Öne Çıkanlar ŞEREFSİZ BÖLÜCÜ ÖRGÜT MENSUPLARINI LANETLİYORUM. BAHÇE YANGINI EVLERE SIÇRAMADAN SÖNDÜRÜLDÜ İLGİNÇ İDDİA KAYAK MERKEZİ SENEYE HAZIR KOLAT; TAKIMI BERABER ÇIKARALIM

Bu haber kez okundu.

SINAV KAYGISINDAN KORUNMAK
 Süyür, sınava girenlerin zihninde, sınav performansı, zamanın etkili ve verimli kullanımı, hedeflenen başarıya ulaşılıp ulaşılamayacağı gibi sınav anına ve sonrasına ilişkin kaygılar yer alabileceğini söyledi.

 

Öğrencilerin bu ve buna benzer olumsuz düşüncelerle farkına varmadan kaygı ve stres düzeyini artırdığına dikkati çeken Süyür, kaygı düzeyinin artmasıyla sınava ilişkin olumsuz düşüncelerin kısır bir döngü içerisinde öğrenciyi rahatsız etmeye devam ettiğine vurgu yaptı.

 

Süyür, öğrencinin sınava ilişkin olumsuz düşüncelerini kehanete dönüştürmeden, başarılı bir sınav performansı sergilemesi için olumsuz düşüncelerini kontrol etmesinin son derece önemli olduğunun altını çizdi.

 

“Sınava girmeden önce nasıl bir çevrede, nasıl bir okulda sınava girileceğini görmek sınav adaptasyonunu kolaylaştıracaktır” diyen Süyür, şöyle devam etti:

 

“Sınav sürecinde moralinizi yüksek tutup, kalan zamanınızı eksiklerinizi tamamlamak için kullanmanız, hedeflenen başarıyı yakalamanızı kolaylaştıracaktır. Sınavla ilgili gereksiz kaygılar yaratmak yerine, sınava hangi bölümden başlanacağı, sınavda zamanın nasıl kullanılacağına ilişkin stratejiler üretmek daha etkili ve doğru olacaktır.

 

Sınava giren, özellikle de önemli bir sınava giren herkesin heyecanlanması doğaldır. Çünkü heyecan doğal bir duygudur. Heyecanı paniğe dönüştürmemek önemlidir. ‘Ben yapabileceğimi yaptım’ demek belki de yaşanan gerginlik düzeyini azaltmanın en doğru yolu olacaktır.”.

 

SINAV ANINDA DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

Öğrencilerin sınav anında heyecanlandıklarını fark ettiklerinde paniğe kapılmamalarının önemli olduğunu kaydeden Süyür, “Sınavın doğal bir sonucu olan heyecanı, paniğe dönüştürmemeniz çok önemli, kendinize bunu hatırlatın” uyarısında bulundu.

 

“Sınavda soruları cevaplamaya en iyi bildiğiniz ve kendinizi güçlü hissettiğiniz bölümden başlayın” diyen Süyür, uyarılarını şöyle sürdürdü:

“Soruların geliş sırası, farklı türden soru kitapçıkları kullanıldığı için, zorluk derecesine paralel olmayabilir. Bu nedenle soruların kolaydan zora doğru sıralandığı hatasına düşmeyin. Yapamadığınız soru olduğunda endişeye kapılmak veya soruyla inatlaşmak yerine, farklı konudaki sorulara geçerek, yeni soruya odaklanın. Cevabından emin olmadığınız soruları boş bırakarak, daha sonra dönmeye çalışın, gereksiz zaman harcamayın.

 

Belirli aralıklarla kodlamalarınızı kontrol ederek, soruların yanıtlarını işaretlerken kodlamalarınızda bir hata ya da kaydırma olmadığından emin olun. Başka adayların kaç soru yanıtladıkları ve neler yaptıklarıyla ilgilenmek yerine, soruları cevaplamanız bittiğinde, cevaplarınızı son bir kez kontrol edin.”

 

ANNE VE BABALARA ÖNERİLER

Sınav sürecinin sadece gençleri değil, aileleri de psikolojik olarak etkilediğine dikkati çeken Süyür, bu dönemde ailenin, gencin yanında olduğunu hissettirmesinin önemine değindi.

 

Süyür, “Sınav dönemleri gencin, ailenin olumlu yaklaşımına en fazla ihtiyaç duyduğu zamanlar olup, sonucun kendisiyle olan diyaloğunuzun değişmeyeceğini, onu her zaman seveceğinizi ve değer vereceğinizi hissetmesi çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

 

İyi bir sınav performansı için tüm önerilerin, anne - babaların sınava yönelik olumlu tavır ve davranışlarıyla desteklendiğinde anlam kazanacağını anlatan Süyür, sözlerini şöyle tamamladı:

 

“Çocuklarınıza verebileceğiniz en güzel destek, stres oluşturacak her türlü diyalogdan uzak durup, her koşulda ve durumda kendilerini desteklediğinizi hissettirmeniz olacaktır. Objektif olunuz ve sonuç ne olursa olsun onun yanında olduğunuzu hissettiriniz.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol