banner1451
Öne Çıkanlar EŞLERİNİN BÖBREĞİ İLE HAYATA TUTUNDULAR SİVİL TOPLUM GELİŞİRSE TÜRKİYE DEMOKRASİSİ DE GELİŞİR KENDİMİZ ÇALDIK YAŞANACAK BİR TÜRKİYE İÇİN KÖY GARAJI CHP DEDİ DONDURMA ISMARLADI

Bu haber kez okundu.

FİNANSAL HİZMETLER KONUSUNDA YAŞANAN SORUNLAR
 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB), reel sektör ile mali sektör arasındaki diyaloğun güçlendirilmesi, sorunların ve önerilerin paylaşılması amacıyla seçilen belli şehirlerde Oda ve Borsalarla ortak toplantılar gerçekleştiriliyor.

 

Bu kapsamda, Kayseri Ticaret Odası Konferans Salonunda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ile TBB Yönetim Kurulundaki Bankaların (İş Bankası, Garanti Bankası, Akbank, Yapı-Kredi, HalkBank, VakıfBank, TEB, ING, Eximbank, OdeaBank,

ŞekerBank, CitiBank) Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcılarının katılımıyla "Reel Sektör&Finans Sektörü Diyalog Güçlendirme Toplantısı" yapıldı.

 

Toplantıya, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun ve Yönetim Kurulu Başkan V. Şahin Balcıoğlu ile Meclis Başkan V. M. Akif Gölcü, Meclis üyeleri Ercan Aygün ve Fevzi Gerger, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Duran Balsuyu, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mustafa Narlı, Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can, Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Paksoy ve Kahramanmaraş Tekstil İhtisas OSB Başkanı Mahmut Arıkan katıldı.

 

Toplantıda bir konuşma yapan KMTO Başkanı Serdar Zabun, Kahramanmaraş'ın güçlü ekonomik yapısını ve iş dünyamızın finansal hizmetler konusunda yaşadığı sorunlar ile çözüm önerilerini dile getirdi.   

 

Zabun, kur kaynaklı limit aşımı, tahsil edilen çeklerin blokede tutulması, kredi taleplerinin nazikçe bahane üretilerek ötelenmesi, kur artışından dolayı risklerin artması, bankaların kaynak yetersizliği ve limitlerin revize edilmeyerek kullanılabilir hale getirilmemesi ve uzun vadeli işlemlerin tercih edilmemesi gibi reel sektörün yaşadığı sıkıntıları dile getirerek çözüm önerini açıkladı. Zabun şunları kaydetti: “işletme sermayesi sorunlarına, kısa vadede bankalarımızın sunacağı çözüm önerileri önemli olacaktır. Limitlerin kur farkı karşısında korunması, firmaların borçlarının uzun vadeye yayılması, finansal kurumlarımızın yapılandırma konusunda daha fazla destek sağlaması reel sektörü oldukça rahatlatacaktır. Çek karşılığı kullanılan kredilerin teminat açıklarına kolaylık sağlanması, ilave teminat istenmemesi işletme sermayesi bakımından önem arz etmektedir. Kredi teminat mektuplarında kolaylık sağlanması, faiz dışı kalemlerin komisyon vb. Giderlerin yüksek olması maliyetleri yükseltmektedir. Buna da çözüm bulunması gerekiyor. Tesislerin ekspertiz değeri raporlarında çok düşük bedeller çıkarılıyor. Bunun önüne geçilmesinde yarar bulunmaktadır. İpotek feklerinin hızlandırılması da en önemli beklentiler arasındadır. Banka yetkililerinin işletmelere direkt ulaşmaları ilişkileri güçlendirecek, alınacak kararların etkinliğini artıracaktır.”

 

Zabun, son dönemde sıklıkla gündeme gelen ve finansal yapısı önemli ölçüde bozulan iyi niyetli ve dürüst borçlu şirketlerin borçlarını ödeyebilir duruma getirmeleri için uygulanan konkordato konusuna da değinerek, bunun bir fırsata dönüştürülmemesi gerektiğinin altını çizdi. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol