Öne Çıkanlar DUALARIMIZ ŞEREF EROĞLU İÇİN HALİL İBRAHİM SOFRASINA BUYURUN! KAHRAMANMARAŞ BBS 0-1 OFSPOR MİLLİ BİLARDOCUMUZA DESTEK BATIPARK ER MEYDANI

Bu haber kez okundu.

GÜLKESEN: ÜLKELERİN GERÇEK ZENGİNLİĞİ İHRACAT

 DOĞAKA ve Kahramanmaraş Kunduracılar Odası tarafından düzenlenen Ayakkabı Çalıştayı Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Kahramanmaraş başta olmak üzere İstanbul, Gaziantep ve Konya’dan gelen sektör temsilcileri, sorunları tartıştı.

Çalıştayın açılışında konuşan Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Onur Yıldız, kurumun 2010 yılında bu yana parlayan sektörlere verdiği desteğin 2,2 milyon TL olduğunu söyledi.

“Bölgemizin öne çıkan sektörlerini geliştirmek adına planlama yaparak tüm sektörleri kalkındırmaya devam etmektedir” diyen Yıldız, “ Kaynakların verimli kullanılması açısından bu çalışmalarımız ulusal kalkınma planı çerçevesinde de kullanılmaktadır. Geçmişten gelen ve gelecekte de bizi var eden sektörler arasında bulunan ayakkabıcılık destekler ile var olacaktır. DOĞAKA olarak teknik ve araştırma desteklerimiz, şu ana kadar 2,2 milyon TL sağladığımız hibe destekleri ile sektöre yönelik çalışmalara devam ediyoruz” dedi

 

SEKTÖRÜN SORUNLARI ÇÖZÜLECEK

Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer ise yaklaşık 200 firma ile dolaylı olarak 10 bin kişinin emek sarfiyatının olduğu bir sektörü canlandırmak için ellerinden geleni yapacağının altını çizdi. Ayakkabıcılık sektörünün çözümü için adım atacaklarının altını çizen Güvençer şöyle konuştu: “Kahramanmaraş için son derece önem arz eden bir konu bu. Kahramanmaraş’ta ayakkabı sektörü denildiği zaman 200 kadar işletme yaklaşık 8-10 bin kadar gerçek emekçiye hitap ediyoruz. Ayakkabıcılık sektörünün bazı çözümleri için birkaç adım atacağız. Elbette yapılacak çok şey var. Taraflara düşen çok şey var. Yapılması gerekenleri heyecanla ve yapıcı bir dil ile ifade ederken sahip olduğumuz şimdiki değerin de kıymetini bilerek emeği geçenlere teşekkür etmek istiyorum. Bu taban bu emek bir kadar milyon çift ayakkabı üretimi geniş olmasaydı daha ileriye adımları nasıl atabileceğimiz bir husus olmayacaktı. Yapılması gerekenlerin büyük bir bölümü sektör çalışanları, sektör müteşebbisleri, sektörü doğrudan dolaylı eş camiası tarafından yapılması gerekenler olarak görüyorum. Devlete düşen taraflar elbette var. Ama bu çerçevede öncelikle, bir küçük sanayi sitesinin oluşumum konusunda ilk adımların kooperatifleşme sağlanarak atılmasından memnunuz. Çok ciddi sorunlar olmadığını da biliyorum.”



 

YÜKSEK SANAYİ POTANSİYELİ VAR

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Kadir Gülkesen, ayakkabıcılık sektöründe ar-ge, inovasyon ve tasarım çalışmalarının hayati bir öneme sahip olduğunu belirterek: “Ayakkabıcılık sektörü, üretim ve istihdam bakımından, ar-ge ve tasarım çalışmaları bakımından yüksek sanayileşme potansiyeli ile Kahramanmaraş’ın stratejik sektörlerinden birisidir. 80’li yıllarla gelişen serbest ekonomi akımına, günümüzün işbirliği ve kümelenme eğilimleri eklendiğinde iş dünyasının karşısına çok önemli fırsatlar çıkmaktadır” dedi.

 

VİZYON ÇOK ÖNEMLİ

Gerçek bir vizyonun kader niteliğinde olduğuna değinen Gülkesen şunları dile getirdi: “KOBİ’lerin üretim ve ihracattaki etkinliğini artırmak, uluslararası şirketlerin sayısını ve niceliğini artırmak adına rekabet stratejilerinin ortaya konulması, bu kapsamda uygulanabilir, gerçekçi eylem planlarının geliştirilerek sektöre gerçek bir vizyon ve hedef kazandırılması çok önemlidir.  Kahramanmaraş bugün, yıllık 5 milyar dolar sanayi üretimi, 2,1 milyar dolar dış ticaret hacmi ve 5 milyar dolar ihracat hedefi ile Türkiye’nin en gelişmiş ilk 10 şehri arasında yer alma hedefi bulunan bir üretim kentidir.  226 ihracatçı şirketi ile 115 ülkeye ihracat yapan Kahramanmaraş’ın, 3 organize sanayi bölgesinde, 5,5 milyon m2 OSB alanı bulunmakta, yeni açılacak olan Tomsuklu OSB ile birlikte yaklaşık 11 milyon metrekareye ulaşacak sanayi bölgeleri mevcut sektörlerde ihtisaslaşmayı hızlandıracak ve bunun yanında ayakkabıcılık gibi sanayileşme potansiyeli yüksek sektörlerin gelişmesine vesile olacaktır.

 

TİCARET YOLLARINDAYIZ

Kahramanmaraş’ın, tarihi ticaret yolunun üzerinde olduğunu aktaran KMTSO Başkanvekili Kadir Gülkesen, Türkiye’nin 3 önemli kapalı çarşısından birinin kentte olduğunu ifade etti. Ayakkabıcılık sektörünün gelişmesinin diğer sektörlere göre geri kaldığını belirten Gülkesen şunları dile getirdi:   “Maalesef uzun yıllar en önemli atılımı yer sorununu çözerek yapacakken çok geç kalan çözümler üretildi. Başka sektörlerde AR-GE, tasarım sizi rakiplere göre ileri götüren bir unsur olmasına rağmen ayakkabı sektöründe bu hayati ön şarttır. Her gün yeni model, yeni tasarımlar çıkarmak zorundayız, yoksa biz hayatta kalamıyoruz. Diğer sektörler rakiplerinin önüne geçmek ve daha fazla kazanmak için yapabilir ama hem ayakkabı üreticisi hem metal mutfak eşyaları her gün bir AR-GE çalışmasıyla bu işi yürütmek zorundadır. Dolayısıyla çok gündeme gelen, AR-GE, inovasyon, tasarım, markalaşma çok kolay kavramlar olarak konuşulmaya başlandı. Ama bunun en büyük girdisi nitelikli iş gücü, nitelikli eleman. Tabi olmazsa olmazı tasarımcılar, iş bölümü ve uzmanlaşma çok önemli.”

 

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK ÜRETİCİYİZ

Küçük sanayi sitelerinin sektörler için önemli olduğuna dikkat çeken Gülkesen şöyle konuştu: “Küçük ihtisas sanayi siteleri kobi fidanlığıdır çünkü bu gün Avrupa’nın en büyük tencere üreticilerinin olduğu Maraş’taki sektörü küçük sanayi sitesindeydi. Oraya ne kadar çeşitli fide dikersek onları ne kadar çok desteklersek büyük sanayici o kadar çok oluşuyor. Bu açıdan bir an önce daha profesyonel içinde mesleki eğitimin de olduğu, sosyal tesislerin de olduğu, tasarım üslerinin olduğu sektöre bir küçük de olsa ihtisas sanayi bölgesi kazandırmak çok önemli.”

 

SEKTÖR HIZLA PARLIYOR

Ayakkabıcılık sektörünün rakamları küçümsenemeyecek değerlere ulaşmaya başlamıştır. Kadın ayakkabısı üretiminde Türkiye'de 2. sırada yer alan Kahramanmaraş, sektördeki payını artırmak için markalaşmak ve tasarımda ilerlemeyi hedeflemektedir.  Son dönemde Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri ve Balkan ülkelerine yaptıkları ihracatla dikkat çeken Kahramanmaraşlı ayakkabıcılar, birçok önemli markanın da tedarikçisi konumundadır. Yaklaşık 150 atölyede çalışan 5 bin kişi, günde ortalama 10 bin çift kadın ayakkabısını hazır hale getirmektedir.

 

AYAKKABICILIK 126 KAT BÜYÜDÜ

Kahramanmaraş’ta son üç yılın ayakkabı ihracatına baktığımızda 2012’den 2014’e 126 kat artış kaydedilmiştir. 2012 yılında 18.224 dolar, 2013 yılında 1,24 milyon dolar ve 2014’de ise 2,28 milyon dolar ihracat gerçekleştiren ayakkabıcılık sektörünün Kahramanmaraş ihracatındaki payı da artmaya devam etmekte, bu da gösteriyor ki Kahramanmaraş’ta ayakkabıcılık sektörü ciddi bir büyüme ve atılım trendinde bulunmaktadır.  Kahramanmaraş Ayakkabıcılar Odası tarafından yürütülen ve Odamızın da desteklediği Ayakkabıcılar Sitesi sektörün tesisleşme ve teknolojik altyapısının iyileştirilmesi bakımından itici güç olacaktır.

 

2023 HEDEFİ SEKTÖR İLE TUTTURLACAK

Kahramanmaraş; Türkiye 2023 vizyonu kapsamında yeni yolunu belirleyerek yılda 5 milyar dolar ihracat hedefine kilitlenmiştir. Buradan hareketle, bugün ortalama yıllık 2,28 milyon dolar ihracata sahip olan ayakkabıcılık sektörümüz, son iki yılda ihracatını 2 kat artırdığı göz önüne alınırsa önümüzdeki yedi yıl içerisinde ihracatını 100 milyon dolara ulaştırmak vizyonu ile yatırım yapmak ve yüksek marka değeri ile üretim yapmak durumundadır”

 

DOĞAKA DESTEĞİMİZ VAR

Kunduracılar Odası Başkanı Ali Köfte şunları dile getirdi: “DOĞAKA’dan iki fuar desteği aldık. Geçtiğimiz aylarda yine İstanbul’da yapılan fuar için destek aldık. Kahramanmaraş’ta 40 yıldan bu yana bir sitenin zemin katında merdiven altı üretim yapılıyordu. Şu anda yeni yerimize taşındık. Burası yeterli mi? Yeterli değil. Doğukent’te bulunan arazimizin de küçük sanayi sitesi yapılması yapıldıktan sonra da şehrimize daha fazla istihdam sağlamak, makineleşmek ve kaliteli üretim yapmak istiyoruz.” 

Konuşmaların ardından, “Sektörde devlet yatırımı, Sektörün mevcut durumu, sektörde endüstriyel üretim, sektörde kooperatifleşme, sektörde makineleşme” sunumlar yapıldı.  Semiren ardından ise başarı hikayesi olarak Ayakkabı Dünyası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akbacakoğlu konuşma yaptı.  


Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol