARKI ÇİÇEK EKİNÖZÜ SEÇİME VE İKTİDARA HAZIR TÜRKİYE GENELİ 5 BİN 801 KİŞİYİ ELEDİ

Bu haber kez okundu.

 BAŞKAN ERKOÇ: “5 NİSAN SIRADAN BİR GÜN DEĞİLDİR”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, 5 Nisan’ın sıradan bir gün olmadığını söyledi.

Kahramanmaraş’a İstiklal Madalyası verilişinin 90. Yıldönümü törenlerle kutlandı.

Atatürk Meydanı’nda gerçekleştirilen törenler çelenklerin sunulması ile başladı.

İlk olarak Valilik Makamı çelengini Vali Mustafa Hakan Güvençer, Garnizon Komutanlığı çelengini garnizon Komutanı. Muh. Kur. Alb. Kerim Acar, Büyükşehir Belediye Başkanlığı çelengini Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Atatürk Anıtı’na sundu.

Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç Kahramanmaraş’a Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından verilen Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası’nı Türk Bayrağına taktı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanı fatih Mehmet Erkoç kürsüye geldi.

5 Nisan’in sıradan bir gün olmadığını belirten Başkan Erkoç konuşmasına; Aşık Yener’in;

Selam toprağına, selam taşına

Kahramanmaraş’ım bin selam sana

Sen eşsiz beldesin başlı başına

Kahramanmaraş’ım bin selam sana.

 

Dört mevsimi güzel; kışı, baharı

Aksu’nun, Ceyhan’ın coşar suları

Kahramanlar yurdu, mertler diyarı

Kahramanmaraş’ım bin selam sana.” Dizeleriyle başladı.

Maraş halkının düşman işgaline boyun eğmediğine dikkat çeken Başkan Erkoç: “Başarıya ulaşmış her işgalin iki mimarı vardır. Biri işgalcilerin gücü, diğeri de işgale uğrayanların boyun eğmeleridir.

Ama bazıları boyun eğmezler, karamsarlığa kapılmazlar. Herkesin felaketler ırmağına teslim olduğu bir anda, birden bire oldukları yerde diklenir tersine kulaç atmaya başlarlar.

Tarihin akışına karşı kulaç atan bu kahramanlardan biriside Şair Ali Eren’in; “Memleket topraklarında düşmanı görünce, isyan akar damarlarında kan yerine” mısrasında anlatmaya çalıştığı Kahramanmaraşlılardır.

Tarihin çatırdattığı bir binayı yeniden imar edebilmek için bitkin bir halkın önüne düşmek, ilk başta bir maceradan ibaretmiş gibi görülebilir.

Eğer bugün Sütçü İmam’a, Mıllış Nuri’ye Arslan Beye, Ali Sezai efendiye “kahraman” diyebiliyorsak sebebi herkesin macera sayıp atılmadığı bir davayı sonuna kadar sürdürmeleri ve girdikleri yoldan dönmemekteki ısrarlarıdır.

Tarih kaderdir, coğrafya kaderdir, halk kaderdir, kaçılmaz…

Arkanızdan kovalar sizi, iki yakanızdan tutup sarsar ve der ki; Ya kendine gel, ya da yok ol!

Yenilginin, işgalin kader olarak görüldüğü bir zamanda Kahramanmaraşlılar,

Sezai Karakoç’un;

“Sakın kader deme kaderin üstünde bir kader vardır

Ne yapsalar boş göklerden gelen bir karar vardır

Gün batsa ne olur geceyi onaran bir mimar vardır.” dizelerinde anlatılan göklerden gelen kararı hayata geçirmek için özgürlük savaşını başlatarak kendi yerel direniş güçleriyle topraklarını işgalden kurtardılar. Anadolu’nun içerisinde bulunduğu geceyi onaran mimarlar olarak adlarını tarihe yazdırdılar” dedi.

Kahramanmaraş Halkının 22 gün 22 gece mücadele ederek işgale karşı durduğunu ifade eden Başkan Erkoç: “21 Ocak 1921 tarihinde başlayarak 22 gün ve 22 gece devam eden bu özgürlük mücadelesi Türk Kurtuluş savaşının da ilk kıvılcımını teşkil eder.

Bu anlamda Kahramanmaraşlılar işgale karşı direniş yangınının ilk ateşini yakarak tüm yurtta direnme gücünü ve zafere olan inancı artırarak Anadolu’nun da kaderini değiştirmişlerdir.

Madalyaların en önemlisi bizzat cephede çarpışarak üstün başarı gösteren asker, sivil ve şehit düşenlerin ailelerine verilmekte olan KIRMIZI ŞERİTLİ İSTİKLAL MADALYASI’dır.

İşte dünya tarihinde ilk defa bu madalyaya sahip olan şehir ise MARAŞ’tır.

Maraş kurtuluş mücadelesine baktığınızda:

Düzenli birlikler olmadan, bizzat halkın kararlı bir tavırla döneminin en güçlü ordularından birine karşı koymasını,

Şehri terk etmeden teşkilatlanarak 22 gün 22 gece cephede savaşmasını,

Şehir içinde meydana gelen çarpışmalarda savaşı kazanmak için kendi evlerini bile tereddüt etmeden yaktıklarını görürsünüz.

Dünya tarihinde, kurtuluş savaşını askeri destek olmadan halkın kendi imkânlarıyla kazandığı başka bir örneğe rastlayamazsınız.

Ayrıca Maraş’ın kurtuluşu ile Sivas, Malatya, Elbistan, Diyarbakır gibi merkezlerin işgali önlenmiş ve zaferden sonra saatleri güce değil hakka ayarlı her ferdi Kahraman olan Maraş halkı Antep ve Urfa ya yardıma koşarak kurtuluşlarına yardım etmiştir” diye konuştu.

5 Nisan’ın sıradan bir gün olmadığına dikkat çeken Başkan Erkoç, sözlerini şöyle tamamladı: “  5 Nisan madalya günü, günlerden bir gün değildir.

5 Nisan, kurtuluş mücadelesinin bir şehirden bir ülkeye yayıldığı gün,

5 Nisan, bir halkın bir millete umut olduğu gün,

5 Nisan Maraş halkının gösterdiği eşsiz kahramanlığın Büyük Millet Meclisinde tescillendiği gündür.

5 Nisan, hepimizin onur ve gurur günüdür.

90 yıl önce bugün Türkiye Büyük Millet Meclisinin Kahramanmaraşlılara vermiş olduğu İstiklal Madalyası Türkiye’nin bağrında gururla parlamaktadır.

Bize düşen o günleri asla unutmamaktır.  Bizi biz yapan, bu milleti büyük yapan, bu ülkeyi güçlü kılan şey kahramanlarımızın kurtuluş savaşındaki fedakârlıklarıdır. Bu toprakların nasıl kazanıldığını, özgürlük ve bağımsızlığımızın hangi şartlarda korunduğunu biran dahi aklımızdan çıkarmamalıyız.

Eğer o kahramanlar olmasaydı bugün biz burada olamayacaktık. Böyle bir vatanın sahibi olarak onlarla ne kadar gurur duysak azdır. Kahraman bir milletin çocukları olarak tarihimize, şehitlerimize, gazilerimize sahip çıkmalıyız.

Bize düşen; yöneticilere ve vatandaşlara düşen, kahramanlarımızın hatırasını yaşatarak, yeni kuşaklara aktarmaktır.

90 yıl önce dünyada başka hiçbir şehre nasip olmayan Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyasını alan bu şehir, bugün ise geçmişten aldığı güçle İstiklal mücadelemize yakışır bir istikbal mücadelesi vermektedir.

Bizde canları pahasına bize bu toprakları vatan yapan ecdadımızın emaneti olarak, ülkemizi ve şehrimizi daha kalkınmış, daha çağdaş ve daha mutlu yarınlara ulaştıracağız inşallah.

Sözlerimin sonunda bu vatan için canını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi, ebediyete intikal etmiş gazilerimizi bir kez daha minnet ve şükranla anıyor, tüm hemşehrilerimin bu onur ve gurur gününü kutluyorum.

Allah, şehrimizin, ülkemizin, milletimizin özgürlük sevincini daim etsin.

Allah yar ve yardımcımız olsun…”

Başkan Erkoç’un konuşmasının ardından kürsüye gelen 5 Nisan Ortaokulu öğrencisi Sema Datlı ‘Cuma ve Bayrak’ isimli şiirini okumasının ardından tören sona erdi.

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol