banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar KAHRAMANMARAŞ ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİANIYOR SİZE İHTİYACIMIZ VAR DULKADİROĞLU BELEDİYESİ ASFALTTA TAM GAZ GEBEL DE MİLLETVEKİLİ ADAYI BORAHAN

Bu haber kez okundu.

ZMO BAŞKANI GEYİK: TARIM YENİDEN DÜNYANIN GÜNDEMİNDE
 “Dünyada doğaya saygılı, küresel ısınmaya duyarlı, bilgi yoğun ve akıllı yeni bir tarım anlayışı doğmakta ve gelişmektedir.

Tarımın dünya gündemine yeniden döndüğü ve stratejik sektörlerin başında yer aldığı günümüzde, Türkiye’nin bu yeni tarım anlayışına ve arayışına ulusal ve uluslararası düzeyde katkıda bulunabilmesi, gelişmeleri yakalayabilmesi ve yaşama geçirebilmesi için nitelikli tarım bilimcilerine ve profesyonellerine ihtiyacı vardır.

Bu dönüşümü gerçekleştirmek için gerekli cesaret ve özgüveni bize sağlayacak köklü bir tarihe ve birikime sahibiz” dedi. 

ZİRAAT MÜHENDİSLERİMİZ OLUMSUZLUKLARA DİRENİYOR

Ülkemizde yapısal sorunlar yaşanmasına rağmen tarımın sürdürülmeye çalışıldığını vurgulayan Başkan Geyik; “Tarımsal üretim; her türlü olumsuzlukla canla başla mücadele eden ziraat mühendislerinin sayesinde artmıştır.                                                  

Ziraat mühendisleri, ülkemizdeki tarımsal potansiyelin gelişmesi, tarımsal üretimde bilimsel tekniklerin egemen kılınması ve çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi yolunda çok önemli katkılar sağlamıştır. Ülkemizde tarım sektöründe meydana gelen teknolojik ve bilimsel yenilikler, çiftçimize ve üreticimize ziraat mühendisleri tarafından ulaştırılmıştır. Tarımsal işletmeler, geleneksel yetiştiricilik yöntemlerinden modern yetiştiricilik tekniklerine doğru hızla ilerlemiş, böylece birim alandan elde edilen ürün de artmıştır.

Bütün bu güzel gelişmelerin yanında yeni açılan fakültelerle birlikte ziraat fakültelerinin sayısının çok fazla artmış olması, ziraat mühendislerinin istihdam sorununu uzun bir aradan sonra tekrar ortaya çıkarmıştır. Fakültelerin ismini değiştirmek, yeni isimlerle aynı bölümleri açmak çözüm olmamıştır. Bununla birlikte, öğrencilerin tercih etmemesi nedeniyle bazı bölümler maalesef kapanmıştır. Bu durum tarımsal öğretimimiz ve geleceği açısından çözüme kavuşturulması gereken önemli bir açmazdır” dedi.

BİRÇOK FAKÜLTENİN ALANLARI KISITLI

“Tarımsal öğretimin bir başka sorunu da uygulama dersleri ve olanaklarıdır. Birçok fakültenin uygulama alanları oldukça kısıtlı, altyapıları yetersizdir” diyen Başkan Geyik, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Oysa öğrencilerimiz teorik olarak gördüğü dersleri mutlaka pratikte de görerek öğrenmelidir. Ayrıca yazın yapılan 30 veya 40 iş günü staj uygulamaları da öğrencilere ciddi bir katkı yapmamaktadır. Bunun yerine 1 yıl süre ile staj getirilmesi çok güçlü bir şekilde tartışılmaktadır.

Fakültelerimiz müfredatlarını, özellikle öğrencilerimizin özel sektörde istihdamını düşünerek modern tarımın gereksinimlerine uygun nitelikte, uygulama becerilerine sahip, girişken, girişimci, donanımlı, mühendisler yetiştirecek şekilde hazırlamadır.

Mesleğimizle ilgili diğer önemli bir konu da usta-çırak ilişkisidir. Öğrencilerimiz fakültelerde hocalarımızdan öğrendiği bilgileri uygularken, mesleğe yıllarını vermiş, tecrübeli meslek büyüklerinden de birçok şey öğrenecek ve pişeceklerdir. İşte tam bu noktada ziraat mühendisleri odası devreye girmektedir.”

ODA OLARAK PROBLERİN ÇÖZÜMÜNE KATKI SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ

Konuşmasının sonunda kısaca oda faaliyetlerinden de bahseden Başkan Geyik: “ Ziraat Mühendisleri Odası, meslektaşlarımızın çalışma ortamları, istihdamı, mesleki ve özlük hakları ile ilgili problemlerin tespiti ve çözümü konusunda çeşitli faaliyetler yürütmektedir. Ziraat mühendisleri Odası Kahramanmaraş şubesi olarak, meslek içi eğitim kursları, teknik ve bilimsel çalışmalar, panel, konferans ve sempozyum etkinlikleri, kurum ve kuruluşlar İle ortak çalışmalar, mesleki denetim, sosyal etkinlikler gibi birçok çalışmalar yapmaktayız.

Tarımsal öğretimimizin 171 yıllık serüveninde, ülkemiz tarımına hizmet etmiş başta hocalarımız olmak üzere tüm meslektaşlarımızı, hayatta olanları saygıyla, aramızdan ayrılanları da rahmetle anıyor şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, son dönemde yaşanan terör olaylarında şehit olanlara rahmet dilerken büyük bedeller ödeyerek kazanılan topraklarımıza sahip çıkmamız gerektiğine vurgu yaptı.

DEVECİ; AKADEMİSYEN OLARAK BİZLERE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR

Güvenlik güçlerimizin büyük bir kararlılıkla ülkemizi tehdit eden odaklarla mücadele ettiğini belirten Rektör Deveci, “Akademisyenler olarak bizlere de büyük görevler düşüyor. Aynı azim ve kararlılıkla çalışmalarımızı ürüne dönüştürerek ülkemize katma değer sağlamalıyız. Samimi ve dürüst bir şekilde çalışırsak yapamayacağımız hiç bir şey yoktur.” diye konuştu.

Yaptıkları bilimsel projelerle destek alan akademisyen ve öğrencileri tebrik eden Rektör Deveci, “Türkiye’de Tarımsal Yüksek Öğretimin 171. yılını kutluyor, ilk günden bu güne eğitime destek verenlerin ebediyete intikal edenleri rahmetle anıyor, halen görevine devam edenlere sağlık ve başarılar diliyorum.” dedi.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kaygısız ise Ziraat Fakültesi ile ilgili bir tanıtım sunumu yaptı. KSÜ Ziraat Fakültesi olarak vizyonlarının; uluslararası nitelikli Ziraat Fakülteleri ile eşdeğer eğitim öğretim programını uygulayan, çiftçinin sorunlarına eğilip çözümler üreterek ülke tarımının gelişmesine katkıda bulunan, tarımla geçinen nüfusun refah düzeyini artıracak yönde araştırmalar yaparak sonuçlarını sahaya aktaran bir fakülte olmak olduğunu ifade eden Dekan Kaygısız, hedeflerini ise tarım sektörünün ulusal ve uluslararası normlarıyla uyum içerisinde olan bir tarımsal yükseköğretim modeli olarak tanımladı.

Milli Tarım politikasına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Dekan Kaygısız, “Milli Tarım politikası ile yapısal sorunların giderilmesi, planlı, bilinçli ve yeterli üretime geçilmesi, üretim-fiyat aralığındaki dalgalanmaların en aza indirilmesi, üretici gelirlerinin artırılması, tarımsal ithalatın azaltılarak ihracatımızın ve tarımsal hâsılamızın artırılması bu projenin temel hedeflerindendir.” diye konuştu. Dekan Kaygısız, Milli Tarım politikası kapsamında Havza Bazlı Tarımsal Üretimi Destekleme Modeli ile tarımsal faaliyet yapılan her ilçe bir tarım havzası olarak kabul edilerek, 941 tarım havzası belirlendiğini ifade etti.

TÜBİTAK TARAFINDAN DESTEKLENMEYE  DEĞER GÖRÜLMEK!

Açılış konuşmalarının ardından Çukurova Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Rüştü Hatipoğlu, “Dünya ve Türkiye’de Genetiği Değiştirilmiş Bitkiler” konulu konferans sunumunu gerçekleştirdi. Mikrobiyoloji, bitki, hayvan ve insan biyoteknolojisi uygulamalarına ilişkin bilgiler veren Hatipoğlu, dünyada bitki DNA’sına ilişkin yapılan çalışmalardan bahsetti.

Program konferans sunumunun ardından, projeleri TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer görülen öğrenciler ile akademik teşvik almaya hak kazanan öğretim üyelerine başarı belgelerinin protokol üyeleri tarafından takdimi ve 2016 yılı içerisinde akademik yükselme kaydeden öğretim üyelerine Rektör Deveci tarafından binişlerinin giydirilmesi ile son buldu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol