Vallahi de billahi de ben gevşetmedim. Gevşeteni de Allah ıslah etsin!

Anadolu’da yeni yavrulamış ineğin (ki o yavruya buzağı derler) ayağına buzağısını bağlarlar. Sütü sağdıktan sonra buzağının ipini gevşetirler o da onu hemen emer, inek süt versin diye bağlarlar buzağıyı. Yavrusunu gördükçe inek süt bırakır.

Günlerden bir gün şeytanın yolu bir köye düşmüş. Keyf          i yerinde olan şeytan, “Yaratıldığım günden bu yana hep bu Âdem oğlu ile uğraştım” demiş ve kendi kendine bir söz vermiş, ‘Bugün Âdem oğluna hiçbir şey yapmayacağım, karışmayacağım’ diye…

Boş boş gezerken bir bakmış ki, kadıncağızın biri, ineği sağıyor avluda. Buzağıyı da ayağına bağlamış, şeytan; “Hiç bir şey yapmayacağım dedim ama şakadan yapmayacağım demedim” düşüncesiyle buzağının ipini hafifçe gevşetmiş.

Kış kışlığını yapacak ya…

Buzağı bu, annesinin sütünü kovaya sağılmasını aç karnına izlemeye daha fazla dayanamamış, debelendikçe, hareketlendikçe boynundaki ip daha çok gevşemeye başlamış. Sonunda hepten çözülmüş ip. Annesini emmeye giden buzağı, süt kovasına çarpmış ve bütün sütler yere dökülmüş.

*

Sağdığı süt yere dökülüp ziyan olunca siniri tepesine çıkan kadın, eline geçirdiği odunu buzağının kafasına vurulmasıyla yavru kan içinde yere yıkılmış. Yavrusuna saldırılmasına kayıtsız kalmayan inek, bir tekmede kadını yere devirip öldürmüş.

Bu sırada oradan geçmekte olan kadının kayınpederi, ineğin gelinini öldürdüğünü görür ve elindeki tüfekle ateş ederek ineği öldürür.

Silah sesini duyan kadının kocası, koşup gelmiş. Karısını yerde cansız yatar,  babasını da elinde tüfekle görünce, belinden silahını çekip tek atışta babasını öldürmüş.

Kısa bir süre sonra gerçeği öğrenen kadının kocası, bu kadar acıya dayanamayacağını düşünüp bir kurşun da kendi kafasına sıkarak canına kıymış.

Bütün bu olanı biteni bir kenarda seyreden şeytan, “bu felaketi bana yüklerler. Buzağının ipini gevşetmekten başka ben ne yaptım ki” demiş ve olay yerinden sıvışıvermiş.

*

Evet, siz bu hikâyeden ne anladınız. Evet, kıssadan hisse; buzağının ipini gevşeten şeytanı bulmadan, daha çok birbirimizi yer, birbirimizi öldürür dururuz!

Memleket şeytan kaynıyor!

Buzağının ipini ikim gevşetti ise ayağa kalksın ve suçunu itiraf etsin!

Uyanın ey gafiller!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol