banner1451
Öne Çıkanlar EŞLERİNİN BÖBREĞİ İLE HAYATA TUTUNDULAR SİVİL TOPLUM GELİŞİRSE TÜRKİYE DEMOKRASİSİ DE GELİŞİR YAŞANACAK BİR TÜRKİYE İÇİN KÖY GARAJI CHP DEDİ KENDİMİZ ÇALDIK DONDURMA ISMARLADI

Bu haber kez okundu.

TİCARİ HAYATTA YAŞANAN SORUNLAR KMTSO’DA TARTIŞILDI
 KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yrd. Adem Başar ile Kahramanmaraş İl Ticaret Müdürü Ahmet Uçar’ın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya KMTSO üyesi birçok şirket temsilcisi ve Ticaret Bakanlığı uzmanları katıldı. Toplantıda, ticari hayatta yaşanan sorunları ve çözüm yolları tartışılarak ekonominin önünün açılması için gereken adımlar masaya yatırıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun, konuşmasına Ankara’daki elim tren kazasında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet ve ailelerine sabır, yaralıları şifa dileyerek başladı.

Zabun, “İçerisinde bulunduğumuz dönem itibariyle, özel sektörün yön tayini ve ileriyi görme bakımından ciddi anlamda zorlandığı bir zamanda, Ticaret Bakanlığımızın sahaya inerek sorunları yerinde tespit etmek suretiyle çözüm arayışına girmiş olması, reel sektör olarak bizleri oldukça memnun etmektedir” diyerek başta Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan olmak üzere Bakanlık yetkililerine teşekkür etti.

Kahramanmaraş’ın ülkenin en iyi kalkınma modellerinden birisi olduğuna dikkat çeken Zabun, “Kahramanmaraş, sanayileşmedeki başarısı, istihdam üretme kapasitesi, ar-ge çalışmaları ile öne çıkmaktadır. İhracatta, her geçen gün pazarlarını büyüten, katma değerini artıran bir kent olarak bu alanda da birçok Anadolu şehirlerine rol model olacak bir yapı sergilemektedir. Bununla birlikte, global siyaset ve ekonomideki muhafazar yaklaşımlar hiç şüphesiz Türk özel sektörünü de çok yakında ilgilendiriyor. Düne kadar serbest ticaretin ve kapitalizmin lideri olan ABD bugün korumacılığı savunuyor, düne kadar kapitalizmin en sert düşmanı olan Çin ise serbest ticareti ve kapitalizmi savunuyor. Bu, büyük bir küresel döngünün başladığını, yeni aktörleriyle yeni bir dünya düzeninin oluşmaya başladığını işaret ediyor. Doğal olarak bu gelişmelerin Türkiye‘nin uluslararası ticaretine olası yansımaları ve bu yansımalara Ticaret Bakanlığımızın göstereceği reaksiyon çok önem arz ediyor. Dolayısıyla, özel sektörün yaklaşımını ortaya koymak açısından bugünkü toplantımızın anlamı daha da güçleniyor.” şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın Ticaret Bakanlığı’nı ilgilendiren çalışmalarından bahseden Zabun, “Yerli üretimi gözetmek bakımından pamuk ipliği ve sentetik iplik ithalatına ek vergi çalışmalarını Bakanlığımızla birlikte takip ediyoruz. İnşallah bu çalışmalar tamamlandığında, tekstil sektörünün ekonomiye, ihracata, istihdama katkısını artırmayı hedefliyoruz. Paslanmaz yassı çelik ithalatında uygulanan ek verginin kaldırılması ve şehrimizin ikinci büyük sektörü olan metal mutfak eşyalarının hammadde konusunda rahat nefes almasını arzu ediyoruz. Bu konuda da girişimlerimizi yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Ana hammaddesi yassı çelik olan metal mutfak eşyaları sektörü, bu hammaddenin ithalatında uygulanan ek vergilerle rekabet gücünü ve ihraç pazarlarını kaybetme noktasına geldi. Bu anlamda, ek vergilerin iptali sektörü oldukça rahatlatacak ve ülke ekonomisine katkısını güçlendirecektir.” dedi.

Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yrd. Adem Başar ise yaptığı konuşmada, iki gündür Ticaret Bakanlığı’nın tüm birimlerinin katılımı ile Kahramanmaraş’ta çok sayıda firmayı ziyaret ettiklerini söyledi.

 

Başar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sayın Bakanımızın talimatıyla illerde her ilde sanayicimizi, üreticimizi, tacirimizi ve esnafımızı yerinde ziyaret etmeyi hedefledik. Bu anlamda aslında ilkini de Kahramanmaraş’ta yaptık. Bu da bizim için ayrıca bir tecrübe oldu. İşin ihracat boyutu, ithalat boyutu, iç ticaret boyutu, gümrük boyutu diğer alanları da dikkate alarak tüm birimlerimizden temsilcilerle bugün buradayız. Sizleri dinlemek istiyoruz, sizlerin sorunlarını, beklentilerini, Bakanlığımızı ilgilendiren, başka kurumları da ilgilendiriyorsa da o kurumları da dikkate alarak dinlemek ve bunları kayıt altına alarak burada cevap verebildiğimiz, değerlendirme yapabildiklerimizi burada sizlerle paylaşmak, bazı hususları da Ankara’ya dönüşte sizlere iletişimle dönmek istiyoruz. Tabi ki bu çalışmaların sonucunda bir raporlama yapıp Sayın Bakanımıza sunmak hedefindeyiz. Bu noktada ülkemiz zor bir ekonomik süreçten geçiyor, bu süreçte de Bakanlık olarak süreçleri hızlı olarak kontrollü bir şekilde yürütmeye çalışıyoruz. Gerekli tedbirleri almaya çalışıyoruz. Sizlerin bu noktada desteğini de önemsiyoruz.”  

Toplantının ikinci bölümünde ise İç Ticaret Genel Müdür Yrd. Adem Başar ve Ticaret Bakanlığı uzmanları KMTSO üyelerinin sorularını yanıtlayarak ticari hayatta yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri değerlendirildi.

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol