banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar KAHRAMANMARAŞ ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİANIYOR SİZE İHTİYACIMIZ VAR DULKADİROĞLU BELEDİYESİ ASFALTTA TAM GAZ GEBEL DE MİLLETVEKİLİ ADAYI BORAHAN

Bu haber kez okundu.

12-18  MAYIS DÜNYA HEMŞİRELER HAFTASI
 Hemşireliğin kurucusu FloranceNightingale'in doğum günü olan 12 Mayıs hepimizin bildiği gibi, hemşirelik haftasının başlangıcı olarak kabul edilmektedir.Hemşirelik, sağlık hizmetlerinin en önemli unsurlarından birisidir. Özveri, sabır, hoşgörü kavramlarını içinde bulunduran ve zor bir meslek olan hemşirelik; diğer mesleklerde olduğu gibi, toplumsal ihtiyaçlardan doğan, insan hayatıyla yakından ilgili olan bir meslektir.Bu nedenle, sevgiden, şefkatten,  ciddiyetten uzak bir kişinin bu mesleği icra etmesi mümkün değildir. Çünkü hemşire; sağlığı yerinde olmayan, yardıma muhtaç olan insanlara hizmet vermektedir.

Kahramanmaraş SAĞLIK HAKSEN İl Başkanı Olcay Kapukaya, Hemşirelerin, hastane ortamında sessizlik gerektiğini anımsatan klasik, kepli fotoğraf görüntüleri dışında neyi hatırlattığını belirtti, görevleri nelerini sorguladı, nasıl yetiştiklerini anlattı, hangi şartlarda hizmet verdiklerinin altını çizdi, hangi riskleri aldıklarına ilişkin düşüncelerini paylaşarak sordu, “Hiç bunları düşündünüz mü?”

Kapukaya yaptığı yazılı basın açıklamasında; “Ülkemizde her yıl 12-18 Mayıs tarihleri arasında ‘’Hemşireler Haftası’’ kutlamaları tertiplenmektedir. Bu etkinliklerin amacı, ülkemiz sağlık politikaları çerçevesinde her yıl hemşireliğin görev ve sorumluluklarını yeniden gündeme getirerek tartışmak, bilimsel gelişmeleri sergilemek ve bu alanda yeniden bilinçlenerek ülke sağlığına katkıda bulunacak verileri toplamaktır. İnsanın insana yardım etmesiyle başlayan daha sonra eğitimi gerektirir bir meslek haline dönüşen hemşirelik mesleği; bireyin, ailenin, toplumun sağlığını korumak daha iyiye götürmek ve sağlığı bozulmuş kişiyi hastane,aile ve çevresi ile el birliğiyle iyileştirmeye yönelik bir sağlık disiplinidir ki, bu da hemşirelik hizmetlerinin planlanmasını, örgütlenmesini, değerlendirilmesini ve bu hizmeti gerçekleştiren eğitimi içerir.Hemşirelik, daha önceleri sadece sağlık okullarında eğitimi verilen, tercih edilmez bir meslek iken; şimdi üniversitelerimizin seçilen bölümleri arasında ve tercih edilen bir meslek haline gelmiştir. Hemşireler, çoğunlukla uygulama eksiklikleri ile hastanelerde, sağlık ocaklarında, dispanserlerde, toplum sağlığı merkezlerinde işe başlar ve karşısına hemşirelik işlemleri ile ilgisi olmayan bir dolu bürokratik işlemler çıkar. Yığınla kağıt doldurur, hastayı değil hasta yatış kağıtlarını karşılar, dosyalar, evraklar, kağıtlar arasında boğulur gider.Tüm bunlar ve tedavi işlemi zamanını doldurur. Bakıma sıra gelmez ve giderek hemşirenin bu hasta bakımı denilen bu en güzel görevi unutulur gider. Her sağlık kuruluşunda hemşirenin önce bürokratik işlemlerden kurtarılıp ki bunlar apayrı bir bölüme yaptırılmalıdır.(yeni yeni oluşumlar başlamıştır.) Sağlık hizmetlerinin istenilen düzeye getirilmesi için ivedilikle alınması gereken ilk önlem olduğu kanısındayım” dedi.

SAĞLIK HİZMETİ SEVGİ-DİKKAT-HOŞGÖRÜ VE BECERİ İSTER!

Hemşirelik mesleğinin diğer meslek gruplarından çok farklı olduğunu ileri süren Kapukaya, açıklamasının bir başka yerinde ise; “İlk olarak; hemen hepimiz kadınız ve çoğumuz anneyiz. Çalışma saatleri sabah başlayıp akşam bitmez. Geceleri, hafta sonları ve bayram günleri nöbet tutarız. Bizlerin çocukları her iki bayramdan birini mutlaka bizsiz giyinirler ve ilk ziyaretlerini hastaneye yaparlar. Diğer çalışan annelerin çocuklarından daha çok annesizdirler. Türkiye genelinde çocuklarımızın bakımı için güvenli yerlerin açılıp çoğaltılmasını bekliyoruz. İkinci olarak, hemşirelerin sosyal ve ekonomik sorunlarının elden geldiğince azaltılmasıdır. Şu ankiücret politikasının devam etmesi halinde çok değil  10 yıl sonra ülkemizdeki kamu hizmetlerini yürüten personelin yaş ortalaması ciddi biçimde yükselecektir. Hemşire ninelerin, çalışan dedelerin olması kaçınılmazdır…. Bu durumun önlenmesi için ücret politikasının değiştirilerek, sağlık çalışanlarına yapılan tüm ödemelerin emekli aylığı hesaplanmasında dikkate alınması gerekmektedir. Alınmadığı takdirde sağlık çalışanları sayısı artarken emekli sayısı azalacaktır. Ve çalışanların yaş ortalaması da artacaktır. Oysa sağlık hizmetleri dikkat, beceri ve tam kendini verme olayı ile gerçekleştirilir. İnsana, makinaya yapılan yanlış yapılamaz. Yapılırsa dönüşü yoktur, onarılamaz. Diğer bir sorunda; aynı kurumda ve aynı odada aynı işi yapan meslektaşlarımın arasındaki statü farklılığından kaynaklanan ücretlerdir. Bu husus çalışma barışını tehdit etmekte, verimliliği düşürmektedir. Bu nedenle ‘’eşit değerde işe eşit ücret’’ uygulamasıgerçekten olmalı ve statü farklılığına son verilmelidir” diye konuştu.

Kapukaya son olarak, sözlerini şu cümlelerle tamamladı; “Hemşirelik, temelinde sevgiye en çok gereksinimi olan meslektir. Varılması gereken noktaya varabilen hemşire, bakımı gerçek sevgiyle veren hemşiredir. Ancak, normalde herkesin yaşamında birkaç kez yaşadığı acıları,üzüntüleri bizler hergün yaşıyoruz, o büyük acılardan küçük bir parçayı yüklendiğimiz ve bunları biriktirdiğimiz, sonunda çabuk yıprandığımız bilinir mi acaba? Hemşirenin nasıl olması gerektiği, nasıl davranması gerektiği toplumumuzda hep tartışılır.Yabir çok baskı-mobbing ve şiddete maruz kalan hemşireye nasıl davranılacağı onun psikolojisi düşünülür mü hiç? Biz Türk hemşireleri, kendi çabamızın dışında tüm toplumu ilgilendiren mesleğimizin, istenen düzeye gelmesi için tüm toplumun da desteğini istiyoruz. Hemşirelik eğitiminin standartlaşması, bilimsel çalışma olanaklarının önünün açılması, Hemşirelik mesleğinin  gelişmesi açısından oldukça önemli bir dönüm noktasını oluşturmaktadır. Yasanın değiştirilmesi, mesleğin statüsünü geliştirecek, toplumun sağlık düzeyinin yükselmesine katkıda bulunacak, hemşireliği bağımsız bir meslek haline getirecektir. Çeşitli sağlık kuruluşlarında çalışan, insanlığa en gerçek manada hizmet yolunu tutmuş biz hemşirelerin bir araya gelerek, fikir birliği yaparak, mesleki gücümüzün daha da artacağına inanarak; bu birlik beraberlik ve dayanışmanın gelecekte de devamını diler, tüm meslektaşlarımın Hemşirelik Haftasını kutlarım.

OLCAY KAPUKAYA

SAĞLIK HAKSEN İL BAŞKANI

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol