İstesek de, istemesek de, kabullensek de kabullenmesek de, onlar artık bizim misafirimiz. Misafir de misafirliğini bildiği sürece mesele yok.

Yakın tarihte, Türkiye'nin muhtelif kentlerinde yaşanan hadiseler bizde de vuku buldu.

Halk ile Suriyeliler karşı karşıya geldi, ya da getirildi her neyse, neredeyse sokak çatışması veya komşu kavgası büyüyecek iken, halkımızın da sağduyulu davranışı, bürokratlarımızın ve siyasilerin meseleye olan duyarlılıkları, olayların büyümeden kapanmasına sebep oldu.

Tabi hangi milletten, ırktan olursa olsun, kimsenin malına ve canına zarar gelmesini istemeyiz. Ki önce bize yakışmaz.

Madem misafir dedik, madem kucak açtık, madem başımızın tacı dedik, maddi-manevi imkânları dahi seferber etmişken, biz zaman zaman bu köşelerde, sosyal medyada özellikle gençlerin potansiyel tehlike olma yolunda hızla mesafe aldıklarını söylemeye çalıştık. Aslında bir uyarıydı bu.

Dilencilik artmış, kayıt dışı ve ucuza çalışanlar, Maraşlı gençlerin işlerine el atmışlar, ekmeklerini ellerinden almışlar, hatta Maraşlı erkeklerin Suriyeli kızları masrafsız oldukları düşüncesi ile gelin olarak almaları karşısında, biz de “Maraş'ın kızları evde kaldı" mizah türü haberimizi yapmıştık.

*

Geçenlerde bir arkadaşıma rastladım. Anlattıkları hoş değildi, yukarıdaki iddiamızı güçlendirir düzeydeydi, buyurun okuyun, belki hak verirsiniz.

"Sabah namazından çıkmıştım, eve gelirken, yolumu 3-4 genç çevirdi. Suriyeli oldukları şivelerinden belliydi. Para istediler. Yok dedim. İnanmadılar. Üstümü aramaya çalışırken, korktum. Çevreme baktım, yardım isteyebileceğim kimse yoktu. Üzerimde para bulamayınca bıraktılar ve çekip gittiler. Ancak korkudan rengimin attığını eve gelince fark ettim. Birileri bu gençlere, potansiyel tehlike saydığım çocuklara dur demeli..."

Bu, toplumsal bir sorun.

Kendini bu şehirden sorumlu sayanlar, 'geliyorum' diyen tehlikenin boyutunu da hesaba katarak, gerekli önlemleri şimdiden alsalar, iyi olacak!

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol