banner1482
Öne Çıkanlar PAZAR GÜNÜ DANANIN KUYRUĞU KOPUYOR PAZARCIK MESLEK YÜKSEKOKULU MEZUNİYET TÖRENİ TÜRK ÇİFTÇİSİNE HİZMETTE ASIRLIK MARKA TÜRKÜLERLE YOLDAŞIZ OZANLARLA GARDAŞIZ TÜNELLER YOĞUN BAKIMA ALINDI

Bu haber kez okundu.

31.ASKOM TOPLANTISI

 Kahramanmaraş İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Özdemir’in  başkanlığında başlayan toplantıya; Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği İdarecileri ile KSÜ Tıp Fakültesi, Özel Hastaneler ve İl-İlçe Hastanelerinin Acilden Sorumlu Başhekim Yardımcıları ve Malatya İl Ambulans Merkezi Helikopter Ambulans ekibinden Kaptan pilot Mehmet Büyüktuncel, Dr. Ebru Gönen ve Dr. Mustafa Kısacık katıldı.




Saat 10:00 da başlayan ASKOM toplantısı, Malatya Helikopter Ambulansı sorumluluk sahasında bulunan Kahramanmaraş İl ve İlçe Acil Servis Doktorlarının ve
Uzman Doktorların farkındalığını oluşturmak amacıyla; Malatya İl Ambulans Merkezi Helikopter Ambulans ekibi tarafından verilen brifingle başladı.

Güzel Kahramanmaraş’ımızın da içinde bulunduğu 16 şehirde Sağlık Bakanlığı’na ait ambulans helikopteri halkımıza ücretsiz olarak hizmet vermektedir” diyerek sözlerine başlayan Helikopter ambulans kaptan pilotu Mehmet Büyüktuncel şöyle devam etti.

“İl Sağlık Müdürlüğü 112 Komuta Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren ambulans helikopteri, ülkemizde insan hayatına ne denli önem verildiğinin bir göstergesidir.

Sadece gün doğumu ile gün batımı saatleri arasında uçuş yapabilen helikopterde, bir doktor ve bir Acil Tıp Teknisyeni (ATT) ya da Anestezi Teknikeri görev yapmaktadır. Medikal donanımı ile adeta küçük bir yoğun bakım ünitesini andıran hava platformu, bugüne kadar ilimizde ve çevre illerde birçok hayat kurtarmıştır.

Airbus firması ürünü olan ve iki motora sahip bu teknolojik helikopter, vaka için kalkış yaptığında uzun bir süre (iki buçuk saat), yakıt ikmali yapmadan havada kalabilmekte ve saatte 200 km. hızla yol alabilmektedir.

 Malatya 112 Komuta Merkezi tarafından görevlendirilen ambulans helikopterinin sorumluluk sahasında; Kahramanmaraş’ın Nurhak, Ekinözü, Afşin ve Elbistan ilçeleri; Malatya, Elazığ ve Adıyaman’ın bütün ilçeleri; Tunceli’nin Pülümür hariç tüm ilçeleri; Erzincan’ın Kemah, Kemaliye, İliç ve Refahiye ilçeleri; Bingöl’ün merkez ve Genç ilçesi yer almaktadır.

Helikopterin bu saha dışındaki görevlendirilmesi, Ankara Sağlık Bakanlığı Hava Ambulans Operasyon Merkezi tarafından yapılmaktadır.

Sağlık kuruluşları, çevre illerin 112 Acil teşkilatı, polis, jandarma ve itfaiyenin hava ambulansını talep edebileceği gibi 112 Komuta Merkezinin ambulans helikoptere gerek görmesi halinde, vatandaşların da talep edebilme imkânına sahiptir.

Hâlen geçici olarak Cevat Paşa Mahallesi’ndeki Tulga Askerî Meydanı’nda konuşlu bulunan hava ambulansının bir kullanım maksadı da “hastaya doktoru ulaştırmak”tır. Özellikle olay yerine kara ambulansının ulaşmasının uzun zaman alacağı trafik kazalarında hayat kurtarıcı rol oynamaktadır.

Zorlu arazi yapısına sahip uzak ilçelerimizdeki hastaların, konforlu ve emniyetli bir şekilde sağlık merkezlerine nakledilmesi maksadıyla kullanılan hava ambulansı, sadece bir hasta taşıyabilmekte, refakatçi ya da hasta yakını taşınmamaktadır.

Yeni doğmuş hasta bebeklerin kuvöz ile nakli ve organ nakli görevlerinde oldukça etkin kullanılan ambulans helikopteri,  daha yıllarca Kahramanmaraş ve çevre illerde halkımızın hizmetinde olmaya ve can kurtarmaya devam edecektir” diyerek sözlerini tamamladı.

Daha sonra, helikopter ambulans ekiplerinden Dr. Ebru Gönen, ‘Hava Ambulans Helikopter Teçhizatı’, ‘Vaka Verilirken İhtiyaç Duyulan Medikal Bilgiler’, ‘Hasta Nakli İçin Tıbbi Kriterler’ konularının altını çizerek slayt eşliğinde bilgilendirme yaptı.


Hastane yoğun bakım hizmetlerinin uygulama usul ve esasları hakkındaki günden maddesiyle devam eden toplantı, Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü Acil Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü
Dr. İsmail Kahraman’ın, ASKOM’ la ilgili sunum yaptı. Acil Sağlık Uygulamalarında hizmet kalitesinin ve uygulanabilirliğinin artırılması ve geliştirilmesi hakkında kararların alınmasıyla ASKOM toplantısı soru-cevap şeklinde sona erdi.

Anahtar Kelimeler:
31.ASKOM TOPLANTISI

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol