banner1451
banner1461
 1 Kasım Seçimleri İle İlgili Analiz Yazısı 

Enterasan bir seçim olacak! 7 Haziran seçim sonuçları dikkate alınarak her parti strateji geliştirecek. Mevcut sistemde 4 parti barajı aşarsa tek başına iktidar için en az %45 ve üzeri oy almak gerekiyor. Oylar çok dengeli dağılırsa bu bile yetmeyebilir. 7 Haziran Seçimlerinde  4 Partide barajı aştı. Ak parti olarak, kıl payı tabiriyle kaçırdığımız milletvekillerini almanın hesabını yapıyoruz.

Son seçimde siyaset mühendisliği yapan platform da bu hesabı yapıyordur. 7 haziranda proje olarak HDP'ye  barajı aşırdılar. Ak partiyi iktidardan ettiler. Solcu, ateist, Ulusalcı seçmeni  HDP'ye oy verdirerek bunu başardılar.

Bu seçimde bu ekip Ak partinin sıyırarak aldığı vekilleri yerine göre CHP, MHP, HDP ye geçirmek için Spekülasyonlar yapacaklardır. Ak partinin çok stratejik davranması lazımdır.

Ak parti oyunu artırsa da bu tablo Yenilenebilir.

Partilerin tek başına kesin iktidarı için %50 oy alması gerekebilir

Muhalefet seçmenden nasıl oy isteyecek?.

MHP %16, CHP’nin %25, HDP’nin %13 Oyunu bu kadar artırması imkansızdır. Koalisyon için anlaşamadıkları düşünüldüğünde, o zaman seçmene bize oy verin bu tablo devam etsin mi? diyecekler. Bu kaosun devamı demektir.

Anayasanın zorladığı, seçim Hükümetine dahi, ortak olmayan muhalefet, kendi arasında veya Ak partiyle nasıl koalisyon kuracaklar.

Muhalefet partileri bize oy verin biz kimseyle koalisyon kurmayacağız mı  diyecekler. Kriz devam mı edecek. Aslında anayasal seçim Hükümet'i yeni seçimden sonra kurulabilecek koalisyon ihtimalleri içinde bir ön deneme olacaktı. Zannederim kanun koyucunun amacı da budur.  Muhalefet bu fırsatı da kaçırdı. 

Ak Parti seçmenden nasıl oy isteyecek?

Son seçimde Ak parti yaklaşık %41 oy aldı. Yeni yapılacak seçimde tek başına iktidara ulaşma ihtimali olan tek parti. Ancak yukarda anlatmaya çalıştığım sebeblerden dolayı tek başına iktidar için %50'yi hedeflemesi lazım. İstikrar için, tek başına iktidar ihtiyacını iyi işlemek lazım. Onun için çok çalışmak lazım çok.

Görelim Mevlam neyler

Neylerse güzel eyler

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol