banner1451
banner1461
 Yaşadığımız şu dünyada her bir güne bir anlam yüklenmiş örneğin; gazeteciler günü, muhabirler günü, anneler günü, babalar günü vs.       

3 Aralık Dünya Engelliler Günü gerçekten çok güzel bir etkinlik, ama çoğu yerde ülkemizde bu etkinlik sanki iyi ki engelli olmuşsunuz ey işitme engelliler, ey bedensel engelliler, ey görme engelliler gelin bu gün size bir kaç saat ayırdık! İki kelam, bir ikram, üç pozdan ve engelleri kaldıracaklarına dair uzun vadeli vaatler ve vedalaşma…

*

Dillerden düşmeyen slogan “Hepimiz engelli adayıyız” değerli okuyucularım, bu bir engelli olanların engellerini kutlama programları değil! Bir Farkındalık etkinlikleridir, Bir Farkındalık günüdür, Bir engelli bireyin engeli ile yaşamış olduğu sorunları nelerdir? Engelli bir annenin duyguları nelerdir? Engeli olmayan bir annenin engelli olan evladı için verdiği mücadelenin anlamı nedir? Her hangi bir engeli olan (görme, işitme, bedensel ve otistik) bir bireyin sokağa çıktığı andan itibaren omuzlarına çöken hayatla mücadelenin zorluğunun hissini ne demek olduğunu sadece düşünmenizi istiyorum, üstelik onların yaşamış oldukları sorunlarına ve zorluklarına sıra gelmedi!

*

Sadece evin kapısından sokağa çıktı üstelik yaşadıklarını yazmaya günler kâfi gelmez ve bu bilinçle biz sağlam bireyeler bu dünyada var olan engelli dostlara ne yapabiliriz? Gayretinde olmalıyız, Her şeyi devletten beklemek doğru değil, madem hepimiz engelli adayıyız, dilimizden hiç düşürmüyoruz o zaman her bir birey bir farkındalık yapsın. Bir engelli ailesinin ve ferdinin yerine kendinizi koyarak “Empati tefekkürü” yapalım hem inancımız gereği bir sünneti yerine getirerek sevap kazanalım, bu ailelerin neler yaşadığını kendi ruhumuzda hissedelim ve geçtiğimiz 3 Aralık’ta hatırlanan değil yaşam boyu birlikte olma sloganı ile engelleri kaldıran, engelsiz bir dünyada hayatta el ele vererek, sağır kardeşlerimiz sesi olmak için, görmeyen kardeşlerimizin, gören gözü olmak için, dokunamayan ve tutamayan kardeşlerimizin ellerine dokunan ve tutan el olmak için, yürüyemeyen kardeşlerimizin, yürüyen ayağı olmak için, Konuşamayan kardeşimizin konuşan dili olmak için, bütün engel olduğumuz engelleri kaldırmak için 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde bizde varız diyecekseniz!

"İyi ki engelli olmuşsunuz kutluyorum der gibi değil!"

Ben de engelliyim, ben de sizlerden biriyim diyerek gelecekse bu anlam yüklü özel günde hep birlikte din, dil, ırk ve renk gözetmeksizin el, ele verelim sevgi ve saygı ile engel olanlara ve engelleri kaldırmaya hep birlikte kol kola yürüyelim...

Dua ve saygılarımla…

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol