banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar ADAYLIK BAŞVURUSUNU YAPTI GAZETECİ DOĞRU VE TARAFSIZ OLMALI İSTİHBARATIMIZIN HAFIZASI SİLİNMİŞ BASINDAN SORUMLU Menar

Bu haber kez okundu.

 Üniversite - Sanayi Buluşması Gerçekleşti

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, Üniversite - Sanayi işbirliği çerçevesinde düzenlenen tanışma toplantısında Kahramanmaraş’ın önde gelen işadamlarıyla bir araya geldi. Merkez kafeteryada düzenlenen toplantıya Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Üniversitemiz Rektör yardımcıları Prof.Dr. Ramazan Güneşaçar ile Prof.Dr. İsmail Bakan, KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Nesih Tanrıverdi ile çok sayıda sanayici ve iş adamı katıldı.

 Üniversite - Sanayi işbirliğinin öneminin ele alındığı toplantıda konuşma yapan Rektör Prof.Dr. Durmuş Deveci, AR-GE faaliyetlerinin önemine değinerek üniversite-sanayi işbirliğinin gerek sanayici, gerekse üniversite için kaçınılmaz olduğunu vurguladı. AR-GE yatırımları hakkında bilgiler veren Rektör Prof. Dr. Deveci, Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefi doğrultusunda Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin daha yoğun bir şekilde yürütülmesinin zorunluluk haline geldiğini vurguladı. 

 AR-GE harcamalarının, ülkelerin gelişmişlik düzeyini belirlemede en önemli göstergelerden biri olduğunu belirten Rektör Deveci şunları söyledi: “Ar-Ge harcamaları dünyadaki gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler arasındaki farkı ortaya koyan önemli bir göstergedir. 1 Kg beton 1 sent iken, 1 mikro ve nano chip fiyatı 4 milyon doları bulmaktadır. 2013 yılında toplam Ar-Ge harcamaları 14 milyar 807 milyon TL olmuştur. Ar-Ge harcamalarının GSYİH içerisindeki payı yüzde 0.95'e yükselmiştir. 2023 hedefi ise yüzde 3’tür. En çok pay yüzde 38 ile Üniversitelerin olmuştur. TÜBİTAK özel sektöre yönelik Ar-Ge ve Yenilik Destek Programlarına ilişkin istatistiklere bakıldığında son 10 yılda toplam 16 bin 422 Proje Başvurusu yapılmış, 9 bin 721 Proje desteklenmiş, 7 bin 148 firma bu desteklerden faydalanmıştır. Fakat maalesef Kahramanmaraş&39;ımız büyükşehir ve sanayinin ileri gelen illerinden olmasına rağmen, Düzce, Hatay, Çanakkale, Aydın gibi illerin de gerisinde kalarak son 10 yıldır ilk 20 arasına bile girememiştir. Bilindiği gibi 2015 yılından itibaren öğretim üyelerinin yapmış olacakları projeler ve Ar-Ge faaliyetlerinin, maaşlarına prim olarak ekleneceği kararı alınmıştır. Diğer taraftan sanayicilere ayrılan Ar-Ge destekleri her geçen gün artmaktadır. Her iki taraftan bakıldığında Üniversite-Sanayi arasındaki işbirliği, gerek sanayici gerekse de üniversiteler için neredeyse kaçınılmaz hale gelmiştir.”

Devlet Planlama Teşkilatının 12 Milyon TL desteğiyle 2008 yılında Üniversitemiz bünyesinde kurulan ÜSKİM araştırma merkezinin donanımlı araştırma ve uygulama laboratuarlarına sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Deveci sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu merkezimiz; AR-GE faaliyetlerini desteklemek, üniversite-sanayi-kamu işbirliğini geliştirmek, bölgemizdeki sanayinin gelişmesine yönelik test ve analiz işlemlerini yürütmek ve ortak proje geliştirmeye yönelik hizmet vermektedir. Merkezimizde yaklaşık 300 parametrenin analizi yapılmaktadır. Çevre, tekstil, yakıt, metal-mutfak eşya, gıda, sağlık gibi AR-GE laboratuarlarımız mevcuttur.”

ÜSKİM Araştırma Merkezinin Koordinatörlüğünde Sanayi Müdürlüğü ile beraber sanayicilere yönelik proje işbirliği ve destek faaliyetlerinin yürütüleceğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Deveci; “AR-GE'ye yönelik projeleriniz için Üniversitemizle temasa geçilmesi durumunda büyük çaplı projelerin TÜBİTAK, SANTEZ gibi birimlere verilmesi, küçük çaplı projelerin ise Lisansüstü öğrencilerine proje olarak verilip bu öğrencilerin ortak olarak çalıştırılması planlanmaktadır.” diye konuştu.

Rektör Deveci, KSÜ ile ilgili fikir ve önerilerin samimi bir şekilde paylaşılmasının kendilerini memnun edeceğini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Ar-Ge faaliyetlerinin çoğu ihtiyaç ve problemlerden kaynaklanmakta olup bu ihtiyaç ve problemlerin Üniversitemizle paylaşarak proje haline getirilmesi her iki tarafında yararına olacaktır. Problemlerin çözümüyle ilgili önerilerinizi üst yönetimimize mutlaka bildirmenizi ve bu işbirliğinin kesintisiz sürdürülmesinin yararlı olacağına inanmaktayız. Merkez laboratuarımızda yapılmasını istediğiniz test analiz işlemleriyle ilgili önerileriniz ve destekleriniz bizim için çok değerli olacaktır. Özet olarak teknik ve yönetsel faaliyetlerinize ilişkin taleplerinizi ilgili birimlerimizle karşılamaya her zaman hazırız.”

 Toplantıda konuşan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, mühendislerin aldıkları eğitimin niteliği ve işletmelerin nitelikli iş gücü hakkında görüşlerini paylaştı. Üniversite ile birçok ortak projelerinin olduğunu belirten Karaküçük, “Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak Üniversite ile ÜSKİM Teknokent projemiz var. Yeni dönemde bu projeler artarak devam edecek. Bizlerin sanayici olarak, üniversitelerin akademik kadrolarından, laboratuvarlarından ve hocalarımızın bilgi birikimlerinden daha çok istifade etmesi gerekir.” dedi. Bir mühendisin tam donanımlı hale gelmesinin işletmelerde alacağı eğitimle gerçekleşeceğini dile getiren Karaküçük “Gerçek laboratuvarlar şu anda bizim işletmelerimiz. Dolaysıyla biz hocalarımıza işletmelerimizin kapılarını açıyoruz. Akademisyen ve öğrencilerimizin branşı fark etmez, bir tesiste araştırma yapmak istiyorsa o işe uygun olan bir firmaya o hocamızı ve öğrencimizi yönlendirmede yardımcı oluruz. Çünkü gerçek hayatta yapılan çalışma ile üniversite ortamında yapılan çalışma arasında fark var” şeklinde konuştu.

 Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hanifi Öksüz ise insanı doğru eğitmek için üniversitelerde verilen eğitimin yeterli olmadığını belirterek şunları söyledi: “Üniversite - Sanayi işbirliğini çok önemli görüyorum. Bir taraftan öğrencilerimiz üniversitede eğitim alırken bir taraftan da fabrikalarda eğitim almalı. Ziraat Mühendisliğini bitirmiş bir öğrenci buğdayla arpayı ayırt edemiyor. Mühendis oluyor ölçüm yapmayı bilmiyor.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol