banner954

banner960

banner962

banner965

banner966

banner967

DİKEN KELEBEĞİ

04 Nisan 2019 Perşembe 16:55
Bu haber 933 kez okundu

Bilimsel adı Vanessa Cardui olan, kuzey yarıkürenin tamamı, Afrika ve Avustralya kıtaları ile, küresel olarak en yaygın dağılış gösteren kelebek türlerindendir.

DİKEN KELEBEĞİ
  

Türkiye'nin tüm illerinde bulunmaktadır. Deniz seviyesi ile 3000 m arasındaki yükseltilerde uçarlar. Mart ve kasım arasında 3 veya 4 kuşak üremektedirler. 

Göçmen kelebeklerdir ve kış aylarında yerden 200-400 m yükseklikte rüzgârın da yardımıyla sıcak ülkelere göçerler.

Ancak Türkiye'de kışları sıcak olan güney illerinde tüm mevsimlerde uçtukları görülebilmektedir. Diken kelebeklerinin larvaları adını aldıkları yaban dikenlerinde beslenirler ve yumurtalarını da bu bitkilere bırakırlar. 

Pupaları (kokon) beyaz lifsi çadır görünümlüdür. 

Son günlerde ilimizde yoğun bir şekilde görülen diken kelebeğinin kültür bitkilerine zirai açıdan hiçbir zararı bulunmamaktadır.

Anahtar Kelimeler

Yorum Gönder