banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar ADAYLIK BAŞVURUSUNU YAPTI GAZETECİ DOĞRU VE TARAFSIZ OLMALI İSTİHBARATIMIZIN HAFIZASI SİLİNMİŞ BASINDAN SORUMLU Menar

Bu haber kez okundu.

 KSÜ’DE LABORATUVARDAN KLİNİĞE HÜCRESEL TEDAVİ SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi ve Kök Hücre ve Hücresel Tedavi Derneği işbirliği ile Laboratuvardan Kliniğe Hücresel Tedavi Sempozyumu düzenlendi. Sempozyuma Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden alanlarında uzman akademisyenler katılarak dünyanın takip ettiği önemli klinik çalışmaları paylaşıldı.

Araştırma ve Uygulama Hastanesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmasını yapan KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, “Kök hücre ve hücresel tedavide Türkiye’nin en profesyonel ekibinin böyle bir sempozyumda bir araya gelerek geleceğin bilim insanlarına konularında uzman oldukları alanda sunum yapmaları çok önemli bir adım.” diyerek organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Kantarçeken ise, konuşmacılara katılımlarından dolayı teşekkür ederek, “50 yıl önce üst solunum yolu enfeksiyonundan insanlar ölürken bugün sentetik ilaçlar, daha sonra antibiyotikler çıktı. Aslında temel mucize insanın bir tek hücresinde yatıyor. Ülkemizdeki bilim insanları sayesinde kök hücre ve genetik gibi geleceğin olması gereken bilimlerinin en üst seviyeye çıkacağına inanıyorum.” dedi.

Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Mustafa Çelik’in yaptığı sempozyumun birinci oturumunda Acıbadem Üniversitesinden Prof. Dr. Ercüment  Ovalı, kas hastalıklarında kök hücre uygulamaları ile ilgili bir sunum yaparak Türkiye’de yapılmış en büyük klinik çalışmaların verileri hakkında konuşma yaptı.

Yaptığı klinik çalışmalarının sonuçlarını ilk kez KSÜ’de paylaştığını söyleyen Prof. Dr. Ercüment Ovalı, bu bilimsel verileri sadece Türkiye’nin değil bütün dünyanın takip ettiğini vurgulayarak nörodejeneratif hastalıklarda kök hücre uygulamaları konusunu, bir bilim adamının bu ülkede neler yaşayabileceğini, öğrencilerin süreci ve engeller karşısında ne yapmaları gerektiğini öğrenebilmesi için seçtiğini ifade etti.  Türkiye’de 13 bin kas hastalıkları kaydı olduğunu belirten Prof. Dr. Ovalı, tedavi maliyetlerinin oldukça yüksek olduğunu ve yeterli sonuç alınamadığını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu konuda yeni geliştirilen ilaçlar var ancak bu ilaçların maliyeti yüksek. Ayrıca bu ilaçların ömür boyu kullanılması gerekiyor ve hayati tehlikesi olan yan etkileri var. Buna karşın dünyada mezenşimal kök hücre tedavisi alan 7 bin hasta bulunmakta ve bu kök hücrelerin hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır.”

Prof. Dr. Ovalı, kas hastalıklarında kök hücre uygulamalarının başlama sürecini; kas hastası olan ailelerin mücadelesinde kök hücre tedavisinin bir seçenek olup olmayacağının tartışılmaya başlanmasıyla, bu tedavinin bir an önce çocuklarında uygulanması için gayretlerde bulunduklarını söyledi.

Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Erdal Karaöz ise, böyle bir organizasyondan dolayı Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci’ye ve KSÜ Yönetimine teşekkür ettiğini belirterek son yıllarda dünyada kök hücre ve hücresel tedavide çok önemli gelişmeler olduğunu kaydetti. Kök hücre ve kanser ilişkisi hakkında sunum yapan Prof. Dr. Karaöz, kök hücre ve hücresel tedaviye hayatını adamış bilim insanlarının burada olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “Modern tıbbın kullandığı yöntemlerde büyük gelişmeler olmasına rağmen modern tıp yine de nörodejeneratif hastalıklar gibi bazı sağlık problemlerini çözmede yetersiz kalıyor. Bir takım hastalıkları hiçbir cerrahi yöntem, hiçbir ilaç tedavisi tedavi edememekte. Bizim ülkemizde bu tür sağlık problemleri dolayısıyla evlerinde konforsuz bir şekilde yaşayan 1 milyon hasta var. Bu insanlar kök hücre tabanlı, hücresel tedavilerin klinik uygulamalarının sonuçlarını dört gözle bekliyorlar.”

Sempozyum, Celal Bayar Üniversitesinden Prof. Dr. İbrahim Tuğlu; kök hücre tedavilerinde deneysel yaklaşımlar, Marmara Üniversitesinden Prof. Dr. Tunç Akkoç; kök hücre ve immunmodulasyon, Erciyes Üniversitesinden Doç. Dr. Musa Karakükçü; GVHD tedavisinde mezenşimal kök hücre uygulamaları: Türkiye Deneyimi, Uludağ Üniversitesinden Prof. Dr. Engin Ulukaya; kanser kök hücresi hakkındaki konuşmalarıyla devam etti.

Oturumların ardından sorular cevaplandırılarak konuşmacılara katılımlarından dolayı teşekkür belgesi verildi. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol