banner1451
Öne Çıkanlar EŞLERİNİN BÖBREĞİ İLE HAYATA TUTUNDULAR SİVİL TOPLUM GELİŞİRSE TÜRKİYE DEMOKRASİSİ DE GELİŞİR KENDİMİZ ÇALDIK YAŞANACAK BİR TÜRKİYE İÇİN KÖY GARAJI CHP DEDİ DONDURMA ISMARLADI

Bu haber kez okundu.

ZABUN:
  

TİM verilerine göre Kahramanmaraş, 2017 yılını yüzde %11,5 artış kaydederek 948 milyon dolar ile tamamladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, ihracatta Türkiye ortalamasının 1 puan üzerinde gelişme sağlandığını söyledi.

“TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE İHRACAT ARTIŞI GERÇEKLEŞTİRDİK”

2017 yılının ihracatta atılım yılı olduğunun altını çizen Zabun şunları söyledi: “Türkiye ortalamasının 1 puan üzerinde, %11,5’lik ihracat artışı gerçekleştirdik. Böylece 948 milyon dolar ihracata ulaştık. 2017 yılında İtalya, Mısır, Almanya, Bulgaristan ve Portekiz en çok ihracat yaptığımız ülkeler oldu. İhracatımızın yarısına yakını bu ülkelere gerçekleştirildi. Tek başına İtalya’nın ihracatımızdaki payı 207 milyon dolar ile %22’ye yakın. Bu, bize kalite bakımından Avrupa’nın taleplerini karşılayabildiğimizi gösteriyor. 

“ÇİN’E İHRACAT %207 ARTTI”

Burada dikkat çeken bir başka konu ise Çin’e yaptığımız ihracatın %207 oranında artarak 17 milyon dolara ulaşmış olması. Bu da ihracat pazarlarımızın artması açısından önemli bir gelişme. Sektörel açıdan baktığımızda tekstil ve hammaddeleri, demir ve demir dışı metaller, kağıt, hazırgiyim ve konfeksiyon, hububat, çimento ürünleri öne çıkmaktadır. Bu ürünler, ihracatımızda %95 paya sahip. Burada özellikle çimento ihracatımızın %46 oranında artması, iklimlendirme sektörünün %88 gelişme göstermesi de sektörel yelpazenin genişlemesi adına bizleri sevindirdi.

Türkiye ihracatının 157 milyar dolara ulaştığını söyleyen Zabun, “İhracatın artmasında reel sektöre verilen destek çok önemli oldu. İhracat desteklerinin artırılması, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin desteklenmesi, e-ticaret sitelerine üyelik desteği, yeşil pasaport, Eximbank'ın sermayesinin artması, KGF'nin KOBİ’lere sağladığı finansman ve istihdama yönelik destekler, üretim ve ihracata ivme kazandırdı. Bizler de pazar çeşitliliğimizi artırdık. Fuarlara katıldık, ticaret heyetleri düzenledik. Finansman konusunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile birlikte elimizi taşın altına koyduk. Üyelerimize kaynak sağladık. KGF sayesinde finansman sorunları büyük çapta çözüldü. Firmalarımızı bilgilendirme çalışmalarına bu yıl ağırlık verdik. Dış Ticaret Eğitim programlarımızla, Eximbank İrtibat Büromuzu açarak ihracat anlamında üyelerimize desteklerimizi artırdık.” dedi.

“YILLIK SANAYİ ÜRETİMİ 5 MİLYAR DOLARA, İSTİHDAM 150 BİN KİŞİYE ULAŞTI”

Teşviklerin sanayileşmede çok önemli bir araç olduğunu vurgulayan Zabun, şöyle konuştu: “Kahramanmaraş’ta sanayileşme adına 30 milyar liralık özel sektör yatırımı yapıldı. Şehrimiz girişimcileri, devletin teşviklerini, imkanlarını en doğru şekilde kullanarak ekonomiye katkısını artırdı. Bu yatırımlarla şehrimizin yıllık sanayi üretimi 5 milyar dolara, istihdamı 150 bin kişiye ulaştı. Sanayileşme ile birlikte 2 milyar doların üzerinde dış ticaret hacmine ulaşarak ihracatta önemli başarı gösteren Kahramanmaraş, ihraç ürünlerinin büyük kısmını Avrupa ülkelerine gerçekleştirmektedir. Diğer yanda, en büyük sanayi kuruluşlarının olduğu en büyük 1000 şirket listesinde Kahramanmaraş 24 şirket ile en başarılı 8. kent durumundadır.”

“ÜRETİM VE İHRACATTA KAHRAMANMARAŞ YÜKSELEN BİR BAŞARIYA SAHİP”

İhracattaki artışın kent ekonomisi için çok önemli olduğuna dikkat çeken Zabun, “Şehrimizde sanayileşme ile birlikte gelen bu başarı ve ihracattaki artış kent ekonomisi için çok önemli. Üretim ve ihracatta Kahramanmaraş’ın yükselen bir başarıya sahip olduğu bariz şekilde görünüyor. Emekleri için sanayicilerimize ve ihracatçılarımıza, işçilerimize, çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum ve başarılarından dolayı tebrik ediyorum.” dedi.

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol