banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar ADAYLIK BAŞVURUSUNU YAPTI GAZETECİ DOĞRU VE TARAFSIZ OLMALI İSTİHBARATIMIZIN HAFIZASI SİLİNMİŞ BASINDAN SORUMLU Menar

Bu haber kez okundu.

HİSARCIKLIOĞLU VİDEO KONFERANSLA KMTSO MECLİSİ’NE KATILDI

KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu, KMTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serdar Zabun’un yanı sıra, KMTSO Yönetim Kurulu, Meclis ve Meslek komiteleri üyeleri ile Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Duran Balsuyu, Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Paksoy ve Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sıtkı Can da katıldı.

Toplantıda, COVID-19 virüs salgınının ekonomiye etkilerini azaltmaya yönelik gerçekleşen önlemler, sektörlerin mevcut durumu ve talepleri görüşüldü.

KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz, Meclis gündemini okuyarak oylanması gereken hususları Meclis üyelerinin onayına sundu. Daha sonra KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu, son dönemde gerçekleştirilen ve COVID-19 virüs salgınına karşı alınan önlemler ve ekonomik hayata yönelik alınan tedbirleri hakkında bilgilendirmede bulundu.

Meclis toplantısına katılan Hisarcıklıoğlu konuşmasının başında, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığını devralan Şahin Balcıoğlu’nu tebrik ederek, hayırlı olsun dileklerini iletti ve Serdar Zabun’a başkanlığı döneminde Kahramanmaraş’ın gelişmesi için yaptığı pek çok önemli icraat için teşekkür etti.

TOBB olarak 81 İldeki Oda ve Borsalarla devamlı istişare içinde olduklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Oda-Borsa Başkanlarımız kanalıyla, her gün sizlerin sıkıntılarını, dertlerini topladık. Sonra Bakanlarla bire bir konuşarak bunların çözülmesi için çalıştık. İlk etapta hükümete 70 maddelik bir öneri seti sunduk. Bunların önemli bir kısmı hayata geçti. Çeşitli sektörlerdeki vergi ve SGK ödemeleri ertelendi. Kısa çalışma ödeneğinin kapsamı genişletildi, daha hızlı işler hale getirildi. Firmalarımıza yönelik çeşitli kredi paketleri hayata geçirildi. Son olarak biz de Denizbank ile Nefes Kredisini başlattık. Yüzde 7,5 faizli, 2020’de geri ödeme yok, 2021’de ödenecek. Yakında kamu bankalarının da buna katılmasını bekliyoruz” dedi.

Her gün yeni bir konu ve yeni bir sıkıntının ortaya çıktığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Yani bu dinamik bir süreç. Dolayısıyla hiç ara vermeden üyelerimizle temasta olup, sıkıntı ve önerileri toplamayı sürdürelim. Kahramanmaraş Odalarımızın ve Borsalarımızın vizyonla çalıştığını, üyelerimize hizmete devam ettiğini görmekten de ayrıca gurur duyuyorum. Sizler, hem yönetim, hem meclis, hem de meslek komiteleri, canla-başla gayret gösteriyor, üyelerimizin nabzını tutuyor, onlara tercüman oluyorsunuz. Allah sizlerden, tüm bu çalışmalarınızdan razı olsun. İnşallah bu zor günleri hep birlikte geride bırakacağız” şeklinde konuştu.

KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu yaptığı konuşmada, kent ekonomisinin son durumu hakkında bilgi verdi. Balcıoğlu, “İstihdamda Ocak, Şubat aylarında %3’e yakın artışımız vardı ama Nisan ayında bu artışı sağlayamadık. Bizi sevindiren neredeyse hiçbir işçinin çıkarılmadığı %2 gibi kendiliğinden çıkan, mücbir sebep gibi, askere giden, hasta olan, köyüne gidenler gibi bir küçük azalma var. İthalatımızda %7 gibi bir artış var geçen yılın bu aylarına göre. Bu artış 2-3 ay önceden verilmiş çoğu pamuk ve makine siparişi birkaç sezonda dönem dönem olduğu için önceden verilmiş bir siparişti. Bizim için en kötü veri ihracat rakamlarımız. Nisan ayında %53,4 düştü. Sanayide doğal gaz tüketimi %80 oranında düştü. Ama umutlarımız bayramdan sonra her şeyin eskisi gibi olmasa da çarkların artık dönmeye başlaması. Bu yıl 2020 yılı kötü günler yaşadığımız bir yıl ama teşvik belgesi bakımından geçen yıla oranla ilk üç ay %300 artmış oranlarımız. Geçen yılın aynı aylarında %30-35 faiz oranlarıyla bir ekonomi yaşadık. Kimsenin yatırım düşünmediği bir dönemdi. Yeni yatırımlar söz konusu. Vergilerimiz de yine bu yıl Ocak-Mart döneminde %13,6 oranında bir artış yaşanmış geçen yıla göre. Ama bu artış Nisan ayında ciddi düşecek diye düşünüyoruz. Nefes kredisi ile ilgili merkez iki şubemiz, Göksun, Pazarcık ile birlikte 176 üyemiz bize ulaşmış,  şehir genelinde 16,5 milyon TL limit tahsis edilip 8 milyon TL’si kullandırılmış. Diğerleri de evraklarını bekliyor olması lazım. Sizlerin her toplantıda dile getirdiğiniz bütün sanayicilerin bütün işadamlarımızın üyelerimizin mücbir sebep kapsamına alınmasını her toplantıda söylüyorsunuz. Bunu ben de üyelerimizin sizin bu çalışmalarını hatırlaması adına ben bir kez daha söylüyorum.  Şirketlerin kamudan alacaklarının biran önce ödenip piyasayı rahatlatması elzem. Bu konuda çok uğraşıyorsunuz, bunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Bekleyen KDV’lerin ödenmediği ya da bunların parayla ödenemiyorsa tahvil olarak ödenip hiç değilse elimizde bir argümanın olmasını destek olmasına çalışıyorsunuz, bunu bir kez daha söylemek istedim. Bunların içinde bir konu daha var söylemek istediğim ve son maske konusu. Maske konusu uğraşmadığımız tek konuydu, her yerde bocaladık, bizim her toplantımızda her selamlaştığımız arkadaşımız ‘bizim maske ne olacak’ diyorlardı. Burada da Rifat Hisarcıklıoğlu farkı ya da Türkiye Odalar ve Borsalar farkı çok bariz bir şekilde görüldü. Ben gayretleriniz için bu son dönemde toplantılara katılıp görüyorum ben tüm üyelerimiz adına Kahramanmaraş adına size teşekkür ediyorum.  Allah gücünüzü artırsın.” şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Duran Balsuyu, yaptığı konuşmada, kısa çalışma ödeneğinin uzatılması, stratejik öneme sahip pamuk ekim alanlarının azalması, hem istihdam hem de katma değeri yüksek ihracat acısından önemli olan bu ürünün desteklemelerinin artırılması, 2019 üretimi pamuk desteklerinin çiftçilere bir an önce ödenmesi, yurt dışında iş yeri olanların giriş çıkışlarının kolaylaştırılması, ‘Maraş Biberi’ne prim desteği sağlanması konularında görüşlerini dile getirdi.

Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Paksoy ise oda ve borsaların katılımı ile hayata geçirilen Nefes Kredisi’nin Elbistan ekonomisine faydası olduğuna değinerek, Nisan ayında açıklanan tohum teşvikinden Kahramanmaraş’ın yararlanamadığını ifade etti.

Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sıtkı Can yaptığı konuşmada, kredi notu düşük olan firmaların kredilere ulaşmada yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol