banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar KAHRAMANMARAŞ ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİANIYOR SİZE İHTİYACIMIZ VAR DULKADİROĞLU BELEDİYESİ ASFALTTA TAM GAZ GEBEL DE MİLLETVEKİLİ ADAYI BORAHAN

Bu haber kez okundu.

ARIKAN; “20 BİN KİŞİYE İSTİHDAM İMKÂNI”

Merhum Turgut Özal’ın Başbakanlığı döneminde başlayıp, yatırımcıların@müteşebbislerin önünü açmayı amaçlayan 5084 sayılı Teşvik Yasası ile Kahramanmaraş tarım kentinden sanayi kentine doğru emin adımlarla yol alır,  takiben AK Parti iktidarında bu teşvikler sürer, müteşebbislere can simidi olur, fabrikalar, yatırımlar, tesisler şehrin dört bir tarafına dağınık olarak yayılmış iken, yeni bir organize sanayi bölgesine gerek var mıydı?

Bu sorunun cevabını da, Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mahmut Arıkan’dan istedik.

Verdiği cevap şu oldu; “Organize Sanayi Bölgelerinin kurulmasının önemi kısaca şöyle özetleyebilirim;

1-Sanayinin disipline edilmesi, 2-Şehrin planlı gelişmesine katkıda bulunulması, 3- Birbirini tamamlayıcı ve birbirinin yan ürününü teşvik eden sanayicilerin bir arada ve bir program dâhilinde üretim yapmalarıyla, üretimde verimliliğin ve kâr artışının sağlanması, 4-Sanayinin az gelişmiş bölgelerde yaygınlaştırılması, 5-Tarım alanlarının sanayide kullanılmasının disipline edilmesi, 6-Sağlıklı, ucuz, güvenilir bir alt yapı ve ortak sosyal tesisler ile müşterek arıtma tesisi kurularak evre kirliliğinin önlenmesi, 7-Organize Sanayi Bölgeleri; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının gözetiminde Organize Sanayi Bölgelerinin oluşturan kuruluşlar tarafından yönetilmektedir. (Belli bir doluluk oranına ulaştığı zaman Organize Sanayi Bölgesindeki sanayiciler tarafından yönetilecektir) şeklinde özetlenebilecektir.”

PARA YATIRANLAR, UMUT BAĞLAYANLAR

Soru; Kurulduğu günden bu yana bir çivi çakılmadığı gibi, para yatıranlar, umut bağlayanlar umudunu kaybetmeye başladı. Gelinen son nokta neydi? Kurulduğunda kaç işyeri olacak, ne kadar insan istihdam edilecek?

Başkan Mahmut Arıkan, halk arasında adı Tomsuklu OSB’ye çıkan yer ile ilgili şu bilgileri aktardı;

Toplam alan: 4.970 m2, (4970 ha),  Toplam imar parsel sayısı: 87 Adet, Toplam sanayi parsel sayısı: 76 Adet, Toplam sosyal ve idari parsel sayısı: 11 adet, Mera ve hazine arazisi: 2.536 m2, Toplam kamulaştırılacak parsel sayısı: 110 adet, Toplam kamulaştırılacak alan: 2.398,5 m2, Toplam sanayi alanı: 3.517, 3 m2,

OSB İLE İLGİLİ BAZI TEKNİK BİLGİLER

1-a) Organize Sanayi Bölgemiz sanayi parsellerinden 40 adet sanayi parselinin katılımcılara ön tahsisi yapılmıştır. Ön tahsis yapılan toplam sanayi alanı ise 2.198 m2.

b) Ön tahsis yapılmayan 36 adet parsel toplam alanı 1.319,5 m2.

2-a) Kahramanmaraş Asliye Hukuk Mahkemeleri tarafından kamulaştırma davası açılan parsellerle ilgili olarak 39 parsel için depo kararı verilmiştir. Depo kararı verilen parsellerle ilgili toplam 41.646.320 TL ödeme yapılmıştır. Ödeme yapılan 39 parselin toplam alanı 538.792 m2.

b) Organize Sanayi Bölgemiz sınırları içerisinde bulunan ve mülkiyeti Maliye Hazinesine ait olan Fituşağı Mahallesi 104 ada 2 ve 16 no.lu parsellerin mülkiyeti, KTİOSB tüzel kişiliği adına bedelsiz olarak devri alınmıştır. (104 ada 2 ve 16 no.lu parseller toplam; 1.613 m2)

-Organize Sanayi Bölgemizin kamulaştırma ve altyapı projeleri devam etmektedir. Bölgemiz 76 adet sanayi parselinden oluşmaktadır. Sanayi parsellerimiz doluluk oranına ulaştığı zaman yaklaşık 20,000 kişiye istihdam sağlayacaktır.

YATIRIM İÇİN YETERLİ ALAN MESELESİ

Sorumuz şuydu;  Şehrimizde yatırım için yeterli alan bulunmadığı için, ya da mevcut ile kurulması düşünülen Tomsuklu geciktiği için, bazı yatırımcılarımızın çevre illerden arsa alarak yatırımlarını oralara taşıdığı biliniyor. Örneğin Hacı Hüseyin Dinçer, Aksaray’dan 10 dönümlük yer aldı. Atıf Şirikçi dışarıya açıldı. Kipaş bile dışarıya açılırken, biz neden gecikiyoruz?

Kısa ama işte cevabı; “Kipaş Holdingi Aydına yapmış olduğu Kâğıt Fabrikası, kağıt ham maddesine daha kolay ulaşmak için yapmış bulmaktadır. Sanayicilerimizin şehir dışındaki yatırımları Organize Sanayi Bölgemizle alakalı bulunmamaktadır.

GECİKMESİNİN ANA SEBEBİ NE?

Yatırımın, daha açık deyişle, halk arasında Tomsuklu Organize Sanayi Bölgesi diye bilinen alana kurulması, gelişmesi, insanların bu alana yatırım yapmasının ve bunun gecikmesinin altında yatan temel sebep mali imkânsızlıklar mı?

Tabi ki mesele kamulaştırma kredisinden kaynaklanıyordu. Arıkan da bunu söyledi zaten;  “Kamulaştırma kredisinin bulunması halinde Organize Sanayi Bölgemiz bir an önce faaliyete geçecektir. Başka bir sorunu bulunmamaktadır.”

BÖLGE HALKININ BAKIŞ AÇISI

Soru; Hatırlarsanız, Mustafa Poyraz’ın belediye başkanlığı döneminde, Tomsuklu dediğimiz alanın biraz ilerisine çöp depolama alanı yapılacaktı, ancak yöre halkı su havası kirlenecek düşüncesiyle karşı çıktılar, h atta valiliği, belediyeyi mahkemeye verdiler. Nihayetinde Mustafa Poyraz da bu projeden vaz geçti, çöp depolama alanı başka yere yapıldı. Lafı şuraya getirmek istiyorum, bölge halkının böyle bir tepkisi oldu mu yoksa?

Kısa bir cümle ile cevap verdi Başkan Arıkan; “Bölge Halkının bir tepkisiyle karşılaşmadık!”

KAMULAŞTIRMA KREDİSİ ve TEPKİLER

Netice itibariyle her şey paraya dayanıyordu. Başkan Arıkan’a şunu sorduk; “Siz yatırım ve organize konusunda tecrübeli bir insansınız, işadamısınız. Meselenin çözümü noktasında siyasilerle, bürokrasilerle görüşmeleriniz oldu mu, olduysa hangi noktada. Tıkanıklık varsa, nerede ve ne zamana kadar?”

Cevap olarak kamulaştırma Kredisinden başka bir sorunlarının bulunmadığını söylerken son olarak, projenin gecikmesi karşısında üyelerin tepkilerinin olup olmadığı sorumuza ise; “kredimiz olmadığından dolayı üyelerimizden herhangi biri tepki almadık, görmedik!” diye cevap verdi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol