Belki biraz argo kaçacak ama öteden beri derler, yani bir yerde üst düzey bir görev sahibi olmanın aileye, kişiye ve çevresine getireceği faydayı anlatmak, o kişiye bir kariyer sağlama noktasında üst düzey görevi layık görmek amacıyla söylenen; “Baş ol da istersen soğan başı ol”

Yeter ki bir resmi kurumda, dairede müdür ol örneğin.

Yeter ki çalıştığın yerde ustabaşı ol.

Yetir ki ortaklıkta yönetim kurulu başkanı kendin ol.

Yeter ki askerde en azından bir onbaşı ol.

Baş ol da, adı, ünvanı, etiketi önemli değil. Yani soğan başı olmaya bile razı bir milletin ferdi olarak, bugünkü konumun elebaşı, çıbanbaşı, şebekebaşı ve çetebaşı olması hesabıyla biraz beyin jimnastiği yapacağım sizlerle. Hazır olun!

*

Unuttum, bir de hizipbaşı var. Belki çıbanbaşı, elebaşı ile özdeştir ama olsun, onu da aramıza alalım da maraza çıkmasın!

Bir toplumda, günlük yaşamda, iş hayatı veya siyasette, elebaşıları her zaman vardır ve olmalıdır. Bunlar kendilerini lider olarak tanımlarlar, ona buna emirler yağdırır, genellikle çıkara dayalı eylem ve organize işlere bulaşırlar. Liderliğe soyunurlar orta yerde.

Çıbanbaşı, her türlü melanetin, pisliğin, soysuzluğun, cibilliyetsizliğin, haysiyetsizliğin, terbiyesizliğin önde gidenine derler çıbanbaşı. Her türlü pisliğin altında bunlar vardır. Doğrulukla, güzellikle, iyilikle işleri olmaz bu tiplerin. Sürekli insanlar arasına fitne sokarlar, yayarlar ve insanların huzurunu kaçıracak söylemlerle en çok da kendilerine çıkar sağlarlar. Bu tiplere günümüzün her gün ve saatinde rastlarsınız. En çok da siyasi cenahta çok görünürler.

*

Şebeke veya çetebaşı hemen hemen aynı anlamı taşırlar. Bir örgüt vardır, buna siyasi örgüt de diyebilirsiniz. Bir kurumun, bir siyasi kadronun, bir hareketin önde gelen isimleridir bunlar. Kendilerini güçlü ve akıllı zannederler, yağdırdıkları talimatların yerine gelmesini isterler de, elde ettikleri kazanımların çoğunun kendilerine hak olduğunu iddia ederler, ileri sürerler. Çete veya şebeke başına karşı gelinmez, talimatları kanun hükmünde kararname gibidir, anında yerine getirilmelidir.

*

Bir şey daha diyeceğim de ayıp olur, terbiyem izin vermez.

Zaten toplumda çoğunluk arz eden bu tipler için de fazla kelam etmeye değemez. Çünkü karekökleri sıfırdır, özgül ağırlıkları yoktur, kamuoyunda dışlanmış tipler sınıfına girdikleri için üstlendikleri aşağılık kompleksi ile kendilerini bir halt sanırlar.

Toplum da bunlara bu yüzden iyi bir isim takmamıştır.

Hiç tavsiye etmem, elebaşı, çetebaşı ve çıbanbaşı olmayın, ama siz siz olun başlığın o son kısmındaki olmayı sakın aklınızın ucuna bile getirmeyin!

Çetebaşı, elebaşı, hizipbaşı, çıbanbaşı, şebekebaşı…

Dedim amma, yine de soğan başı olmak bunlardan çok daha çok iyi! 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol