banner1451
banner1461
  

Bu meseleyi CHP Milletvekili sayın Ali Öztunç da gündeme taşıdı. Bereket versin o var da, cesaret ve iyi niyetini de ortaya koyarak gündeme damgasını vuruyor.

Dikkat ediyorum, son günlerde flash açıklamalar yapıyor, mecliste günün adamı haline geliyor. Ve kendisine oy versin vermesin, her partiden insanın gönlünde taht kurmayı başarıyor.

Meclisteki yükselen sesimiz ve değerimiz oluyor. Kentin kanayan yaralarına merhem olmak adına, mağdurların da yanında oluyor, vatandaşın takdirini kazanıyor böylece.

Sayın Ali Öztunç’a ayrı bir parantez açıyor, ona teşekkür ediyorum.

*

Kahramanmaraş  Tarih Kültür ve Turizm Platformu Başkanı Ahmet Kolutek: ''1950 yılında yapılan şimdiki Ziraat Bankası Kahramanmaraş Şubesinin bulunduğu binanın yıkılıp yerine bina yapılacağıdır. Zaten Maraş kimliği silindi. Eski Maraş’ı hatırlatacak yapımız çok az kaldı'' demiş.

Bunu derken yakınında olsaydım, yanaklarından öperdim sevgili Kolutek’in…

Ancak bu meseleyi gündeme getiren, örnek bir habercilik sergileyen sevgili HABERMA’yı kutluyorum. Aferin! Sırf sitelerimize gelen hazır haberlerle yetinmek yerine, böyle özel haberlerle gündeme gelmek daha doğru olur. Üstelik de kendin tarihine, dokusuna, kokusuna ve genel kültürüne sahip çıkılmış oluyor ki, bu toplumsal sorumluluk ve vebalden dolayı bir aferin daha çekiyorum.

*

Ne demiş sevgili Kolutek; Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platform Başkanı Ahmet Kolutek, Kahramanmaraş’ta yapılan imar ve yıkım çalışmalarının şehrin tarih ve kültürel miraslarına uygun olarak yapılmadığını belirterek, şehrin merkezinde bulunan, tarihi yapısı ile miras sayılacak Ziraat Bankasının yıkılmamasını ve buranın müze olarak şehre kazandırılabileceğini söylemiş.

Ee haklı adam.

Hem kadim kentten bahsedeceksiniz, hem tarihe bakış açınızı kimseye kaptırmayacaksınız, sonra da tutup tarihi katledeceksiniz. Maraş kimliğinin silerseniz sizin kimliğinizin de bir gün silineceğini hatırlatmak isterim.

*

Haklılar… Bir yandan tarihi eserler, konaklar restore edilip günümüze kazandırılırken, (ki onlar hangi belediye ise kutluyoruz, tebrik ediyoruz) geçmişte bu şehrin tarihi kimliği birçok yıkımlarla silindi, yok oldu. 

Sahip çıkılanlara eyvallah, teşekkürler. Başkan Kolutek’in de dediği gibi, Ulu Camii civarında bulunan eski belediye binamızın yıkılışı içimizi burkuyor. Ne istediniz de yıktınız, elinize ne geçti, bir yeriniz mi büyüdü, başınız göğe mi erdi?

Uzunoluk Hamamının yıkılması tarihimize vurulmuş bir darbedir. Tarihe tanıklık etmişti, yerli ve yabancı turistler geldiğinde, Uzunoluk hamamını yerini merak edip sorduklarında, başımızı yere eğiyoruz, verecek cevap bulamıyoruz.

*

Diyoruz ya geçmişini bilmeyen, geleceğini tayin edemez. İyi güzel de, sen geçmişin izlerini siliyorsun birader. 1950 yılında yapılan şimdiki Ziraat Bankası Şubesinin bulunduğu binanın yıkılıp yerine bina yapılacağıdır. Zaten Maraş kimliği silindi. Eski Maraş’ı hatırlatacak yapımız çok az kaldı. Bu binanın bulunduğu alan çok daraltılmış zamanında. Hiçbir güzelliği ve mimarı özelliği olmayan Selçuk sitesi şehri boğuyor. İçinde oturanların binayı bir dış boyama bile yapma akıllarına gelmiyor. Burası şehrin merkezi. Bankanın bitişiğinde anlamsız bir bina var. Velhasıl kelam o çirkinliklerin arasındaki tarihi kimlik kazanmış ziraat bankasının bulunduğu bina yıkılacak yerine bina yapılacak olması şehri daha da boğacaktır.

Müze yapmaya meraklı iseniz,  bu binada bir müze olarak kullanılabilir. Kültürümüze ve tarihimize katkı sağlayacak bir bina olarak değerlendirilebilir.

*

Bakın… Açık ve net!  Tarihi Belediye binamızı ve Uzunoluk Hamamını yıkanlar, yıktıranlar  iflah olmadı. İflah da olamayacaklar zaten!

Demedi demeyin. Yarın geç olabilir.  Yıkmak kolay ama yıkılanın yerine aynısı yapmak zor ve anlamsız. Yıkan Uzunoluk Hamamının yerine bir Hamam yaptılar ama hiçbir ruhu yok.

Yıkanlarda ve yıktıranlarda, sebep olanlarda elbise vardı ama içinde ruhları yoktu!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol