Öne Çıkanlar DUALARIMIZ ŞEREF EROĞLU İÇİN dizi HALİL İBRAHİM SOFRASINA BUYURUN! KAHRAMANMARAŞ BBS 0-1 OFSPOR BATIPARK ER MEYDANI

Bu haber kez okundu.

KMTSO MECLİSİ 4. TOPLANTISINI YAPTI
 Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz başkanlığında yapılan KMTSO Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısında, son dönemde yaşanan döviz dalgalanmaları ile özel sektörün ve finans sektörünün sorunları konuşuldu. 

Toplantıya, KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz ve Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun’un yanı sıra, iş dünyasını temsil eden sivil toplum kuruluşlarının başkanları, KMTSO Meclis ve Yönetim Kurulu üyeleri ve bankaların bölge müdürleri de katıldı.

 Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz, ülkede finans konusunda çok önemli sorular yaşanmaya başlandığını, sıkıntıları paylaşarak sanayiciler ve bankacılar olarak birlikte çalışmak zorunda olduklarını ifade etti.

 

Öksüz şunları kaydetti: “Gerçekten bankacılık ve sanayicilik iş dünyası iç içedir. Maalesef ülkemizde yaşanan bu finans sorunları hepimizi etkiledi. Bu ortamı nasıl aşabiliriz, bunu konuşmalıyız. Kesinlikle bu günler geçecek. Ülkemiz eski ortamlara dönecek bu krizi en ucuz şekilde nasıl atlatırız bunları da hep birlikte istişare ederiz. Tabi, ülkemiz 450 milyar dolar borçlandı. Borçlanma rakamları nereye gidiyor, vatandaş alıp bu parayı nereye harcıyor, yatırıma mı dönüşüyor yoksa daha bir lüks bir yaşama mı harcıyor? Bu parayı bizler istihdam artırıcı, ihracat artırıcı yatırımlara harcasaydık daha rahat ederdik. Paraları kesinlikle gayrimenkule yatırmayalım, firmalarımızı güçsüz düşürmeyelim. Şimdi varlık var para yok. Kısa vadeli borçlanmayalım, daima elimizden geldiği kadar uzun vadeli finansla çalışmamız gerekir.”  

KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun ise finansmana erişim konusunda sektörlerden gelen sorunlara değinerek, “Kur kaynaklı limit aşımlarında üyelerimiz tahsil edilen çeklerin bloke de tutulması şeklinde şikayetler var. Şu an biz de duyuyoruz, kredi talepleri nazikçe bahane üretilerek ötelenmesinden şikayetçiler. Kur artışından dolayı risklerin artması başka bir sorun. Bankalar tarafından uzun vadeli işlemlerin tercih edilmemesi üyelerimizi sıkıntıya sokuyor.” şeklinde konuştu.   

Zabun şöyle devam etti: “İşletme sermayesi sorunlarına, kısa vadede bankalarımızın sunacağı çözüm önerileri önemli olacaktır. Limitlerin kur farkı karşısında korunması, firmaların borçlarının uzun vadeye yayılması, finansal kurumlarımızın yapılandırma konusunda daha fazla destek sağlaması reel sektörü oldukça rahatlatacaktır. Çek karşılığı kullanılan kredilerin teminat açıklarına kolaylık sağlanması, ilave teminat istenmemesi işletme sermayesi bakımından önem arz etmektedir. Kredi teminat mektuplarında kolaylık sağlanması, faiz dışı kalemlerin komisyon vb. Giderlerin yüksek olması maliyetleri yükseltmektedir. Buna da çözüm bulunması gerekiyor. Tesislerin ekspertiz değeri raporlarında çok düşük bedeller çıkarılıyor. Bunun önüne geçilmesinde yarar bulunmaktadır. İpotek feklerinin hızlandırılması da en önemli beklentiler arasındadır. Banka yetkililerinin işletmelere direkt ulaşmaları ilişkileri güçlendirecek, alınacak kararların etkinliğini artıracaktır”. 

 

KMTSO Yönetim Kurulu Başkan V. Şahin Balcıoğlu yaptığı konuşmada, Kahramanmaraşlı girişimcilerin tedbirli olduğunu, işini mutlaka sağlama alacağını söyledi.  

Balcıoğlu şöyle konuştu: “Firmanın 100 liralık kredisi varsa arkadaşlarımız 60 liranın üzerine çok çıkmazlar. Gerektiğinde kullanılırlar. Ama öyle bir gün geldi ki işte büyük firmalar piyasaya baktı, piyasayı kokladı, bir sürü haber aldılar kendilerini yapılandırdılar.  Kur artışı hiç hesapta yokken limitlerimizi eritti. Bir-iki aylık kurları toparlayalım derken bir de üstüne hep aşağı düşmesine alıştığımız bir de faiz riski çıkmış. Şimdi bu dengesizliğin içerisin de alacaklarımızı da alamıyoruz. Kahramanmaraş, gelişmesiyle, sanayiciliğiyle, yatırımıyla kendine münhasır bir şehirdir. Bu birkaç aylık bir dönemde, bizim dövizlerimiz gelecek bu gelecek dövizlere göre biz borçlanmışız, bu dövizler geldiğinde hiç kimse etkilenmeyecek. Dövizin artışı bizi çok etkilemiyor çünkü dövizin artışı kadar bizim gelen döviz alacaklarımız var. Birbirimize ihtiyacımız var, yeni hammadde almak için daha çok paraya ihtiyacımız var. Birkaç ay sonra göreceksiniz ki hiçbir şey kalmayacaktır.”

Toplantıda Meclis üyelerinin sorularını yanıtlayan banka bölge müdürleri ise bu dönemde,  borçlarını ödemeye niyetli müşterilerine, ödeme kabiliyetlerinin iyileştirilmesi için destek olmaya çaba gösterdiklerini, kredi kanallarını açık tutmaya, vade, ödeme ve teminat koşullarında esneklik sağlamaya azami gayret ettiklerini ifade ederek, Türkiye ekonomisinin sağlam bir bünyeye sahip olduğunu, bu yapının temel taşları arasında bankacılık sektörünün ve reel sektörün bulunduğunu, dönemin işbirliği ve güç birliği yapma dönemi olduğunu eklediler.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol