banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar ADAYLIK BAŞVURUSUNU YAPTI BASINDAN SORUMLU GAZETECİ DOĞRU VE TARAFSIZ OLMALI İSTİHBARATIMIZIN HAFIZASI SİLİNMİŞ Menar

Bu haber kez okundu.

KSÜ’DE ‘CUMHURİYET’E GİDEN YOL’ KONULU KONFERANSI

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Taner Okumuş, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Doğan, üniversite personeli ve öğrencilerin katılımıyla KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını Rektör Can yaptı.

Konuşmasına bu toprakların vatan olmasında canını seve seve veren şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve şükranla yâd ederek başlayan Rektör Can, cumhuriyetimizin ilanının 96’ncı yılını kutladı.

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve devam ettirecek sizsiniz.” sözlerini gençlere bir kez daha hatırlatan Rektör Can, bölgesinde ve dünyada söz sahibi güçlü Türkiye hedefine ulaşmada gençlere büyük görevler düştüğünü söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Tarih Bölümü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Erhan Alpaslan “Cumhuriyet’e Giden Yol” konulu konferans sunumunu gerçekleştirdi.

Cumhuriyet kavramının tarihsel gelişim sürecine ilişkin bilgiler veren Alpaslan, Atatürk’ün cumhuriyet düşüncesi ve ülkemizde cumhuriyet fikrinin gelişimine ilişkin süreci aktardı.

Erzurum ve Sivas Kongrelerini takiben 23 Nisan 1920’de millî iradeye dayanan Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldığını, bütün dünyaya karşı yayınlanan beyanname ile “egemenliğin kayıtsız şartsız Türk milletine ait olduğunu” ve “Büyük Millet Meclisi’nin üzerinde hiçbir makam bulunmadığının ilân edildiğini ifade eden Alpaslan, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti, yapısı ve işleyişi yönünden aslında ismi konmamış bir cumhuriyet yönetiminden farksızdı.” diye konuştu.

Mustafa Kemal’in cumhuriyet fikriyle tanışmasında doğduğu coğrafya ve dönem düşünürlerinin etkisinden bahseden Dr. Öğretim Üyesi Erhan Alpaslan, onun daha genç bir subayken de ülkenin geleceğine ilişkin fikirlerinin olduğunu belirtti.

 “Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin 96. kuruluş yıldönümüdür. Esarete ve dayatmalara rıza göstermeyen Türk milleti, istiklaline ve istikbaline kasteden işgalcilere karşı başlattığı Kurtuluş Savaşı'nı, tarihte benzeri görülmemiş bir kahramanlıkla zaferle taçlandırmıştır. Türkiye Cumhuriyeti, 96 yıldır karşısına çıkan zorlukların üstesinden gelerek yoluna devam etmiş, bilhassa son dönemdeki atılımlar sayesinde bugün dünyanın yükselen güçleri arasında yer almayı başarmış bir devlettir.“ diyen Alpaslan, “Gençlerimiz ve her gelecek kuşak bilmelidir ki bu vatanda kurduğumuz Cumhuriyet yönetimi, Atatürk’ün önderliğinde çok büyük fedakârlıklarla kazanılan bir ölüm kalım savaşından sonra gerçekleştirilmiştir. Bu büyük başarının arkasında binlerce şehidin, binlerce gazinin harcı vardır. Bu bakımdan, kurulan bu büyük eserin her yönü ile gelişmesi, geliştirilmesi, doğabilecek her türlü tehlikeden titizlikle korunması, Cumhuriyet kuşaklarının Atatürk’e ve onun inkılâp arkadaşlarına borçlu olduğu kaçınılmaz bir görevdir. Ümidimiz odur ki Cumhuriyet kuşakları, bu görevin bilinci içinde kendilerine bırakılan emaneti daima koruyacaklar, Türkiye Cumhuriyeti’ni Büyük Önderin çizdiği yolda ebediyen yaşatacaklardır.” ifadelerini kullandı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol