Öne Çıkanlar MÜFTÜ İMRAN KILIÇ ADAY ADAYI OLDU GÜNEŞ PETROL HAYIRLI OLSUN! SARIYERDE KALDI MODERN SAĞLIK MERKEZLERİNE KAVUŞACAK MST MARKA KAZICI YÜKLEYİCİLER TERCİH EDİLİYOR

Bu haber kez okundu.

62. HÜKÜMET BEKLENTİ ARAŞTIRMASI
 

 

 

Araştırmada Kahramanmaraş’ın demografik yapısına uygun hareket edilmiştir. Anketörlerimiz Trabzon Bulvarı, Kıbrıs Meydanı ve Yatılı Bölge, Binevler, Orman Bölge Müdürlüğü (Piri Reis ve Barbaros Mahalleleri), Karacasu, Dulkadiroğlu, İsa Divanlı, Mağralı ve Fatihler Mahallesi gibi bölgelerde çalışmışlardır.  Araştırma oy kullanma hakkına sahip 18 yaş üzeri kişileri kapsamaktadır.

Araştırmanın her aşaması bilimsel araştırma ilkeleri dikkate alınarak yapılmış olup araştırma sürecinin tamamı sıkı bir denetimden geçirilmiştir.

Araştırma için yapılan ön hazırlıklar ve özellikle anketörlerin seçimi ve eğitiminde üniversitelerde sosyal bilimler alanında uzmanlaşmış akademisyenlerden destek alınmıştır.

Marpoll kamuoyu araştırması demokratik bir toplumun varlığına ve demokratik bakış açısının gelişiminin gerekliliğine olan inançla hazırlanmış olup etik ilkelerden ödün verilmemiştir.

 

 

 

 

 

 

Araştırmanın temelinde Kahramanmaraş halkının Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu Başbakanlığında kurulan 62. Hükümetten beklentilerini tespit etmek amacı yatmaktadır.

14 Ağustos 2001’de kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) girdiği 3 Kasım 2002 milletvekili seçimleri, 28 Mart 2004’te yapılan yerel seçimler, 22 Temmuz 2007’de yapılan milletvekili seçimleri, 29 Mart 2009’da yapılan yerel seçimler, 12 Haziran 2011’de yapılan milletvekili seçimleri ve en son 30 Mart 2014’de yapılan yerel seçimlerden birinci parti çıkarak Türk siyasi hayatında önemli bir başarıya imza atmıştır.

Adalet ve Kalkınma Partisi kuruluşundan bugüne tarafı olduğu 21 Ekim 2007 Anayasa değişikliği referandumu, 12 Eylül 2010 tarihli Anayasa değişikliği referandumu ve 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de üstün bir başarı elde etmiştir.

Recep Tayyip Erdoğan; 59, 60 ve 61. Hükümet dönemlerinde başbakanlık ve partinin genel başkanlığı görevlerini yürüttü. 10 Ağustos 2014’te Cumhuriyet tarihinde ilk kez düzenlenen halkın cumhurbaşkanını doğrudan seçtiği Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı olarak seçilen Recep Tayyip Erdoğan’dan boşalan Adalet ve Kalkınma Partisi genel başkanlığına Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu seçildi. Genel başkan seçildikten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Davutoğlu 29 Ağustos 2014 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nin 26. Başbakanı olarak göreve başladı.

Marpoll Kamuoyu Araştırma Şirketi’nin düzenlemiş olduğu “62. Hükümet Beklenti Araştırması” projesinde Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu başkanlığı kurulmuş bulanan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne ilişkin Kahramanmaraş halkının beklentilerine yönelik sonuçlar elde etmek amaçlanmıştır.

62. Hükümet Beklenti Araştırması genel olarak hükümetin ekonomi, uluslar arası ilişkiler, demokratik gelişmeler, sağlık alanındaki uygulamalar ve yeni anayasa çalışmalarına yöneliktir. Ulusal alanda yapılacak bu projelere ilişkin beklentiler kadar, doğrudan Kahramanmaraş özelinde yer alan konulara ilişkin bazı bulgular araştırılmıştır. Kahramanmaraş kamuoyuna 62. Hükümetin Kahramanmaraş’a yatırımlarının artıp artmayacağı, kurulan bu hükümette Kahramanmaraş’tan seçilen bir milletvekilinin bakan olarak yer almasının gerekliliği gibi konularda kanaat ve beklentiler tespit edilmeye ve Kahramanmaraş halkının nabzını ölçmeye yöneliktir.

62. Hükümet Beklenti Araştırması’nda yeni Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’na ilişkin olarak da iki soruya cevap aranmıştır. Bunlardan biri yeni Başbakan Davutoğlu’nun Erdoğan kadar başarılı olup olamayacağına ilişkin beklentilerdir.

 

 

 

 

1-   62. HÜKÜMETİN EKONOMİ ALANINDA BAŞARILI OLUP OLMAYACAĞINA İLİŞKİN BEKLENTİLER

Demografik bilgilerin kaydından sonra anketimizin doğrudan içeriğine yönelik olarak sorulan ilk soru 62. Hükümetin ekonomi alanında başarılı olup olmayacağına dairdir.

Hükümetin ekonomi alanında başarılı olacağına kesinlikle inanıyorum diyenlerin oranı % 18,9, Hükümetin ekonomi alanında başarılı olacağına inanıyorum diyenlerin oranı % 43 olarak tespit edildi.  Bu bulgulara göre Kahramanmaraşlıların % 63,3 ü Hükümetin ekonomi alanında başarılı olacağına inanmaktadır.

Hükümetin ekonomi alanında başarılı olacağına inanmıyorum diyenlerin oranı ise % 22,5 olarak tespit edildi. Bu soruda kararsızların oranı ise %15,4 olarak ölçüldü.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2-   62. HÜKÜMETİN YABANCI DEVLETLER İLE İLİŞKİLER VE ULUSLAR ARASI İLİŞKİLER ALANINDA BAŞARILI OLUP OLMAYACAĞINA İLİŞKİN BEKLENTİLER

Bu başlıkta Kahramanmaraş halkının 62. Hükümetin uluslar arası ilişkiler ve dış politika alanındaki politika ve uygulamalarına ilişkin beklentiler ölçülmeye çalışılmıştır.

 

 

62. Hükümetin uluslar arası ilişkiler ve dış politika alanında başarılı olacağına kesinlikle inananların oranı %18,5, inananların oranı %44,5 olarak ölçüldü. Buna göre Kahramanmaraş halkının % 63’ü 62. Hükümetin uluslar arası ilişkiler ve dış politika alanında başarılı olacağına inanmaktadır.

62. Hükümetin uluslar arası ilişkiler ve dış politika alanında başarılı olamayacağına inananların oranı ise % 21,2 olarak tespit edildi. Kahramanmaraş halkının %15,8’i ise bu sorunun cevabı konusunda kararsız olduklarını ifade ettiler.

Not: Anketin uygulandığı günlerde IŞİD elinde rehin tutulan konsolosluk çalışanları henüz kurtarılmamıştı. Rehinelerin kurtarılmasının uluslararası ilişkilerle ilgili beklentiler üzerinde olumlu yönde etkili olabileceği tahmin edilmektedir.

 

 

 

 

 

3-   62. HÜKÜMETİN TÜRK DEMOKRASİSİNİN GELİŞİMİNE KATKISININ OLUP OLMAYACAĞINA İLİŞKİN BEKLENTİLER

 

Bu başlıkta 62. Hükümetin Türk demokrasisinin gelişimine katkısı olup olmayacağına ilişkin beklentiler ölçülmek istenmiştir.

 

 

62. Hükümetin Türk demokrasisinin gelişimine katkıda bulunacağına kesinlikle inananların oranı %16,3, inananların oranı %46,3 olarak ölçüldü. Buna göre Kahramanmaraş halkının % 62,6’sı 62. Hükümetin Türk demokrasisinin gelişimine katkıda bulunacağına inanmaktadır.

62. Hükümetin Türk demokrasisinin gelişimine katkıda bulunacağına inanmayanların oranı ise %22,4 olarak tespit edildi. Kahramanmaraş halkının %14,9’i ise bu sorunun cevabı konusunda kararsız olduklarını ifade ettiler.

 

 

 

 

 

 

4-   62. HÜKÜMETİN SAĞLIK ALANINDA BAŞARILI OLUP OLMAYACAĞINA İLİŞKİN BEKLENTİLER

 

Bu başlıkta 62. Hükümetin sağlık alanında başarılı olup olmayacağına ilişkin beklentiler ölçülmek istenmiştir.

 

 

62. Hükümetin sağlık alanında başarılı olacağına kesinlikle inananların oranı %31,8, inananların oranı %43,4 olarak ölçüldü. Buna göre Kahramanmaraş halkının % 75,2’si 62. Hükümetin sağlık alanında başarılı olacağına inanmaktadır.

62. Hükümetin sağlık alanında başarılı olamayacağına inananların oranı ise % 14,2 olarak tespit edildi. Kahramanmaraş halkının %10,6’i ise bu sorunun cevabı konusunda kararsız olduklarını ifade ettiler.

 

 

 

 

 

 

5-   YENİ BAŞBAKAN PROF. DR. AHMET DAVUTOĞLU’NUN RECEP TAYYİP ERDOĞAN KADAR BAŞARILI OLUP OLAMAYACAĞINA İLİŞKİN BEKLENTİLER

 

Bu başlıkta Recep Tayyip Erdoğan’dan boşalan başbakanlık koltuğuna oturan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun koltuğu devraldığı Recep Tayyip Erdoğan kadar başarılı olup olamayacağına ilişkin beklentiler ölçülmek istenmiştir.

 

 

Yeni Başbakan Davutoğlu’nun Recep Tayyip Erdoğan kadar başarılı olacağına kesinlikle inananların oranı %14,4, inananların oranı %29,4 olarak ölçüldü. Buna göre Kahramanmaraş halkının % 43,8’i Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun selefi Erdoğan kadar başarılı olacağına inanmaktadır.

Yeni başbakan Davutoğlu’nun Recep Tayyip Erdoğan kadar başarılı olamayacağına inananların oranı ise %33 olarak tespit edildi. Kahramanmaraş halkının %23,2’i ise bu sorunun cevabı konusunda kararsız olduklarını ifade ettiler.

 

 

 

 

 

6-   YENİ BAŞBAKAN PROF. DR. AHMET DAVUTOĞLU’NUN RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN EMANETÇİSİ GİBİ DAVRANIP DAVRANMAYACAĞINA İLİŞKİN BEKLENTİLER

 

Bu başlıkta 62. Hükümetin Başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun  sayın Erdoğan’ın emanetçisi olup olmayacağına ilişkin kanaatler ölçülmeye çalışılmıştır.

 

 

Ahmet Davutoğlu’nun Recep Tayyip Erdoğan’ın emanetçisi gibi davranmayacağına kesinlikle inananların oranı %19,7, inananların oranı %24,2 olarak ölçüldü. Buna göre Kahramanmaraş halkının % 43,9’u Davutoğlu’nun emanetçi gibi davranmayacağına inanmaktadır.

 

Davutoğlu’nun Erdoğan’ın emanetçisi gibi davranacağına inananların oranı ise % 43,8 olarak tespit edildi. Kahramanmaraş halkının %12’si ise bu sorunun cevabı konusunda kararsız olduklarını ifade ettiler.

 

 

 

 

 

7-   62. HÜKÜMETİN DÖNEMİNDE KAHRAMANMARAŞ’A YATIRIMLARIN ARTIP ARTMAYACAĞINA İLİŞKİN BEKLENTİLER

 

Bu başlıkta 62. Hükümet döneminde ilimiz Kahramanmaraş’a yatırımların artıp artmayacağına ilişkin beklentiler ölçülmek istenmiştir.

 

 

62. Hükümet döneminde Kahramanmaraş’a yatırımların artacağına kesinlikle inananların oranı %8,6, inananların oranı %24,8 olarak ölçüldü. Buna göre Kahramanmaraş halkının % 33,4’ü 62. Hükümet döneminde Kahramanmaraş’a yatırımların artacağına inanmaktadır.

62. Hükümet döneminde Kahramanmaraş’a yatırımların artacağına inanmayanların oranı % 45,9 olarak tespit edildi. Kahramanmaraş halkının %20,6’ı ise bu sorunun cevabı konusunda kararsız olduklarını ifade ettiler.

 

 

 

 

 

 

8-   62. HÜKÜMETTE KAHRAMANMARAŞ MİLLETVEKİLLERİNDEN BAKAN OLUP OLMAMASININ GEREKLİLİĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER

 

Bu başlıkta 62. Hükümette Kahramanmaraş milletvekillerinden birinin bakan olup olmamasının gerekliliğine ilişkin beklentiler ölçülmek istenmiştir.

 

 

62. Hükümette Kahramanmaraş milletvekillerinden birinin bakan olarak atanmasının gerekliliğine kesinlikle inananların oranı %32,5, inananların oranı %41,5 olarak ölçüldü. Buna göre Kahramanmaraş halkının % 74’ü Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığında kurulan 62. Hükümette Kahramanmaraş’tan seçilen bir milletvekilinin bakan olarak yer alması gerektiği kanaatini taşıyor.

62. Hükümet döneminde Kahramanmaraşlı bir milletvekilinin yer almaması gerektiğine inananların oranı ise % 17,2 olarak tespit edildi. Kahramanmaraş halkının %8,8’i ise bu sorunun cevabı konusunda kararsız olduklarını ifade ettiler.

 

 

 

 

 

9-   62. HÜKÜMETİN YENİ BİR ANAYASA YAPIMI KONUSUNDA ÇALIŞMA YAPIP YAPMAYACAĞINA İLİŞKİN BEKLENTİLER

 

Bu başlıkta 62. Hükümetin yeni bir anayasa yapımı konusunda çalışma yapıp yapmayacağına ilişkin beklentiler ölçülmek istenmiştir.

 

 

62. Hükümetin yeni bir anayasa yapımı konusunda çalışma yapacağına kesinlikle inananların oranı %15,6, inananların oranı %57,8 olarak ölçüldü. Buna göre Kahramanmaraş halkının % 73,1’i 62. Hükümetin yeni bir anayasa yapımı konusunda çalışma yapacağına inanmaktadır.

 

62. Hükümetin yeni bir anayasa yapımı konusunda çalışma yapacağına inanmayanların oranı ise % 14,4 olarak tespit edildi. Kahramanmaraş halkının %12,6’sı ise bu sorunun cevabı konusunda kararsız olduklarını ifade ettiler.

 

 

 

 

 

10- ÖNÜMÜZDEKİ GENEL SEÇİMLERDE ADALET VE KALKINMA PARTİSİNİN OYLARININ AZALIP AZALMAYACAĞINA İLİŞKİN BEKLENTİLER

 

Bu başlıkta önümüzdeki milletvekili seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin oylarının azalıp azalmayacağına ilişkin kanaatler ölçülmek istenmiştir.

 

 

Önümüzdeki milletvekili seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin oylarının azalacağına kesinlikle inananların oranı %19,6, inananların oranı %33,9 olarak ölçüldü. Buna göre Kahramanmaraş halkının % 53,5’i önümüzdeki seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin oylarının azalacağına inanmaktadır.

 

Önümüzdeki seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin oylarının azalmayacağına inananların oranı 31,6 olarak ölçüldü. Kahramanmaraş halkının %14,9’u ise bu sorunun cevabı konusunda kararsız olduklarını ifade ettiler.

 

 

 

 

SONUÇ VE DEĞERLENDİRME

Marpoll Kamuoyu Araştırma Şirketi tarafından 15–22 Eylül 2014 tarihleri arasında Kahramanmaraş’ın Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerinin muhtelif bölgelerinde yapılan 62. Hükümet Beklenti Araştırması yüzyüze görüşme tekniğinden faydalanmak suretiyle 557 kişiye uygulanmıştır.

 

62. Hükümet Beklenti Araştırması Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerinin demografik yapısı göz önünde bulundurularak yapılmıştır. Bu araştırma Marpoll’un öz kaynaklarıyla yapılmış olup ve kamuoyunu aydınlatma amacı taşımaktadır.

 

Araştırmada Kahramanmaraş halkının Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu Başbakanlığında kurulan 62. Hükümet’e yönelik beklentiler ve kanaatler ölçülmek istenmiştir. Bilimsel araştırma yöntemleri ışığında ve alan uzmanı akademisyenlerin katkılarıyla hazırlanan araştırma çarpıcı sonuçlar vermiştir.

 

Araştırmada Kahramanmaraş halkının 62. Hükümet’in ekonomi, yabancı devletlerle ilişkiler, Türk demokrasisinin gelişimine katkısı, sağlık, yeni anayasa yapımı konusunda çalışmalar alanında güçlü bir güven ve beklenti içerisinde olduğu görülmüştür. Ayrıca Sayın Davutoğlu’nun Recep Tayyip Erdoğan kadar başarılı olacağına inananların oranı %43,8 olarak saptanmıştır.  Bu araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından biri de Başbakan Davutoğlu’nun Sayın Erdoğan kadar başarılı olup olamayacağına ilişkin sorunun cevaplarında yatmaktadır. 10 başlıktan oluşan bu araştırmada kararsızların en yüksek (%23,2) olduğu bölüm Sayın Davutoğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan kadar başarılı olup olmayacağına ilişkin başlıktır.

 

Sayın Davutoğlu’nun selefi Erdoğan kadar başarılı olamayacağını düşünenler ise % 46,5. Başbakan Davutoğlu’nun emanetçi gibi davranıp davranmayacağı konusunda oranlar başabaş gidiyor. Halkımızın %44’ü emanetçi gibi davranacağını, diğer %44’ü ise emanetçi gibi davranmayacağını düşünüyor. Kahramanmaraşlıların yarısından fazlası (%53,5) Adalet ve Kalkınma Partisi’nin önümüzdeki milletvekilleri seçimlerinde oylarının azalacağını beklemektedir.

 

Araştırmanın en çarpıcı sonuçları ise 62. Hükümet ile Kahramanmaraş ilişkileri bağlamında ortaya çıkmıştır. Buna göre Kahramanmaraş halkının %45,9’luk kesimi bu dönemde Kahramanmaraş’a yapılacak yatırımların artmasını beklemedikleri, %74’ünün kurulan 62. Hükümet’te Kahramanmaraş’tan seçilen bir milletvekilinin bakan olmasını bekledikleri saptanmıştır. Araştırmanın en önemli sonuçlardan biri de Kahramanmaraş halkının 62. Hükümet döneminde sağlık politikaları ve uygulamaları konusunda %75,2’lik bir rekor oran ile başarı göstereceğine olan bekl

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol