banner1482
Öne Çıkanlar MÜFTÜ İMRAN KILIÇ ADAY ADAYI OLDU GÜNEŞ PETROL HAYIRLI OLSUN! SARIYERDE KALDI MODERN SAĞLIK MERKEZLERİNE KAVUŞACAK MST MARKA KAZICI YÜKLEYİCİLER TERCİH EDİLİYOR

Bu haber kez okundu.

TARHANAYI MARAŞ YER, ÇORBASINI DÜNYA İÇER!

Kimlik Gazetesi’ni ziyarette Başkan Halit Yeninar, (Abbasoğlu Tarhana-firik)  Ali Başkonuş (Başkonuş tarhana-firik) ve Yılmaz Terliksiz, (Sarıgül İmamoğlu tarhana-firik) merdiven altı üretim ve satışa imkan tanımamak için kurumsal kimlik kazandırdığı dernek ile bu tür olumsuzlukların önüne geçeceklerini, vatandaşın sağlıklı ve kaliteli tarhana ve firik yemesi için var gücüyle çalıştıklarını söylediler.

MERDİVEN ALTI ÜRETİM VE SATIŞLARA FIRSAT VERİLMEYECEK!

Tarhana üretimini geliştirmek, hem ulusal hem de uluslararası pazarlarda tanıtımını yapmak, tarhana üreticilerini ve sanayicilerini bir çatı altında toplamak amacıyla 2018 yılında kurulan Kahramanmaraş Tarhana Üreticileri ve Sanayicileri Derneği, bugün 75 işletme üyesiyle kentin yöresel lezzeti olan Maraş tarhanasının gelişimi için hizmet veriyor.

“UYGUNSUZ SATILAN FİRİKLER İNSAN SAĞLIĞINA ZARAR VERİYOR”

Tarhana firiği satışlarıyla ilgili mevcut sorunları ve gelişimi noktasında yapılacak çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tarhana Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Başkanı Halit Yeninar, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Tarhana firiği satış yerlerinde (Bakkal, Market, Şekerci vb.) firik çığları yaklaşık olarak 24 saat beklemektedir. Bu bekleme sırasında çığlar nemli ve yoğurt bulaşığı olduğu için çığların içinde ekşimeler ve küflenmeler oluşmaktadır bu tarhana firiği çığları devamlı işletmelerde günübirlik kullanılmaktadır. Ayrıca satış yerlerinde tarhana firiği çığları özensiz olarak uygunsuz yerlere bırakılmakta bu yerlerde de tarhana firiği çığlarının üzerinde çeşitli haşere ve kemirgenler gibi canlılar gezmektedir. Yol kenarında kaldırımlarda seyyar tezgâhlarda şehrimizin birçok yerinde uygunsuz şartlarda tarhana firiği satışı yapılmaktadır. Uygunsuz şartlarda satılan tarhana firiği araçların egzoz gazından, insanların ayak tozlarından ve çevre kirliğinden insan sağlığına zarar verecek hale gelmektedir.

“FİRİĞİN İTİBARININ YÜKSELMESİNİ İSTİYORUZ”

İlimize artık dışarıdan turist ve yabancı insanlar gelmektedir. Bu gelen turistler Kahramanmaraş’ın nesi meşhur sorusuna Dondurma, biber ve tarhana firiği meşhur denilmektedir ama maalesef turistler tarhana firiğinin yol kenarlarında kaldırımlarda alışveriş caddelerinde ayaklar altında halk sağlığına uygun satılmadığını görünce hayal kırıklığına uğruyorlar. Bundan dolayı şehrimizin ve tarhana firiğinin imajı ve tarihi kültür değeri zarar görüyor, kötü reklam oluyoruz ve şehrimizin ismi lekeleniyor. Derneğimizin isteği bu tarihi ve yöresel ürünümüz olan tarhana firiğinin satış ve tanıtımı konusunda görsel gıda kirliğinin ortadan kalkması, gıda güvenliği ve halk sağlığının korunması amacıyla Tarım İl Müdürlüğü, Belediyeler ve ilgili kurumlarca denetim ve kontrollerin sağlanması tarhana firiğinin itibarının yükseltilmesi gerekmektedir.

“SANAYİSİNİN GELİŞMESİNE YARDIMCI OLUNMASINI TALEP EDİYORUZ”

Kahramanmaraş Tarhancıları olarak tarihi geçmişi 700 yıl öncesine dayanan Yavuz Sultan Selim Han'ın mirası olan tarhana ve çorbasını, halkımız o günden bu güne kadar severek ve beğenerekten tüketmektedir. Çok sağlıklı ve doğal ürünümüz olan Maraş tarhana ve çorbasını Türkiye ve Dünya gıda pazarına girdirebilmek için gerekli çalışmaların yaptırılması, Maraş tarhana ve çorbasının pazar payının genişletilmesi, Kahramanmaraş'ımızın isminin gıda sanayisinde duyulması için ilgili bakanlıklarla görüşülerek (Adalet, Sağlık, Milli Savunma, Milli Eğitim vs.) tarhana çorbamızın yemek menü listelerine girdirilebilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını istiyoruz. Belirlenen bölgede ihdas organize gıda sanayisinin kurulması, burada kurulacak işletmeler için projeli, hibe destekli faizsiz uygun krediler çıkarılarak gıda sanayisinin gelişmesine yardımcı olunmasını talep ediyoruz.

“İLKE VE HEDEFLERİMİZ TARHANA ÜRETİMİNİ GELİŞTİRMEK”

Derneğimizin kuruluş tüzüğünde belirttiğimiz üzere; ilke ve hedeflerimiz tarhana üretimini geliştirmek, günümüz gıda üretim teknikleri gereği, toplam kalite ve kodeks kurallarına uyumu benimsemiş, tüm yasal gereklilikleri yerine getirmiş, tüketici sağlığını ön planda tutan, haksız rekabete yol açmayacak, ulusal ve uluslararası pazarlarda tanıtımını yapmak, tarhana üreticilerini ve sanayicilerini bir çatı altında toplamaktır.

“TARHANAMIZIN BİR NACE KODU BULUNMAMAKTADIR”

Tarhanamızın geçmişi 15.yy kadar uzanan Atamız; Yavuz Sultan Selim Han, Mısır seferine giderken ordusunun gıda ihtiyacını karşılamak için, Maraş halkına sağlıklı, besin değeri yüksek ve çabuk bozulmaması nedeniyle azık olarak hazırlatmıştır. O günden, günümüze kadar üretilmekte ve sevilerek tüketilmektedir. Tarhanamız; daha önce şehrimiz Ticaret borsası tarafından tarihi üretim tekniği ile tescil yaptırılmıştır. Günümüz gıda üretim teknikleri gereği, toplam kalite ve kodeks kurallarına göre tescilinin yenilenmesi gerekmektedir. Hepimizin bildiği üzere ülkemizde tüm ürünlere Nace kodu getirilmiştir. Ama ne yazık ki, Kahramanmaraş tarhanamızın bir nace kodu bulunmamaktadır. Bu sıkıntı bütün kamu kuruluşlarında karşımıza çıkmaktadır, ( Maliye, vb.) Amacımız ilgili bakanlıktan bir Nace kodu alabilmektir.

“AMACIMIZ TARHANAMIZI TÜM DÜNYAYA DUYURMAK”

Tarhanamızın; ulusal ve uluslararası geçerliliği olan laboratuvarlardan, besin değerlerini çıkartmak, belirli standartlarda üretimini sağlamaktır. Tarhanamızın ulusal ve uluslararası pazarlarda tanıtımını sağlamak, ayrıca kahraman ordumuzda, hastanelerimizde, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında tüketimi yaygınlaştırmaktır. Ulusal ve uluslararası medya kuruluşları aracılığı ile tarhanamızın; tanıtımını yapmak tüm Türkiye'de ve dünyaya adını duyurmak. Dernek olarak merdiven altı firik satışının önüne geçmek için Tarhana Firiği Satış Fason Sözleşmesi yaptık. Bu sözleşme içerisinde yer almayan kişi ya da işletmeler satış yapamayacak.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol