banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar ADAYLIK BAŞVURUSUNU YAPTI GAZETECİ DOĞRU VE TARAFSIZ OLMALI İSTİHBARATIMIZIN HAFIZASI SİLİNMİŞ BASINDAN SORUMLU Menar

Bu haber kez okundu.

KMTSO’DA TÜRK EXIMBANK İRTİBAT BÜROSU TÖRENLE AÇILDI
 Türk Eximbank İrtibat Bürosu ile bölgedeki firmaların hem Türk Eximbank ürünleri hakkında daha fazla, hızlı ve güncel bilgi alabilmesi, hem de Türk Eximbank’a daha kolay erişebilmesi sağlanacak.

“İHRACATÇILARIN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ EXIMBANK”

Açılış töreninde konuşma yapan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz, Eximbank’ın ihracatçıların en büyük destekçisi olduğunu ve ihracatın finansmanında en uygun kredileri Eximbank’ın verdiğini söyledi. Öksüz şöyle konuştu: “Biz sanayiciler ve ihracatçılar için oldukça önemli bir gün. Burada Eximbank’ın irtibat bürosunun açılışını birazdan yapacağız. Bildiğiniz gibi Eximbank biz ihracatçıların en büyük destekçisi. İhracatın finansmanında en uygun kredileri Eximbank’tan alıyoruz. Sanayimizin ve İhracatçılarımızın hacimlerini daha büyütmek için bu Bankanın daha çok desteğine ihtiyacımız var. Sağ olsun Genel Müdürümüz, BDDK Başkanımızla birlikte bundan önceki Meclis toplantılarımızda bizi şereflendirmişlerdi. Orada biz bu sözü almıştık. Bugün bunu gerçekleştireceğiz.

“TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜSTÜNDE BİR HIZLA BÜYÜYORUZ”

İhracatımız Kahramanmaraş olarak aşağı yukarı 1 milyar doları buldu. Türkiye ortalamasının üstünde bir hızla büyüyoruz Kahramanmaraş olarak. İhracatın ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Tabi aslında bizim ihracatımız daha fazla özellikle tekstil ana hammaddelerini ürettiğimiz için ürettiğimiz ürünlerin çoğu yine dolaylı yoldan ihraç oluyor. İrtibat Büromuzun ilimize, ihracatçılarımıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.”

Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun ise yaptığı konuşmada, ihracatın finansmanı konusunda son dönemde çok önemli yeniliklere imza atan Türk Eximbank’ın, iş dünyasına sağladığı desteğin ülke ekonomisi için büyük bir önem arz ettiğine dikkat çekerek, Eximbank’ın ihracat kredilerindeki yeniliklerin iş dünyasınca yoğun ilgi gördüğünü söyledi.

 

“EXIMBANK OFİSİMİZ ŞEHRİMİZE HAYIRLI VE UĞURLU OLSUN”

Zabun şöyle konuştu: “İhracatın finansmanı konusunda son dönemde çok önemli yeniliklere imza atan Türk Eximbank’ın, iş dünyasına sağladığı destek, ülkemiz ekonomisi için büyük bir önem arz ediyor. Özellikle son dönemde, Eximbank’ın artan öz kaynakları ve ihracat kredilerindeki yenilikler iş dünyamızın oldukça ilgisini çekiyor. Bu yoğun ilgiye karşılık vermek adına, Türk Eximbank Genel Müdürümüz Sayın Adnan Yıldırım’a Nisan ayındaki meclis toplantımızda ilettiğimiz, Odamızda bir Eximbank şubesi açılması talebimizi kırmadılar. İnşallah bugün yapacağımız açılış törenimizde irtibat ofisi olarak açacağımız bu yapı ile sanayicilerimize, ihracatçılarımıza daha yakın hizmet sunulmaya başlanacaktır. Önümüzdeki dönemde hızlı bir şekilde Eximbank irtibat ofisimizi şubeye dönüştürerek hizmet vermesini sağlayacağız. Eximbank ofisimizin şehrimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Bu itibarla, Türk Eximbank Genel Müdürümüz Sayın Adnan Yıldırım’a, emeği geçen ve desteklerini esirgemeyen kıymetli çalışma arkadaşlarına şehrimiz ve iş dünyamız adına şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca, konuya yakın ilgi gösteren BDDK Başkanımız Sayın Mehmet Ali Akben’e teşekkür ediyorum.”

 

2017 yılına dair bir değerlendirme yapan Zabun, 2017 yılında, dünya ekonomisinin siyasetin gölgesinde kaldığını söyledi.

“EKONOMİDE BÜYÜME UMUTLARI ARTTI”

Zabun şunları kaydetti: “ABD Başkanı Donald Trump'ın politikaları, özellikle son günlerde Kudüs kartını oynaması ve BM Genel Kurulunun ezici çoğunlukla buna ‘hayır’ cevabını vermesi, Avrupa'da aşırı sağın yükselişi, Kuzey Kore'nin yarattığı gerginlik piyasalara ciddi ölçüde yön verdi. Diğer yanda, ekonomide iyimserlik rüzgarları da esmeye başladı. Üretim ve ticaretteki canlanmaya bağlı olarak, şirketlerin bilançolarında yeni bir ivmeyle birlikte, ekonomide büyüme umutları da arttı.

“BÜYÜMENİN TEMELİNDE SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ GELİŞMELER VAR”

Bu olumlu hava, doğal olarak ülkemiz ekonomisine de yansıdı. Dünya’nın 17., Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi olan ülkemiz, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde çift haneli büyümeye ulaşarak %11’in üzerinde gelişme yakaladı. Bu büyümenin temelinde, sanayi üretimindeki gelişmelerle birlikte, ihracatımızdaki artışın çok önemli bir payı var. Hükümetimizin reel sektöre verdiği destekler ve özellikle KOBİ’ler için oluşturduğu kaynaklar üretim ve ihracat anlamında çok önemli sonuçlar verdi. Ekonomik büyüme ve piyasaların yükselişini sürdürmesi adına iş dünyasının beklentileri yükseldi.

“MİLLİLEŞME POLİTİKASI DERİNLEŞEREK TÜM SEKTÖRLERE YANSIMALI” Ülkemizin büyüme temposunu reel sektörümüzün performansı belirliyor. yatırım ve üretimin artması ve özelikle Türk sermayesinin güçlenmesi ve millileşme politikasının derinleşerek tüm sektörlere yansıması gerektiğine inanıyoruz.”

 

Kahramanmaraş’ın ekonomik durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan Zabun, Kahramanmaraş’ın, tarımdan sanayiye geçişin en güzel örneklerinden birisini vererek Türkiye’nin en güçlü sanayi kentleri arasına girdiğini söyledi.

 

“İHRAÇ ÜRÜNLERİNİN %65’İNİ AVRUPA ÜLKELERİNE GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

Zabun, şöyle devam etti: “17 milyar liralık ekonomisiyle ülkemizin gücüne güç katmaktadır. Teşvikler, sanayileşmede çok önemli bir araç olmuştur. 80’li yıllarda uygulamaya konulan yatırım teşvik sistemi ile, bugüne kadar Kahramanmaraş’ta 30 milyar liralık özel sektör yatırımı yapılmıştır. Bu yatırımlarla şehrimizin yıllık sanayi üretimi 5 milyar dolara, istihdamı 150 bin kişiye ulaşmıştır. Sanayileşme ile birlikte dış ticaret hacmi 2,2 milyar doların üzerine çıkan Kahramanmaraş, ihracatta önemli başarı göstermiş, bugün ihraç ürünlerinin %65’ini Avrupa ülkelerine gerçekleştiren, ihracata önemli katkı sağlayan bir aktör haline gelmiştir. Şehrimizin ihracat kapasitesini artırmak, ekonomik ve ticari ilişkilerimizi geliştirmek amacıyla; Dubai’den Las Vegas’a dünyanın tüm önemli bölgelerine iş ve çalışma programları düzenliyoruz.”

 

BANKACILIK SEKTÖRÜ BÜYÜMEYE BÜYÜK KATKI SAĞLADI

Törende bir konuşma yapan BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, Türk bankacılık sisteminin son yıllarda önemli mesafe kaydettiğini söyledi. Bankacılık sisteminin uluslararası yeterliliğinin, uluslararası bütün kuruluşlara olan bağlılığının; çıkarılan yasaların, milletin ve sanayicilerin desteğiyle önemli bir seviyeye geldiğini dile getiren Akben, "Bankacılık sektörü bu ivmeyle ülkemizin son açıklanan yüzde 11,1'lik büyümeye büyük katkı sağladı. Bu katkıyı da devam ettirecek. Uluslararası camiadan da Türk bankacılık sistemine karşı ciddi ilgi devam ediyor. Geçen haftalarda dünyanın en büyük bankalarından Bank of China Türkiye açılışına ve Türkiye lisansına da izin verdik. 2018'de de yine benzer faaliyetlerde, yine benzer lisansları ve izinleri vermeyi umuyoruz. 430 civarında kuruluşu düzenliyoruz ve denetliyoruz." dedi.

 

“EXIMBANK İHRACATIN GELİŞMESİNDE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLADI”

Akben, Türk Eximbank'ın da son dönemlerde ihracatın gelişmesinde çok önemli katkılar sağladığını belirtti. Türkiye ekonomisinin büyümesine dikkat çeken Akben, şöyle devam etti: "Bu sene de inşallah Türkiye'nin ihracat rakamları 150 milyar dolarların üzerinde gerçekleşecek. Bankacılıktaki kredi hacmi yüzde 22 civarlarından belki biraz daha yukarıda gerçekleşecek. Büyüme geçen seneye göre çok ciddi boyutlara geldi. 2018'den de bu yüzden çok umutluyuz. 2018 Türkiye açısından önemli bir yıl önemli olacak. Hazine destekli Kredi Garanti Fonu (KGF) destekleri önemli. Bu sene çok önemli katkı sağladık. 2018'de de bunların devamını göreceğiz. Sizlerin daha iyi çalışması, dünya ekonomisinin daha iyiye gitmesi, ihracatımızın büyümesi, yine ülkemizin de büyüme rakamları dünyada önemli rekorlar kıracak, buna inanıyoruz. Biz de bankacılık sistemi olarak bunu kesinlikle destekleyeceğiz."

 

“KAHRAMANMARAŞ DEYİNCE AKLA EMEK GELİYOR”

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ise, ilin üretimi ve ihracatı açısından Eximbank’ın ileride şubeye dönecek olan irtibat bürosunun önemine değindi. Özkan, şöyle konuştu: “Eximbank irtibat bürosunun ekonomimizin, ihracatımızın artmasına yardımcı olmasını temenni ediyorum. Şehrimizi bir kelimeyle anlatacak olursak, gerçekten Kahramanmaraş deyince akla emek geliyor, Kahramanmaraş deyince kırsal alanda alın teriyle para kazanan insanlarımız akla geliyor. Burada biriktirmiş olduğu sermayesini en güzel şekilde sanayiye yatırım yapan bir şehir aklımıza geliyor. Kahramanmaraş deyince bir kültür, tarihi değerler ve kültürel değerler akla geliyor. Bunların marka olması tescili önemli. Aynı şekilde devlet teşviklerini en iyi şekilde kullanan örnek ilimiz Kahramanmaraş. Bu anlamda zaten çok nitelikli bir yapı, çok nitelikli performanslarını ortaya koyan sanayicilerimiz var. Canıgönülden teşekkür ediyorum. Aynı zamanda finansa erişim noktasında da Parlamentomuzun, Hükümetimizin ilgili kuruluşlarımızın sizlerin daha iyi üretim yapabilmesi için, insanlarımıza daha faydalı olabilmek için dünyayla rekabet edebilmemiz için bütün kurumsal düzenlemelerin, yerel düzenlemelerin, işlemlerin en güzel şekilde etkinleştirerek sunduğu bu çerçevede Eximbank’ın ihracatımızı artırmak, finansa erişimi güçlendirmek amacıyla böyle bir altyapıyı bize sundukları için tekrar teşekkür ediyoruz. Bu büro hayırlı ve uğurlu olsun, ekonomimizi daha da geliştirsin diyoruz.”

 

“TÜRKİYEMİZ ESKİ TÜRKİYE DEĞİL”

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, Eximbank İrtibat Bürosunun hayırlara vesile olmasını diledi. Hakkâri’nin Şemdinli İlçesi’nde terör örgütü PKK’ya yönelik yürütülen operasyonlar kapsamında teröristlerin açtığı ateş sonucu şehit düşen 26 yaşındaki Piyade Uzman Çavuş Hüseyin Çam ve tüm şehitlere Allah’tan rahmet dileyerek konuşmasına başlayan Kılıç, yoğun bir tempo ile el birliği ile iktidarı-muhalefetiyle 2018 yılı bütçe çalışmalarını tamamladıklarını ifade etti. Kılıç şöyle konuştu: “Bütçemizde bakanlıkların ve bağlı kuruluşların bütçelerini en verimli şekilde memleketimize, ülkemize, insanımıza, kuruşuna kadar hesaplayarak herkesin hakkını, payını vermeye çalıştık. Türkiyemiz eski Türkiye değil. Dünyanın gözüne girecek şekilde büyümüş ve güçlenmiştir.

“KAHRAMANMARAŞ KENDİ YAĞI İLE KAVRULMUŞTUR”

Kahramanmaraş kendi yağı ile kavrulup kendi üretimini yapan bugünün şartları ile kendisine ve etrafına faydalı olan bir şehir. Sanayi ve ticaretle beraber tarımla, hayvancılıkla bizi biz yapan bütün konularla göz dolduran gayretler, çalışan, üreten, bilgili ilimizin bu seviyeye gelmesinde elbette ki birçok faktörlerin etkisi vardır.

ÇALIŞMALARIMIZIN TEMELİNDE İNSANIMIZ VAR

Bizlerde el birliği ile milletvekili arkadaşlarımız bürokratlarımız, belediye başkanlarımız, teşkilatlarımız, esnafımız, sanatkarımız, sanayicilerimiz gayret ediyoruz. Gayretimizin temelinde ülkemizde daha ilgili, daha hızlı, daha verimli bir sistemimiz olsun. İnsanlarımız ki, çalışmamızın temelinde insanımız var, ruh sağlığı, beden sağlığı, akıl sağlığı yerinde olsun. Eğitimli, donanımlı olsun. Şehirlerimiz, mahallelerimiz yaşanabilir şehirler, mahalleler olsun. Doğal çevremiz korunsun, kültürümüzden, turizmimizden faydalanalım, faydalandıralım ve ülkemizin, ilimizin bütün nimetlerini, servetlerini ve bu servetleri adil bir şekilde paylaştıralım. Türkiyemiz, ilimiz güçlü, itibarlı, kalkınmış, gelişmiş zengin bir ülke zengin bir il, zengin bir şehir olsun.

“DARBE ATLATMAMIZA RAĞMEN ÜLKEMİZ ASLA BİR KRİZE GİRMEDİ”

Dünyada bir çok sorunlar var, bölgemizde çok sorunlar var, ülkemiz içerde ve dışarlarda bu sorunlarla boğuşmasına rağmen en büyük düşman girişimini atlatmamıza rağmen FETÖ darbe teşebbüsüyle büyük bir darbeyi atlatmamıza rağmen ülkemiz asla bir krize girmedi. Ülkemizde istikrar devam etti istikrar devam edince üretim de devam etti. Yüzde 11 küsurluk bir büyüme beklentilerimize göre inşallah bunun daha ilerisi olacak. Büyüme gelişme için üretim çok önemli. Bu toplantımızın ve Eximbank şubemizin açılışının yeniden Kahramanmaraşımıza, bütün esnafımıza, sanatkarımıza, sanayicimize, tüccarımıza hayırlı olmasını yüce Rabbimden niyaz ediyorum. En büyük çalışma alanlarımızdan birisi de esnafımızın, tüccarımızın, sanayicimizin çalıştığı ortamı daha rahatlatmak, daha güzel bir ortam sağlamak ve onlara yeni alanlar açmak.”

 

"40 MİLYAR DOLARA DA YAKLAŞACAĞIZ"

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ise Türk Eximbank olarak Türkiye'deki 52 banka arasında kredi büyüklüğünde 9. büyük, aktif büyüklükte ise 10. büyük banka olduklarını söyledi.

 

Türkiye'deki ihracat kredilerinin yüzde 46'sını Eximbank'ın verdiğine dikkat çeken Yıldırım, "2017'de coğrafyamızdaki ve ülkemizdeki hadiselere rağmen 2016 yılındaki 33 milyar dolarlık işlem hacmimiz, bu sene sonu için hedeflediğimiz 40 milyar dolara yaklaşacak." dedi. Yıldırım, bugün itibarıyla 38 milyar doların üzerinde olduklarını, 2017'de Türkiye ekonomisi yaklaşık yüzde 6,5, ihracatı yüzde 11 büyürken, Türk Eximbank'ın da dolar bazında 2017 desteğini yüzde 16-17 bandında artırarak 40 milyar dolara yaklaştığını belirtti.

 

Türkiye'nin ihracatına 2016 sonu itibarıyla yüzde 23 destek verdiklerini dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti: "Türkiye'nin ihracatının yüzde 23'ünü finanse ediyorduk. Şimdi Türkiye ihracatının yüzde 25’ini destekler hale geldik ve önümüzdeki yıl itibarıyla kendimize 46 milyar dolarlık ve ihracatın yüzde 27’sine destek olacak bir hedef koyduk. İnşallah o hedefi de hep beraber yakalayacağız. Bütün bunları yaparken biz üç boyutta çalışıyoruz. Biz 2017 yılında Türk Eximbank’ı tamamen dönüştürdük. Daha önce sadece bankalardan teminat mektubu getirilerek çalışan bir Eximbank artık ihracatçılarımızla doğrudan çalışabilir bir banka haline gelmiştir. 7 aydır bu şekilde çalışan bir bankayız."

"15 MİLYAR DOLARLIK SİGORTA İŞLEM HACMİNE ULAŞTIK"

Yıldırım, 2018'de İstanbul hariç ihracatta önde gelen ilk 20 ilde irtibat ofisleri kurulumunu tamamlayacaklarını söyledi. İslam alemindeki Exim kuruluşlarının genel sekreterliğini 2017'den itibaren sürdürdüklerini, bunun da ticaretin daha fazla artmasına vesile olacağını belirten Yıldırım, Uzak Doğu ülkeleri Eximleriyle de yakın ilişki kurduklarını kaydetti. Yıldırım, şöyle devam etti: "Biz doğrudan finansman sağlıyoruz, biz sigorta yapıyoruz. Sigortacılıkta ihracatçılarımızın hem uluslararası hem de yurt içi sigortasında Türkiye'nin en büyük sigorta şirketi konumundayız. Bu sene bu alanda yüzde 34'lük reel büyüme sağladık. 15 milyar dolarlık sigorta işlem hacmine ulaştık. Afrika coğrafyasıyla ve Orta Asya'daki bazı ülkelerde parayla finansmanla ticaretin yapılamadığı yerlerde emtia bazlı ticarete aracılık edeceğiz. Bunun için de Afrika'dan 5 ülke Orta Asya'dan da 3 ülke belirledik." 

Konuşmaların ardından Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinin ve ihracatçıların Türk Eximbank faaliyetlerinden daha etkin bir şekilde faydalanmasının sağlanmasına yönelik olarak, Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun işbirliği ve Eximbank İrtibat Bürosunu kapsayan protokolü imzaladılar. Protokol imzalanmasının sonra protokol üyelerinin katılımıyla Eximbank İrtibat Bürosunun açılışı gerçekleştirildi. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol