banner1451
Öne Çıkanlar EŞLERİNİN BÖBREĞİ İLE HAYATA TUTUNDULAR SİVİL TOPLUM GELİŞİRSE TÜRKİYE DEMOKRASİSİ DE GELİŞİR YAŞANACAK BİR TÜRKİYE İÇİN KÖY GARAJI CHP DEDİ KENDİMİZ ÇALDIK DONDURMA ISMARLADI

Bu haber kez okundu.

 12 ŞUBAT RUHUYLA ÜLKEMİZİN GÜCÜNE GÜÇ KATIYORUZ…
 İş dünyasının en büyük temsilcisi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği çatısı altında Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, şehrin ekonomik kalkınma hamlelerini güçlendirme ve rekabet gücü yüksek bir üretim yapısı oluşturmak adına üzerine düşeni fazlasıyla yerine getiriyor.

 

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, özel sektörün önünü açacak çalışmalarıyla, sektörel faaliyetleriyle, yeni organize sanayi bölgeleri ve ticaret merkezi projesiyle şehrin kalkınmasında çok önemli bir itici güç oluşturuyor.

ÖZEL SEKTÖRÜ EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL EDİYOR

 

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu, şehrin makro ekonomik sorunlarını yetkili makamlara ve özellikle Hükümet yetkililerine iletiyor, iş dünyası ile ilgili bakanlara bürokratik ve teknik konularda sunumlar gerçekleştiriyor.

 

Ekonomi şûralarında ve kentte yapılan çalıştaylarda iş dünyasının taleplerini dile getirerek ulaşımdan tarıma birçok alanda şehrin yeni yatırımlardan ve desteklerden azami ölçüde faydalanması için gayret sarfediyor. Lojistik merkezi, ulaştırma kampusu, hayvancılıkta düve desteği gibi takip edilen birçok konu hayata geçmiş bulunuyor.

KAHRAMANMARAŞ’TA 2017’NİN ÖNEMLİ EKONOMİK GELİŞMELERİ

 

HAZİNE GARANTİLİ KAYNAKTAN 2.575 FİRMA 1,9 MİLYAR LİRA KREDİ KULLANDI

 

Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaleti ile 250 milyar lira’ya kadar yeni kefalet hacmi oluşturularak finansal açıdan ekonomimiz ve özellikle KOBİ’lerimiz rahat bir nefes aldı. Hükümetin ekonomiye en büyük desteği olan bu kaynaklar, üretim ve ihracat artışı ile büyümeye ciddi ölçüde katkı sağladı.

 

Kahramanmaraş’ta ise hazine garantili bu kaynaktan 2.575 firma yararlanarak 1,86 milyar lira kredi kullandı. Böylece, çok önemli bir parasal genişleme ve buna bağlı üretim ve ticaret artışı oluştu.

 

TOBB Nefes Kredisi Projesi ile KOBİ’lerin acil ihtiyaçlarına çözüm üretildi. İlimiz oda ve borsaları ile TOBB işbirliğinde oluşturulan kaynak sayesinde 226 firma tarafından 20 milyon lira kredi kullanılarak ticari canlılığa önemli bir destek sağlandı.

 

İHRACATIMIZ %9,1 ARTTI

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan yıllık ihracat verilerine göre Kahramanmaraş, 2017 yılını yüzde %9,1 artış kaydederek 948 milyon dolar ile tamamlandı. İtalya, Mısır, Almanya, Bulgaristan ve Portekiz en çok ihracat yaptığımız ülkeler olmuştur. İhracatımızın yarısına yakını bu ülkelere gerçekleştirildi.  

 

Burada dikkat çeken bir başka konu ise Kahramanmaraş’tan Çin’e yapılan ihracatın %207 oranında artarak 16 milyon dolara ulaşmış olması. Bu da ihracat pazarlarımızın artması açısından önemli bir gelişme. Sektörel açıdan bakıldığında tekstil ve hammaddeleri, demir ve demir dışı metaller, kağıt, hazırgiyim ve konfeksiyon, hububat, çimento ürünleri öne çıkmaktadır. Bu ürünler, ihracatımızda %95 paya sahip.

 

1,2 MİLYAR LİRALIK YATIRIM TEŞVİK BELGESİNE BAĞLANDI

 

Yatırım teşviklerinde, imalata yönelik yatırım harcamaları için kurumlar vergisi indirimi tam uygulanması, teşvikin tamamını diğer kazançlara uygulama imkanı getirilmiş ve birlikte bu konularda çok önemli sonuçlar elde edilmiştir.  Böylece Kahramanmaraş’ta yatırım eğilimi artmaya devam etmiştir. 2017 yılında, 1,2 milyar liralık 160 adet özel sektör projesi teşvik belgesine bağlanmıştır.

 

KAHRAMANMARAŞ, 260 MİLYON DOLAR EXIM KREDİSİ KULLANDI

 

Türk Eximbank’ın mali yapısının güçlendirilerek 3,7 milyar TL olan sermayesinin 10 milyar liraya çıkarılması ile birlikte Kahramanmaraşlı ihracatçı şirketler 2017 yılında bir önceki döneme göre %35 artışla 260 milyon dolarlık Exim kredisi kullandı. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde açılan Eximbank İrtibat Bürosu ile bu kaynaktan daha fazla istifade edilecek.

 

LOJİSTİK MERKEZİ, KAHRAMANMARAŞ’IN EN ÖNEMLİ İHRAÇ KAPISI OLACAK

 

Şehrimizin katma değeri yüksek ürün ve sektörlere dönüşümünü, ihracatta operasyon kabiliyeti ve nitelik artışını sağlayacak projelerden birisi Türkoğlu Lojistik Merkezi.

 

80 milyon lira bütçe ile kurulan ve Türkiye’nin en yüksek  kapasiteli lojistik merkezi olma özelliğine sahip Türkoğlu Lojistik Merkezi, 805 bin m2 alanda 1,9 milyon ton taşıma kapasitesi ile Kahramanmaraş’ın en önemli ihraç kapısı olacak ve ihracatta yeni bir vizyon kazandıracak.

 

İSTİHDAM SÖZÜMÜZÜ TUTTUK

 

Hükümetimizin, özel sektöre sağladığı istihdam destekleri ve İşkur'un aktif işgücü programları ile birlikte ülkemizde önemli derecede ilave istihdam gerçekleşti. Kahramanmaraş’ta da 2017 yılı içerisinde 9 bin 212 kişilik ilave istihdam sağlanarak toplam istihdamımız 148 bin 905 kişiye ulaştı. Böylece, Cumhurbaşkanımızın Kahramanmaraş programlarında, özel sektör adına verilen 7 bin kişilik istihdam sözü fazlasıyla yerine getirilmiş oldu. 

EĞİTİM PROGRAMLARINA YOĞUN İLGİ

 

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine yönelik eğitim programları yoğun ilgi görüyor. Bu kapsamda, şirketlerin kurumsal gelişimini sağlamak adına 2017 yılında 50’ye yakın etkinlik kapsamında 4 bin kişiye eğitim ve seminer hizmeti sunuldu.

 

Dış ticaret, özel sektöre yönelik destekler, finansal raporlama, elektronik ticaret, mülakat teknikleri, yönetici asistanlığı, bireysel emeklilik, güvenli gıda, satış ve pazarlama teknikleri, finansal kiralama, Avrupa Birliği-Türkiye ilişkileri gibi birçok alanda üyelerine yönelik eğitim progamı düzenleyen Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, güncel gelişmeler ve hukuki düzenlemelere ilişkin duyuru sistemi ile özel sektörün bilgi alma kapasitesini güçlendiriyor.

EĞİTİME VE EMNİYET TEŞKİLATINA  DESTEK

 

Kahramanmarsaş’ta sosyal kalkınma ve yardımlaşmanın güçlendirilmesi için Türkiye Odalar Borsalar Birliği ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası katkısı ile maddi durumu elverişsiz öğrencilere her yıl giyim yardımı gerçekleştiriliyor.  

 

Diğer yanda, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası öğrencilerin istifadesine sunulmak üzere, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin kitap fuarından satın aldığı 10 set halindeki 600 adet kitabı okul kütüphanelerine hibe etti.

 

Emniyet güçlerinin kullanımına sunulmak üzere Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde sanayici ve işadamlarının katkılarıyla Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü’ne araç hibe edildi.

15 TEMMUZ RUHUNU CANLI TUTTUK

 

Türkiye, 15 Temmuz hain darbe gecesinde tarihe altın harflerle geçecek yeni bir destan yazdı. Milli mücadele ruhunun yeniden tecelli ettiği o gece, Yüce Türk Milleti, milli iradenin üzerinde hiçbir güç tanımayacağını dünyaya kanıtladı.  

 

15 Temmuz hain FETÖ’nün darbe girişiminin yıldönümünde, ilimiz sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan açıklamalar ve iki hafta boyunca, farklı etkinliklerle, Kahramanmaraş Valiliği ile birlikte yapılan şehit ailelerine yönelik yemek programı, hazırlanan afişlerle, demokrasi yürüşüyü ve nöbetlerle 15 Temmuz ruhu canlı tutuldu.

EXIMBANK HİZMETLERİ ARTIK DAHA YAKIN…

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası kentin ihracatını desteklemek adına Eximbank Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol çerçevesinde Oda binasında Türk Eximbank’ın bürosunu oluşturdu.

 

Hükümetin ekonomiye ve özellikle ihracata yönelik en önemli desteklerinden birisi Türk Eximbank’ın mali yapısının ve ürünlerinin güçlendirilmesiydi. Şehirde, Türk Eximbank’ın ihracat kredi ve sigorta ürünleri konusunda üyelere daha yakın hizmet sunmak için Eximbank irtibat bürosu yapılandırıldı. Kısa sürede şubeye dönüşümü planlanan bu yapı ile kentte finansal hizmetler yelpazesi genişletilmiş oldu.   

TANITIM VE TİCARET BAKIMINDAN FUARLAR ÇOK ÖNEMLİ…

 

Şehrin tanınırlığını artırmak amacıyla, farklı illerde gerçekleştirilen fuarlarda Kahramanmaraş’ı en iyi şekilde temsil eden Ticaret ve Sanayi Odası, Ankara Atatürk Kültür Merkezi’ndeki Kahramanmaraş Tanıtım Günleri, her yıl Antalya’da düzenlenen Yörex Yöresel Ürünler Fuarı, İstanbul’da Emitt Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı, Ankara’da Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi, İzmir’de Travel Turkey Turizm Fuar ve Kongresi gibi birçok organizasyonda, Kahramanmaraş’ın zenginliklerini ve şehrin kültürünü ortaya koyan çalılmalarla tanıtım adına çok önemli başarılara imza attı.

 

Kahramanmaraş’ın üretim ve ticaret kabiliyetini pekiştirerek ulusal ve küresel pazarlarda daha iyi bir konum elde edebilmek adına şehirde yapılan fuarlara önem veriliyor.  

 

Tekstil, tarım, inşaat, kuyumculuk gibi alanlarda yoğunlaşan bu fuarlar Kahramanmaraş için ticari alanda yeni koridorlar açıyor. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulunca, bu fuarların organizasyonu en önemli çalışma alanlarından birisi olarak değerlendiriliyor ve gerekli teknik ve idari destek sağlanıyor. Böylece şehrin ticaretteki rekabetçiliği de gelişiyor.  

EKONOMİNİN KAHRAMANLARI HER YIL ÖDÜLLENDİRİLİYOR…

 

En büyük bin sanayi kuruluşu arasında 24 şirketiyle Türkiye’nin en başarılı 8. kenti olan Kahramanmaraş, 19 milyar liralık ticaret hacmiyle de ülkemizin önemli ticaret merkezleri arasında yer alıyor. Öte yandan 950 milyon dolar ihracatıyla Türkiye’nin 17. büyük kenti konumunda. Bu başarıların temelinde ise şehrin dinamik girişimcileri bulunuyor.

 

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası da her yıl Ekonominin Kahramanları Ödül Töreni ile başarılı işadamlarını ödüllendiriyor. 2017 yılında şehrin ekonomisine önemli ciddi katkısı olan, üretim, iştihdam ve ihracat bakımından öne çıkan şirketler kategorisinde 29, medya dalında ise 1 kuruluş ödüle layık görüldü.  

 

Diğer yanda ise geleneksel hale gelen iftar organizasyonu ile Kahramanmaraş’ın iş, siyaset ve bürokrasi dünyasını buluşturan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası şehrin önemli meselelerini tüm yönleriyle istişare etmek adına önemli bir imkan sunuyor.   

SEKTÖREL ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR…

 

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın üzerinde önemle durduğu çalışmalardan birisi de yeni sektörlerin doğup büyümesi.

 

Bu yönde çalışmalarına ağırlık veren Oda, özellikle savunma sanayi gibi hem milli menfaatlere hitap edecek hem de cari açığın çözümüne katkı sunacak sektörlerin Kahramanmaraş’ta güçlenmesini hedefliyor.

 

Şehrin sanayileşmesine yeni bir ivme kazandıracak bu sektörlere yönelik

çalışmalar devam ediyor. Şehrin sanayi altyapısı ve ulaşım imkanları yeni sektörler için önemli fırsatlar sunuyor. Savunma sanayine hızlı şekilde adapte olabilecek sektör ve şirketlerle görüşmeler sürdürülüyor.

 

MARAŞ DONDURMASI TESCİLLENİYOR

 

‘Maraş Dondurması’ Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvurusuyla tescilleniyor.

 

Maraş Dondurması, Kahramanmaraş ili sınırları içinde yetişen kekik, keven, sümbül ve çiğdem gibi çiçeklerle beslenen keçilerin eşsiz kıvam ve aromaya sahip sütleri ile salebin dondurma ustalarının mahir ellerinde benzersiz bir lezzete ulaştırılması ile elde ediliyor.

 

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumu’na yaptığı ‘Maraş Dondurması’ tescil başvuru süreci son aşamaya getirildi. Türk Patent ve Marka Kurumu’nun ilan süreci tamamlandı.

 

Türk Patent Kurumu ile birlikte gerekli teknik çalışmalar sürdürülüyor. Bu çalışmalar tamamlandığında resmi olarak ‘Maraş Dondurması’ Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası adına tescillenmiş olacak.

HTİSAS OSB’LER ÖNE ÇIKIYOR

Kahramanmaraş Türkiye’nin en önemli sanayi merkezlerinden birisi olarak ön plana çıkıyor. 1955 yılında ilk fabrikanın temellerini atan Maraş, 24 Ocak kararlarıyla 80’li yılları ve Gümrük Birliği ile 90’lı yılları, 5084 Sayılı Teşvik Yasası ile 2000’li yılları fabrika kurmakla geçiren kent, bugün 1000 sanayi tesisinin faaliyet gösterdiği dev bir endüstri merkezi haline geldi.

 

Tekstil, metal, kağıt, çimento, gıda sektörlerinin başı çektiği Kahramanmaraş, yılda 5 milyar dolar üretim hacmi ile ülke ekonomisine ve kalkınmaya önemli ölçüde katkı sağlıyor.

Bu kapsamda, organize sanayi bölgeleri çok önem kazanıyor. 1992 yılında kurulan Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi tamamen dolmuş durumda.

 

Türkoğlu ilçesinde, toplam 128 ha alan üzerinde 2009 yılında başlayan Türkoğlu Organize Sanayi Bölgesi’nde parsellerin tamamı yatırımcılara tahsis edilmiş durumda.

 

Diğer yanda, Elbistan Organize Sanayi ve Bölgesi ve Elbistan’da yapılacak Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi çalışmaları da devam ediyor.

 

Kahramanmaraş’ın ve Türkiye’nin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı sağlamak ve tekstil sektörünün daha yenilikçi ve daha güçlü bir üretim altyapısına kavuşması amacıyla resmi işlemleri 2012 yılında Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından başlatılan toplam 497 ha alana sahip Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili kamu arazilerinin devir işlemleri tamamlandı.

 

Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Kahramanmaraş’ın kalkınmasında çok önemli rol alacak ve küresel ticaretten daha fazla pay almak adına şehrimizde yeni başarı hikayelerinin baş kahramanı olacak.

 

Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren gıda sanayicilerinin bir araya geleceği Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile sektörde endüstrileşme ve kitle üretiminin güçlendirilmesi hedefleniyor. Kahramanmaraş Valiliği ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Gıda İhtisas OSB konusunda teknik hazırlıklar sürdürülüyor. Başvuru hazırlıkları ve alternatif alan çalışmaları devam ediyor.  

 

Bunların dışında Erkenez, Aksu, Kılılı gibi sanayi bölgeleri ile ilgili olarak da ıslah osb müracaatları yeni çıkacak olan yönetmeliğe göre revize edilerek yeniden projelendirilecek. Böylece daha düzenli bir sanayileşmenin altyapısı oluşturulacak.

TİCARET VE FUAR MERKEZİ PROJESİ

Şehrin ticaret kabiliyetini, fuar ve kongre kültürünü geliştirmek adına ticaret ve fuar merkezi projesi Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın en büyük hedeflerden birisi.

 Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütülecek olan bu projede, ticaret merkezi, yeni fuar alanları, kongre ve sergi sarayı gibi birimlerin oluşması öngörülüyor.  

YURTDIŞI İŞ VE FUAR PROGRAMLARI

 Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, küresel ticaretten daha fazla pay almak adına şehrin işadamlarını dünyanın önemli pazarlarına götürerek  yeni müşterilerle buluşturuyor.

 Kahramanmaraş’ın ihracatını artırmak amacıyla yurtdışı iş ve fuar programları yeni pazarların kapısını aralamak adına çok önemli bir fırsat sunuyor.

 Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, Tayvan’dan Berlin’e, Dubai’den Las Vegas’a, Brezilya’dan Çin’e dünyanın her yerinde yeni müşteriler yeni pazarlar bularak alternatif üretmeye çalışıyor. Bu kapsamda, bugüne kadar 20 organizasyon ile yurtdışı fuar ve iş görüşmesi kapsamında 400 işadamımızın yeni pazarlara erişimi sağlandı.

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol