banner1482
Öne Çıkanlar PAZAR GÜNÜ DANANIN KUYRUĞU KOPUYOR PAZARCIK MESLEK YÜKSEKOKULU MEZUNİYET TÖRENİ TÜRK ÇİFTÇİSİNE HİZMETTE ASIRLIK MARKA TÜRKÜLERLE YOLDAŞIZ OZANLARLA GARDAŞIZ TÜNELLER YOĞUN BAKIMA ALINDI

Bu haber kez okundu.

SALEP BORSASI KURULDU
 Türkiye'deki salebin yüzde 80'inin Kahramanmaraş'ta tüketildiğini ifade eden Balsuyu, satıcı ile tüketicileri bir araya getirerek belirli bir fiyat standardı oluşturmak istediklerini dile getirdi.

Türkiye'de bugüne kadar resmi anlamda salep borsası bulunmadığını aktaran Balsuyu, şunları kaydetti:

''Amacımız salebin hem üretim hem de tüketim anlamında ciddi bir noktaya gelmesini sağlamak. Çünkü salep hem gıda hem de ilaç sanayinde kullanılan çok değerli bir ürün. Dolayısıyla salebin ücretlendirilmesinde oluşabilecek karışıklığın ortadan kalkacağına düşünüyoruz. Bunun yanında yüksek oranda salep tüketen bir şehrin bu konuda söz sahibi olması da doğaldır. Bu açıdan baktığımızda salebin yüzde 80'ini tüketen Kahramanmaraş'a borsanın kurulması kaçınılmazdı.''

ORKİDENİN KALİTE KONTROL BELGESİ

Balsuyu, işleme tabi tutulan salep orkidesi için kalite kontrol belgesi düzenlenerek fiyat belirleyeceklerini aktardı. 

Henüz çok yeni olduklarını ve bu konuda uzman kişilerden de yardım alacaklarını anlatan Balsuyu, ''Kurumumuzda gıda mühendisi ve teknisyeni istihdam ediyoruz. Borsamızın yeni bir çalışma modeli oluşturarak hem üreticileri hem de tüketicileri rahatlatacağını düşünüyoruz'' dedi.

Balsuyu, KTB olarak mısır, pamuk, buğday, süt, ayçiçeği ve kırmızı biber tescili yaptıklarını ve Merkez, Elbistan ve Narlı olmak üzere 3 adet modern laboratuarla Türk tarımına katkı sağlamaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Orkide bitkisinden elde edilen salep, dondurma imalatında kıvam verici olarak kullanılıyor.

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol