banner1482
Öne Çıkanlar PAZAR GÜNÜ DANANIN KUYRUĞU KOPUYOR PAZARCIK MESLEK YÜKSEKOKULU MEZUNİYET TÖRENİ TÜRK ÇİFTÇİSİNE HİZMETTE ASIRLIK MARKA TÜRKÜLERLE YOLDAŞIZ OZANLARLA GARDAŞIZ TÜNELLER YOĞUN BAKIMA ALINDI

Bu haber kez okundu.

ADALAR: KAHRAMANMARAŞ YAŞANASI BİR ŞEHİR
 Yaklaşık on aydır Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü görevini yürüten Ümit Yaşar Adalar, başarılı çalışmaları, mütevazı kişiliği ile halkın içinde halktan biri gibi gezerek, takdirleri üzerinde topluyor.

Kahramanmaraş’ı çok sevdiğini söyleyen İl Emniyet Müdürü Ümit Yaşar Adalar, Kahramanmaraş’ın çok nezih, huzurlu, yaşanası ve çocuk yetiştirmek için mükemmel bir şehir olduğunu söyledi.

Ülkelerinde iç savaştan kaçıp ülkemize sığınan ve ilimizde de ağırladığımız Suriyeli sığınmacıların şehre uyum sağlamaları konusunda çalışmaların sürdüğünü, asayiş noktasında da bir sıkıntının yaşanmadığını belirtti.

Suriyelilerin kayıt altına alınması ve bilgilendirilmeleri konusunda muhtarların en büyük destekçileri olduğunu ifade eden Adalar;  “Şu an itibari ile şehrimizde 61700 Suriyeli misafirimiz var. 61700 Suriyeli sığınmacıların 17000’i çadırkentte ikamet etmekte. Bu konuda en büyük yardımcımız muhtarlarımız. Mahallerinde ikamet eden kayıt dışı veya yeni gelen Suriyelileri tespit edip bize bildiriyorlar. Bizde onları yabancılar şubemize alarak, kimlik bilgilerini, parmak izlerini ve fotoğraflarını alarak kayıt altına alıyoruz.

Diğer yandan kentimize uyum sağlamaları için bilgilendirmeyi de muhtarlarımız aracılığı ile broşürlerle, tercümanlarla sağlıyoruz.


Yine ihtiyaçları konusunda da Türkmen ağırlıklı tercümanlarımız ve muhtarlarımız aracılığı ile tespitte bulunup, ne gerekiyorsa yapıyoruz. Battaniye, soba, odun kömür vb. toplum destekli polislik kanalıyla tespit ediyoruz. Hayırsever vatandaşlarımız da çok. Bu konuda halkımız çok duyarlı.

Şu an için adli yönden bir sıkıntıları yok. Ufak tefek kabahat türünden suçlar. Sigara kaçakçılığı, trafik kazası gibi kontrol edilebilir olaylara karışıyorlar. Onları da hemen adalete tevdi ediyoruz. Eğer o suçtan dolayı orda oturması sakıncalı ise hemen çadırkente aldırıyoruz, sorun devam etmesi durumunda da il dışına alıyoruz.

Az öncede söylediğimiz gibi bir broşür hazırladık, sosyal hayatta nelere dikkat etmeleri gerekiyor, kanunlar nelerdir, komşulara nasıl davranılmalıdır vs. Bizim onlara sorumluluğumuzun olduğu gibi onlarında bize sorumlulukları var. Ülkeleri dönünceye kadar huzur içerisinde yaşamak adına ne gerekiyorsa karşılıklı elimizden geleni yapmalıyız.”

TRAFİKTE DE KAYIT ALTINDALAR

En çok kafaları karıştıran konulardan biri olan, trafikte seyreden Suriye plakalı araçların kayıt altında olduğunu önemle belirten Adalar; “Suriyeli araçların tamamı kayıt altına alındı. Bunla ilgili broşürler de dağıttık. Kesinlikle araç tescil belgesinde araç kime aitse, o kişi ya da 1. dereceden akrabası kullanabilir. Sigortasız kesinlikle trafiğe çıkamazlar. O araçlarda 2 plaka yazıyor. Arapça yazının yanında romen rakamı ile tescil numarası var. Vatandaşlarımız trafikte her hangi bir sorun yaşadığında o rakamı, aracın modelini ve rengini bize bildirirse derhal gereken uygulama yapılır. Bizim vatandaşlarımıza uygulanan cezai müeyyidelerin aynısı onlara da uygulanıyor” dedi.

MADDE BAĞIMLILIĞI KONUSUNDA ÇALIŞMALAR

Madde bağımlılığı mücadelede etkili çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Adalar, aileleri ve gençleri bilgilendirdiklerini ifade etti ve konuyla ilgili çalışmalarını kısaca şu şekilde aktardı: “Alilerimizi madde bağımlılığı konusunda bilgilendiriyoruz. Gençlerin uyuşturucu ve zararlı alışkanlıklardan uzak durması için paneller, çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Madde bağımlılığının sonuçlarını anlatan, tiyatro programı ile 10 bin öğrenciye ulaştık.

Ailelerimize çocuklarımızın ergenlik sürecinde nasıl yaklaşmamız gerektiğini anlattık.

Biz sahip çıkmazsak başka birileri sahip çıkar. Ergenlik dönemi çok önemli.

Çocuklarımızın yeteneklerini geliştirebilecekleri projeler üreterek, onları, tiyatro, halkoyunları el sanatları gibi faaliyetlere yönlendirdik. Çıraklık eğitim merkezi ile proje gerçekleştirerek, mesleğe yönelttik.

Kahramanmaraş’ta kayıt altında 150 civarında bağımlı gencimiz var ve bunlar Adana’da tedavi görüyorlar.  Aralık ayı içerisinde bu çocuklarımızın ailelerine psikolog eşliğinde yardımda bulunacağız.

Bu konu sadece bizim değil, top yekûn bir mücadele. Valiliğimiz bünyesinde kurulan komisyonda üniversitemiz ve tüm kamu kurumları ile birlikte çalışıyoruz. Görev dağılımı yapılıyor.

Madde bağımlığında en önemli faktör, aile ve arkadaş çevresi.

İşin aslı emniyet tedbirleri final sahnesi oluyor. Biz ya kullanırken ya da satarken yakalıyoruz. Dolayısı ile zaten madde bağımlısı olmuş halde buluyoruz. Öncesi çok önemli.

Özellikle ailelerimize, bir kez daha sesleniyorum. Ergenlik döneminde çocuklarımıza nasıl yaklaşmamız gerektiğini iyi bilmememiz gerekiyor. En hassas dönemleri. Sadece uyuşturucu değil, tüm zararlı faktörlerden korumak için.

Biz sahip çıkmazsak, başkaları sahip çıkar.

Mücadelemiz etkili seviyede.”

KAHRAMANMARAŞ’IMIZDA ASAYİŞ SORUNU YOK

“Kahramanmaraş’ın en önemli asayiş sorunu nedir?” diye sorduğumuz da ise; İl Emniyet Müdürü Ümit Yaşar Adalar, net bir şekilde “Kahramanmaraş’ımızda asayiş sorun yok” dedi ve sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kahramanmaraş, çocuk yetiştirmek için ideal bir yer. Biz Ankara’da iken eşimle birlikte, çocuğumuz okuldan eve gelinceye kadar tedirginlik ve merak içerisinde kalıyorduk. Defalarca telefon ediyorduk. Burada o kaygılarımız yok oldu.

Elbette suçlar oluyor ama en az seviyeden geçen, suç trendinde gidiyor. Kontrol edilebilir, müdahale edilebilir, engellenebilir durumda. Çeteleşme yok, mafyamız yok. Yaşanası bir yer. Süreklilik arz eden sorun uyuşturucu. Oda düşük seviyelerde ve kontrol altında.” /Kaynak: Özgür Haber

 

 

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol