Ticari hayatta, siyasette, eğitimde, günlük yaşam ve aile hayatımızda her gün bir sınav veriyoruz. Herkesin ortak amacı, sınavın adı ve zamanı ne olursa olsun, başarı ile çıkabilmek. Ancak bu her zaman geçerli olmayabiliyor.

Ya sınavı veremiyoruz, ya da hırslarımıza, egolarımıza, kibrimize, alışkanlıklarımıza yenik düşüp, sınavı bile siyasete, ticarete çevirmek gibi bir yanlış içine giriyoruz.

İmtihanı kazananlar da zorluklar karşısında sabredip geri durmayarak yola devam edenler, ciddi çaba harcayanlar, imanında sadık olanlardır.

Allah bizi imanına sadık kullardan eylesin!

*

Asalına bakılırsa her gün sınav veriyor, sınavdan geçiyoruz. Su içerken, yürürken, uyurken, konuşurken, yazarken, yer-içerken, ailemiz ile vakit geçirirken, iş hayatımızı sürdürürken, alış-veriş yaparken, hayır işler veya kul hakkı yerken…

Bu sınav herkes için geçerli. Çalışanlar ve çalıştıranlar için de, siyasetçiler için de, kadın erkek herkes için geçerli.

Hayatımızın her anı sınav.

Allah da bizi ahirette de sınavdan geçen kullardan eylesin!

*

Bakara sûresi 249. ayette geçen Talut’un ordusunun su ile sınanması, imtihanın güçlüklerine dayananlarla dayanamayanların bir örneğidir. Yurtlarından çıkarılmış olmanın acısıyla savaşmak isteyen Benî İsrail’den bir grup Talut’un kumandanlığında harp için yola çıkar, önlerine çıkan bir nehirle imtihan olunurlar.

Nehirden bir avuçtan fazla su içmek yasaklanmıştır. Böylelikle kimin düşmanla karşılaşınca sebat edeceği de açığa çıkacaktır. Askerlerin birçoğu bu emre itaat etmez. İmtihanı, emre itaat eden çok az sayıda asker kazanır.  Aslında bu küçük emre itaat edemeyenlerin düşman ordusuyla karşılaşınca hiç sabredemeyip, mücadele edemeyecekleri bilinmektedir.

Nitekim su ile sınanarak imtihanı kazananlar sayıca az olmalarına rağmen savaşta da Allah’ın yardımı ile galip gelirler. Allah’ın emrine itaat ederek doğru olanı yapmalı, dünya hayatındaki zorluklara sabretmek ağır gelse de bunun  bir imtihan olduğunu unutmamalıyız.

Bu bilinç, bizi Talut’un ordusundaki kaybedenlerin durumuna düşmekten koruyacaktır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol