banner1482
 Abdallar, aptallar ve siyasetin gündemdeki maddesi… Bir girişle asıl niyetimi belli edeyim de maraza çıkmasın sonra, abdalı severim, aptallardan nefret ederim.

Kendini çok uyanık, çok zeki, çok bilgili, çok allam-ı cihan sanan ve gösteren budalalar da dâhil buna. Ne oldum delilerine kesinlikle itibar etmem. Sonradan görmelere hiç ve asla güvenmem! Geldiği yeri unutup, şımaran, havalara giren zübbelerle işim olmaz.

Aptallar kitabımda yoktur benim.

Soren Kirkegaard der ki, “Aptallığa giden iki yol vardır; birincisi doğru olmayana inanmak, diğeri de doğru olana inanmayı reddetmek!”

Abdal Allah’ın sevgili kulu. Halkın adamı, gönül dostu. Yüreği insan sevgisiyle dolu, Allah inancı tam, derviş… Kanaatkar, hak yolunda yürümeyi adet edinmiş derviş…

Aptalı anlatmayayım size. Çevrenize bakın, milyon tane görürsünüz. En yakınlarınıza, çalıştıklarınıza, meslektaşlarınıza, arkadaşlarınıza, dostum dediklerinize…

*

Bu tipler kendileri, çevreleri için aslında birer tehdit unsurudur. Dünyadan ve yaşadığı şehirden bihaber, inanılmaz ötesi saftirik, öküzün, malın önde gideni… Aptal diyorum böylelerine, çünkü hak ediyorlar.

Üzerinde elbise var ama içinde adam yok.

Ya da insana suretinde cahil cühela, ukala, küstah!

Uzak durun!

*

Bu tipler her yerde, her fırsatta olur olmaz yerde öne fırlarlar, yırtık elbiseden çıkar gibi patavatsızlık sergilerler, sevgi ve saygı üzerlerine sinmeyince, kendinde olmadığı halde, herkese de utanmadan saygı dersi verirler.

Ötekini berikini eleştirir, önüne geleni kesip biçer, lakin çıkarı olunca, dün yerden yere vurduğunu göklere çıkartır.

Hareketlerine bakın, ‘ben aptalın tekiyim!’ diye bas bas bağırdığına şahit olursunuz. Sizi, çevrenizi ve hatta ve hatta utanmasa şehri idare edeceğini bile söylemekten çekinmezler.

Ne kendisiyle barışık, ne şehriyle.

*

Herakletios diyor ki, “Aptallar konuşurken var, dinlerken yok gibidirler”

Yazıyı bitirecek olursam, bir Afrika atasözüdür kulağınıza küpe olsun; “Ancak aptallar suyun derinliğini iki ayağı ile birlikte kontrol ederler…”

Bu kadar.

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol