Öne Çıkanlar dizi DUALARIMIZ ŞEREF EROĞLU İÇİN HALİL İBRAHİM SOFRASINA BUYURUN! KAHRAMANMARAŞ BBS 0-1 OFSPOR BATIPARK ER MEYDANI

Bu haber kez okundu.

AYDIN, “KSÜ’NÜN AÇTIĞI SORUŞTURMA YASAL DEĞİL”


Başkan Abdülaziz Aydın,  “Sendika başkanına soruşturma açılmasının sendikal kanunlara, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi ve İLO sözleşmelerine aykırı olduğunu sizlerle paylaşmak istiyoruz” dedi ve İnsan Haklarının ve Temel Özgürlüklerinin Korunmasına İlişkin Sözleşmenin “İfade özgürlüğü” başlıklı 10'uncu maddesi : “Herkes görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğüne sahiptir. Bu hak, kanaat özgürlüğü ile kamu otoritelerinin müdahalesi ve ülke sınırları söz konusu olmaksızın haber veya fikir almak ve vermek özgürlüğünü de içerir” denilmekte olduğunu hatırlattı.

Açıklamada; “Yine 02.06.2005 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2005/14 Sayılı Başbakanlık Genelgesi’nin 7. maddesinde ise "Sendika ve konfederasyon il ve ilçe temsilcileri ile sendika Şubesi, sendika ve konfederasyon yöneticilerinin yürütmekte oldukları sendikal faaliyetler kapsamında, görevleri ile ilgili olmayıp doğrudan yapacakları basın açıklamaları hakkında disiplin soruşturması yapılmayacaktır." hükmü vardır. 

Sendikalar; STK oldukları gibi aynı zamanda gücünü yasalardan alan sivil denetim örgütleridir. Bu nedenle davalar açabilir, suç duyusunda bulunabilir, idareye yazılar yazabilir, eylemler ve açıklamalar yapabilirler. Bu yetkilerini Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile onunla bağlantılı İLO sözleşmelerinden, 4688 Sayılı Kamu Sendikaları Kanunu’ndan ve Başbakanlık Genelgelerinden almaktadırlar. Bu husus Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10. ve 11. maddelerinde açıkça yer almıştır ve Türk Ceza Kanunu ile de korunma altındadır.

Sendikal faaliyet gereği kanun, genelge ve sözleşmelerdeki hüküm ve dayanaklar, sendika yöneticilerinin sendikal faaliyetler kapsamında görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğüne sahip olduklarını belirtmektedir. Sendikaların almış oldukları kararlar gereğince, basın açıklaması yaptıkları durumlarda kamu makamlarının her türlü müdahalesine karşı yeterli korumadan yararlanacakları ve haklarında disiplin soruşturması yapılamayacağı ilkesi yer almaktadır.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğünün yaptığı uygulama yasal değildir. Şube Başkanı, üyelerine yapılan haksız uygulamaları, kamu işleyişinin sevk ve idaresindeki aksaklıkları eleştirme hakkına sahiptir. Yanlış ya da yanlı işlemlerin düzeltilmesi yönündeki talep hakkı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 26. maddesi ile güvence altına alınmıştır” ifadesini kullandı.

 

TALEP HAKKININ ÖNÜNÜ KESMEK!

 

Aydın açıklamasının devamında ise; “Sendikaların her yazısının ve açıklamasının önüne engel konulması gayreti aslında bir değersayım felcine uğramışlığın da tezahürüdür. Bir paradigma hatasıdır. Meseleye ifade ve düşünce hürriyetinin önündeki engellerin kaldırılması zaviyesinden bakabilmek aslolandır. İfade hürriyeti demokratik toplumlarda, sınırları daraltıcı değil genişletici şekilde yorumlanmalıdır. Bu düşünce sistematiği kurulduğu günden itibaren Memur-Sen Konfederasyonumuzun en temel ilkelerinden birisidir.

Sayın Rektör Durmuş DEVECİ Sendika Başkanımıza soruşturma açarak, bilgi - belge talep hakkının önünü kesmeyi, sendikal örgütlenmeyi frenlemeyi, üniversite yönetiminin kamu çalışanını ilgilendiren kararlarıyla ilgili sendika başkanının fikirlerini üyelerine aktarımının önüne geçmeyi, Sendika Başkanını tüm kamu çalışanları nezdinde pasifize etmeyi amaçlamıştır. Oysaki soruşturma başlatılan isim 700 e yakın üyesi ile Üniversitenin Yetkili Sendikası olan Eğitim Bir Sen’in Başkanı ve aynı zamanda kurumun paydaşıdır.

Kimse kendisini kanunların verdiği bir yetkinin üstünde görmemelidir. Sendikal hakları ve faaliyetleri kısıtlamak, basın açıklamasını cezalandırmaya çalışmak doğru bir yaklaşım değildir. Bizler Memur-Sen Konfederasyonu ve bağlı sendikalar olarak Şube Başkanımızın yanındayız” diye konuştu.

                                                                                                                                                                             BASIN AÇIKLAMASINA KATILAN SENDİKA BAŞKANLARI

1-     Memur- Sen İl Başkanı Abdülaziz AYDIN

2-     Hasan FURKAN Eğitim Bir-Sen Üniversite Şube Başkanı

3-     Hasan SALMAN Bayındır-Memur Sen Başkanı

4-     Halil KÜÇÜKDEVLET Büro-Memur-Sen Başkanı

5-     Bünyamin Mutlu DEMİRCİ Sağlık-Sen Başkanı 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol